Tíz könyv a karácsonyfa alá


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legváltozatosabb műfajokból kínálunk nemrég megjelent köteteket, melyek szép ajándékok vagy ajándék-kiegészítők lehetnek az ünnepi fa alatt.

 


Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód

A Zsolnay-család titkai között valóban fellelhető egy kód, így a szerző nem divatból adta kötetének címét. Amikor Tolvaly Ferenc kezébe került az eredeti Zsolnay fazon- és kéziratgyűjtemény, valamint a gyáralapító lányának, Mattyasovszky-Zsolnay Teréznek eredeti német nyelvű naplója a XIX. századból, tudta, hogy ebből könyvet kell írnia. Hiszen kiváló forrást nyújtanak egy valóságon alapuló család- és gyártörténeti regény megírásához. Meg is születetett a kötet, mely arra is választ ad, miként hozott létre egy család évszázadokon keresztül hatni tudó, világszínvonalú értéket. (Alexandra)

Peter Wohlleben: A fák titokzatos élete

Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése – szól a sokat eláruló alcím. Hiába járjuk az erdőt, hiába szívjuk friss levegőjét, mégsem tudunk eleget a fákról. Nem úgy, mint a neves német erdész, aki Németországban hamar bestsellerré váló kötetében megírja: a fák igenis tudnak érezni, emlékezni, beszélgetnek egymással, szerelmeskednek, utódokról gondoskodnak, óvják betegeskedő szomszédjaikat. Aki elolvassa ezt a könyvet, biztos, hogy már más szemmel fog sétálni az erdőben. (Park Kiadó)

Kovács Nimród: Jó pincér voltam… (írta László Ágnes)

2016-ban az év Gasztro-borászának választották Kovács Nimródot, ő nyerte meg termelő kategóriában a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence-díját is, így természetes, hogy neves egri borászként ismerjük a most 67 éves szakembert. Azonban érdemes megismernünk másik arcát is, az amerikai üzletemberét. No és azét a „nyóckerből” származó gyerekét, aki még kissé szégyenlősként ült az iskolapadban, csavargott a Rákóczi úton, majd úgy gondolta, számára Amerika lesz a világ közepe. Egy olasz menekülttáboron át vezetett az útja az ígéret földjére, ahol szerencsével, szorgalommal, tehetséggel szép karriert futott be. A kábeltelevíziós szakmában vetette meg lábát, köze volt a Discovery Channel létrejöttéhez is, majd úgy döntött, visszatér Magyarországra. Tudta, hogy a rendszerváltás számára is új korszakot nyit meg. Ő vezette be Magyarországon az HBO-t, a UPC-t. 2000-ben hívta életre borkereskedését, s hat éve már csak kedvtelésének, a borászatnak él. Miközben egyik borát kortyolgatjuk, érdemes megismerkednünk kalandos élettörténetével is. (Kossuth Kiadó)

Ungvári Tamás: A Zuckerberg-galaxis

Több mint félszáz könyvvel a háta mögött ezúttal különleges kötettel ajándékozta meg olvasóit, hallgatóit a „Tanár úr”. Elmúlt évi Facebook-bejegyzéseit gyűjtötte egybe, ami azért izgalmas, mert ő másképp használja e közösségi médiumot, mint a fiatalok, sőt, mint a felhasználók többsége. Tízezer követőjének nem arról számol be, hogyan aludt, kivel, mit ebédelt a nap során. Inkább arról ír, mi a véleménye a világról, az aznapi történésekről, egy frissen megjelent publicisztikáról, új könyvről, egy-egy múltbéli irodalmi, történelmi eseményről. Visszaemlékezik magántörténelmére is, például az Egyesült Államokban töltött időszakának egy-egy pillanatára. Kommentál, érvel, véleményt alkot, dicsér, bírál – nagy-nagy irodalmi, történelmi tudással és tapasztalattal. Aki pedig kedvet kap arra, hogy legfrissebb bejegyzéseit olvassa, annak csak egyet kell kattintania: https://www.facebook.com/tamasungvari. (Scolar)

Gianni Annoni: Olaszul l’enni jó

Aki járt már Gianni éttermében és csettintett az ott elköltött ebéd vagy vacsorát követően, annak válasz lehet e kötet, miért is érezte magát jól. A médiumokból is megismert, megszeretett életvidám, örökifjú fiatalember egyszerre életrajzi kötettel és szakácskönyvvel lepett meg minket. Hisz ír származásáról, családjáról, arról, mi szél hozta őt Budapestre, és mi tartja itt, bő másfél évtizede. Közben pedig megismerjük a palermói, nápolyi, toszkánai módra elkészített tésztákat, húsokat. halakat. De legfőképp hitvallását: „Vallom, hogy az étel elkészítése szentség, tiszta megnyilvánulása a szeretetnek, a szívvel-lélekkel történő adni akarásnak. Ebben a túldigitalizált és információs zajzuhatagtól hangos világban az étkezés a megnyugvás, a lelassulás, az összetartó erő szerepét is betölti. Az asztalnál újra értelmet nyer az idő és az egymásra figyelés fontossága.” (Kossuth Kiadó)

Ashlee Vance: Elon Musk

Annyit hallottunk már róla, mégis olyan keveset tudunk Elen Muskról. Arról a dél-afrikai születésű amerikairól, aki előre látja, tervezi, és meg is valósítja a jövőt. Aki nemcsak kockázatokat vállaló, merész üzletember, hanem egy kreatív álmodozó, aki tudja, hogy az álmok megvalósulhatnak, ha a fantázia mellé kellő akarat, szakértelem és tőke párosul. Írt játékprogramot, működtetett internetes oldalt, megalkotta a PayPal internetes fizetési rendszert, SpaceX nevű vállalkozásával űrrakétát és űrkapszulát tervezett. Nevét ma legtöbben mégis a Tesla elektromos autóval kötik össze. Valóban, a Tesla az, amely napjainkban forradalmasítja az e-autózást: Musk vállalkozása, a Tesla Motors tömeggyártás révén szeretné elérhető árúvá, sokak által megfizethetővé tenni a környezetbarát járművet. Egy szárnyaló fantáziával gondolkodó tudatos, bátor ember portréját rajzolja meg a szerző, egy olyan emberét, akinek története napjainkban, a szemünk előtt folytatódik tovább. (hvg könyvek)

Iván Katalin: Életmesék

Harmincnégy géniusz, sztár, „marslakó” a főszereplője e kötetnek, melynek portréiból egyben kirajzolódik a XIX. század második, a XX. század első fele Magyarországának világa is. Olyan zsidó honfitársaink élettörténeteivel ismerkedhetünk meg, akiknek sorsa részben hasonló, a magyar történelem sodrából fakadóan. A megjelenített személyiségek között akad író (Molnár Ferenc, Arthur Koestler), tudós (Neumann János, Teller Ede, Gábor Dénes, Szilárd Leó), olimpiai bajnok építész (Hajós Alfréd), hollywoodi filmstúdió-alapító (Adolph Zukor), filmrendező (Kertész Mihály, Korda Sándor), zeneszerző (Rózsa Miklós, Kálmán Imre), fotóművész (André Kertész, Robert Capa), újságíró-lapkiadó (Pulitzer József), feltaláló (Bíró László József). Sokuk munkásságát esetleg már ismerhetjük, ám életmeséjüket egymást követően olvasva, egyfajta közös kép rajzolódik ki a múltból. (Bővebben lásd: Ügyvédvilág, 2016. 5. szám.) (Atlantic Press Kiadó)

Sofi Oksanen: Norma

Magyarországon is népszerű a Helsinkiben élő, magát európainak valló írónő, aki finn apától és észt anyától származik. Új regényének főhőse Norma Ross, akinek története összefügg a kozmetikai iparággal, részben a haj köré csavarodik, s a hajkereskedelmet veszi célpontba. Sofi extravagáns hajkoronája arról árulkodik, hogy számára is fontos a haj, ám még fontosabb a szépségipar működési mechanizmusának leleplezése. (Scolar)

Paulo Coelho: A kém

A Magyarországon is oly népszerű brazil író ezúttal rejtélyes főhőst választott regénye főszereplőjéül. A történelem egy olyan epizodistáját, akiről egykoron sokat cikkeztek a lapok, nevét ma is sokan ismerik, mégsem tudnak róla eleget. Ezt használja ki Coelho, aki – részben saját nyomozásának eredményeként is – az egykori bártáncosnő igazi arcát szeretné megrajzolni. Azét a kalandor, bátor, mégis esendő nőét, aki sok férfiszívet hódított meg, majd rejtélyes módon kémügybe keveredett. 1917-ben Párizsban le is tartóztatták, majd kémkedés vádjával a francia hadbíróság halálra ítélte, s még abban az évben ki is végezték. Harminc évvel később a per ügyésze bevallotta: „… a bizonyítékunk olyan gyenge lábakon állt, hogy az alapján még egy macskát sem lehetett volna elítélni…” (Athenaeum)

Vereb „Rocky” Adrien: 35 kipróbált, könnyen elkészíthető recept

„Aki eddig azt hitte, hogy az egészséges ételek íztelenek és unalmasak, lapozza át ezt a receptgyűjteményt, hogy meggyőződjön az ellenkezőjéről. A kedvenc részem a Vendégváró falatok fejezet, amelyben az összes harapnivaló rendkívül ötletes, és pár perc alatt elkészíthető” – dicséri a kötetet és szerzőjét Bernáth József. A séf egy tehetségkutató főzőműsorban találkozott először az energikus, mindig vidám szerzővel, aki egészséges és egyben tápláló ételeket készített. A szerző könyvében megismertet minket a szuperélelmiszerek fogalmával. Receptjei sok olyan alapanyagot tartalmaznak, amelyek Magyarországon is könnyen elérhetők, s kitűnő fogások hozzávalói lehetnek. (Kossuth Kiadó)


Kapcsolódó cikkek