Top úti célok, utazási toplisták II.


A különféle topisták megkönnyítik tervezésünket, választásunkat, hogy a világ mely pontját keressük fel szabadságunk idején.

Ezúttal álljon itt egy újabb lista, mely a 2024-es esztendőre a világ 10 legjobb úti célját sorolja fel:

 1. Dubaj (Egyesült Arab Emirátusok)
 2. Bali (Indonézia)
 3. London (Nagy-Britannia)
 4. Hanoi (Vietnám)
 5. Róma (Olaszország)
 6. Párizs Franciaország)
 7. Cancún (Mexikó)
 8. Marrákes (Marokkó)
 9. Kréta (Görögország)
 10. Hoi An (Vietnám)

1 milliárd vélemény és értékelés

E listát nem más jelentette meg, mint a Tripadvisor neves amerikai vállalat, amely online utazási irodákat, összehasonlító vásárlási weboldalakat és mobilalkalmazásokat működtet, húsz nyelven. A világ negyven országában van jelen és körülbelül 1 milliárd értékelést és véleményt gyűjt 8 millió szálláshelyről. Platformjai emberek millióinak segít abban, hogy tanácsot adjon, hová érdemes utazni, melyik szálláshelyet érdemes választani, sőt, mely vendéglátóhelyeket érdemes felkeresni. Magyarországon is gyakran találkozhatunk szállodák, éttermek bejáratánál a cég emblémájával, mely azt jelöli, hogy az utazók véleménye alapján a cég ajánlja felkeresni az adott helyet.

Top úti célok,utazási toplisták

Sokak bakancslistáján szerepel Dubaj (Fotó: Falus Tamás)

A Tripadvisor felmérése szerint 2023-ban megnőtt az utazási kedv a világ legkülönfélébb tájaira, s ez a lendület 2024-ben is tovább folytatódik. Az amerikaiak döntő többsége például ugyanannyit, vagy többet tervez idén utazásra költeni, mint az elmúlt évben. Többségük nyitott a világra, szívesen repüli át az óceánt, és Európa mellett repül Ázsiába is, mely szintén teljesen nyitott a turisták előtt a világjárvány lecsengését követően.

Az amerikai átlagpolgár az Egyesült Államokon belül is szeret utazni, s legkedvesebb, vagy vágyott helyeik irányt mutathatnak a külföldiek számára is. A top amerikai úti célok listáján New York City áll az élen, megelőzve Oahut, Mauit (Hawaii szigeteit), Las Vegast, New Orleanst, Chicagót, Miami Beachet és Key West szigetét/városát, Florida legdélibb csücskén.

A legjobbak listájának érdekessége, hogy Dubaj immár harmadik éve áll az élen, az Egyesült Államokban pedig New York City másodszor szerezte meg az első helyet.

Listák sora

A Tripadvisor a 2023-as vendégértékelések alapján állította össze 2024-re nem egy, az elsőként idézett kategóriában állította fel listáját, hanem több alkategóriában is sorrendbe állította a legnépszerűbb, a minőségi szempontból legjobbnak ítélt településeket, vendéglátóhelyeket. Melyek legjobbjait Travellers’ Choice Award elnevezésű díjjal jutalmazza. Az elismerést azután méltán használhatja további brandépítésre az adott ország, város, vendéglátóhely. A legjobb úti célok mellett az alkategóriában helyet kaptak a feltörekvő (felkapott), a kulturális, a természeti, a gasztronómiai célpontok, idén először pedig fenntartható és a nászutas úti célok is.

Fenntartható úti célok a nagyvilágban, a Tripadvisor értékelése szerint

 1. Koppenhága (Dánia)
 2. Stockholm (Svédország)
 3. Bordeaux (Franciaország)
 4. Helsinki (Finnország)
 5. Szingapúr
 6. Melbourne (Ausztrália)
 7. Oslo (Norvégia)
 8. Brüsszel (Belgium)
 9. Galway (Írország)
 10. Belfast (Egyesült Királyság)

Trendi helyek és nászutasok vágyálmai

A világ legfelkapottabb helyei között idén Ázsia tarol. A listát Tokió vezeti, megelőzve Szöult. A vietnámi Ha Long-öböl is a képzeletbeli dobogóra került, és a legjobbak között ott van az észak-vietnámi Sapa hegyvidéke is. Phnom Penh (Kambodzsa), Kuala Lumpur (Malajzia) és Pattaya (Thaiföld) is e kontinens fölényét jelzi, s tény, hogy egyre több magyar vágyik – és utazik – Ázsiába. E legtrendibb listára még a kolumbiai Bogota, a Fülöp-szigeteken lévő, türkizkék tengervizével vonzó Palawan-szigetek, valamint Costa Ricából a vulkánok közelében fekvő Alajuela tudott felkapaszkodni.

A feltörekvők amerikai listáján egyebek mellett a kaliforniai Napa, a floridai St. Petersburgh, New York legnépesebb kerülete, Brooklyn, Oregonból Portland, illetve az alaszkai Homer városa található.

Mauritiustól Khao Lakig

A természeti célpontok közül kiemelkedik Katmandu (Nepál), a Ha Long-öböl, Hurghada (Egyiptom), Mauritius, a Kruger Nemzeti Park (Dél-Afrika). A kulturális utazások népszerű célpontjai lehetnek Athén (Görögország) Kuba, Cusco városa Machu Picchu közelében (Peru), Fez (Marokkó), Dublin (Írország), Edinburgh (Egyesült Királyság) vagy Tokió (Japán).

Top úti célok,utazási toplisták

Khao Lak csodás tengerpartja is nászutasok vágyálma lehet (Fotó: thesandskhaolak.com)

A nászutasok számára idén először összeállított lista nem kínál sok újdonságot és tippötletet az ifjú magyar pároknak, mivel körükben ezek az úti célok Magyarországon is ismertek és népszerűek. Pénztárcától függően vágyálmok, vagy esetleg a menyasszonytánc „bevételeitől” függően esetleg megvalósíthatók: Bali, Maldív-szigetek, Dominikai Köztársaság, Zanzibár (Tanzániában), Mauritius, Jamaica, Khao Lak Thaiföld déli részén; Európában Santorini és Velence.

A túlturizmusban szenvedők képzeletbeli listája

S ha már Velence. Függetlenül a Tripadvisor ötleteket, tanácsokat adó összeállításaitól, a hírek – és talán személyes tapasztalatok alapján – készülhetne egy lista a túlturizmusban szenvedő városokról, ahol már-már kényelmetlenül, kellemetlenül érezheti magát az utazó. Ahol szinte tömegben kell sétálni a népszerű utcákon, felkeresni múzeumokat, templomokat, kikötőket, parkokat, üzleteket.

Top úti célok,utazási toplisták

A Cinque Terre falvai között közlekedő vonatokon a viteldíjat duplájára emelték (Fotó: Falus Tamás)

E képzeletbeli listán az élbolyban szerepelhetne Velence, Barcelona, Amszterdam, Firenze Róma, Párizs, Lisszabon, a Cinque Terre (az öt szépséges falu a Ligur-tenger partjánál, Olaszországban), Tenerife (a Kanári-szigetek leglátogatottabb szigete), Hallstatt (Felső-Ausztriában), Rodosz (Görögországban), Phuket és Pattaja (Thaiföldön), Makaó (Kínában), Kiotó, Kamakura és a Fudzsi-hegy (Japánban).

Velencét évente 15 millió látogató keresi fel. 2024 tavaszától már belépődíjat szednek a városba egy napra érkező turistáktól. Az első tesztidőszakban reggel fél kilenc és délután 4 óra közötti tartózkodás esetén kellett 5 eurót kellett megfizetniük. A második tesztidőszakban, nyáron, szintén kísérleti jelleggel, ezúttal szombatonként és vasárnaponként kell díjat leszurkolni a városba lépéskor.

Top úti célok,utazási toplisták

A Fudzsi-hegy megmászásáért ezentúl fizetni kell (Fotó: Pixabay.com)

2024 júliusától Japánban, a  Honsú-szigeten az ikonikus Fudzsi-hegy megmászásáért díjat kell fizetni a legnépszerűbb útvonalon, és korlátozzák a napi látogatószámot is. 2023-ban a hegyet 221 ezren mászták meg, akiknek több mint fele a Yoshida-ösvényt választotta. A zsúfoltság mellett már környezetszennyezéssel és biztonsággal kapcsolatos gondokat is felvetett a turistaáradat. A 70 napos nyári hegymászószezon kezdetétől napi 4 ezer turistára korlátozzák a túrázók számát. Akik meg akarják hódítani a 3776 méteres hegyet, azoknak ez 2000 jenbe (18 dollár) kerül. Emellett lehetőség lesz további 1000 jen (9 dollár) adományozására is. A hegymászók választhatnak egynapos túra vagy egy éjszakai szállás között, az ösvény mentén elérhető valamelyik kunyhóban. Akik nem foglalnak éjszakai kunyhót, azoknak nem engedik meg az indulást délután 4 és hajnali 3 óra között.

Az UNESCO Világörökség részének számító Fudzsi-hegyet nagy becsben tartják a japánok. 2024 június közepén született döntés arról, hogy mindössze egy hónappal az átadás előtt lebontanak egy tízemeletes tokiói lakóépületet, mert annak magassága a helybéliek szerint eltakarja számukra a kilátást a hegyre. Az építtető ezt elismerte és bocsánatot kért. Ígéretet tett arra, hogy a házat lebontja, a lakásvásárlók addigi költségeit pedig megtéríti. Az fel sem merült, hogy a japán kormány az építkezés befejezése érdekében a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítsa, és nemzeti hatáskörbe helyezze.


Kapcsolódó cikkek