Top úti célok, utazási toplisták – I.


Bakancslistás települések, szépséges helyek és útvonalak szerepelnek azokon a toplistákon, melyek segíthetnek eligazodni, hová is utazzunk.

Sokszor fejtörést okoz, hová is utazzunk, mi alapján válasszunk úti célt, mely megfelel vágyainknak, érdeklődési körünknek, pénztárcánknak.

El kell döntenünk, belföldön, vagy külföldön töltsük el vakációnkat, hegyekben vagy tengerparton, eldugott kis falvakban vagy nagyvárosokban. Nagy körutazást tegyünk egy országban vagy kisebb tájegységeket barangoljunk be. Családi nyaralásra készülünk, egy romantikus utazásra, netán bevásárló körútra. Szervezetten utazzunk, vagy magunk válasszuk ki szálláshelyünket, tervezzük meg közlekedésünket, programjainkat, látnivalóinkat. Különösen nyáron nő meg az utazási kedv.

Sok-sok szempontot kell mérlegelnünk. Döntéseinkben segíthetnek azok a szakemberek vagy utazók által készített toplisták is, melyek népszerűség, látnivaló, minőség, fenntarthatóság és egyéb igények alapján állítják sorrendbe az utazási célpontokat. Tippeket kaphatunk, merre vegyük az irányt. De akár érdekességként, szórakozásból is lehet böngészni e listákat. Hol, merre jártunk már, mit javasolnak mások.

Idegenforgalom, turizmus, utazás, programajánló 2024, tengerpart

Nyáron Közép-Európából a tengerparti utazások a legnépszerűbbek (Fotók: Falus Tamás)

Választhatjuk például a European Best Destinations honlapját, mely 2009 óta az európai utazással és kultúrával foglalkozó leglátogatottabb weboldalak egyike. Szerkesztői több mint háromszáz európai turisztikai irodával állnak kapcsolatban, négyszáznál több úti célt népszerűsítenek utazók milliói számára. Desztinációk vezetőivel működnek együtt, hogy egyeztessenek kínálatokról, élményekről, lehetőségekről. És természetesen kíváncsiak az utazók véleményére is.

Immáron 15. alkalommal állították össze a nagy általános népszerűségi listát. 172 országból több mint egymillió utazó ötszáznál több úti cél közül szavazott, hogy szerintük melyek Európa legjobb úti céljai 2024-ben. Minden előzetes értékelés nélkül, lássuk a listát!

Íme a legjobb 20 európai úti cél 2024-ben a European Best Destinations szerint:

1. Marbella (Spanyolország)

2. Monaco

3. Málta

4. Genf (Svájc)

5. Batumi (Georgia)

6. Riga (Lettország)

7. Madeira (Portugália)

8. Firenze (Olaszország)

9. London (Egyesült Királyság)

10. Reykjavík (Izland)

11. Lège-Cap-Ferret (Franciaország)

12. Siena (Olaszország)

13. Ponza szigete (Olaszország)

14. Port-Vecchio, Korzika szigetén (Franciaország)

15. Champagne borrégió (Franciaország)

16. Feröer-szigetek

17. Sirmione, a Garda-tónál (Olaszország)

18. Piran (Szlovénia)

19. Newquay (Egyesült Királyság)

20. Thasszosz (Görögország)

Idegenforgalom, turizmus, utazás, programajánló 2024, tengerpart, Marbella

Marbella, az andalúziai tengerparti város a kedvencek kedvence

Az első helyet kiérdemlő Marbella Andalúziában, a Földközi-tenger partján fekszik, a Costa del Sol ékessége. Kiváló minőségű strandjai, óvárosi utcácskái, sétányai a turisták kedvencei, csakúgy, mint luxuskikötője. E vidéken évente szinte garantált a háromszáz napsütéses nap. A weboldal a város csúcsminőségű golfpályáit is ajánlja, ahonnan pazar a kilátás a hegyekre és a kék tengerre. A gasztronómiai élvezetekről három Michelin-csillagos étterem is gondoskodik.

A második helyen álló Monaco lélegzetelállító panorámáival egyedülálló kikötőjével mindig meglágyítja a szíveket. A hercegség Oceanográfiai Múzeuma, Hercegi Palotája, kaszinója, híres szállodái is látványos nevezetességek, a Café de Paris, a városállam első kávézója sokak számára kihagyhatatlan.

A listán számos visszatérő város található, melyek örök kedvenceknek számítanak, és a legtöbb utazó bakancslistáján is szerepelnek. Így Firenze, Siena, London, Madeira, Genf vagy a kis szigetország, Málta. Talán meglepetés lehet az idei listán Lettország fővárosa, Riga vagy Batumi, Georgia (Grúzia) második legnagyobb városa, a Fekete-tenger partján. A Feröer-szigetek is az elmúlt években kerültek a turisták érdeklődésének középpontjába.

Thasszosz Görögország északkeleti részén fekszik, és talán az ország legzöldebb szigete, csodás klímával, ragyogó strandokkal. Talán ezért is lehet ideális pihenőhelye a családoknak. Sok más szeretni való, de esetleg már megunt, ismertebb görög szigetet előzött meg a listán, és elérte a 20. helyet.

Tematikus listák – magyar szereplőkkel

A weboldal számos tematikus oldalon gyűjti össze a turistáknak az ajánlott úti célokat, illetve az ottani látnivalókat, kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket.

Idegenforgalom, turizmus, utazás, programajánló 2024, tengerpart, Positano

A dél-olasz település, Positano az UNESCO Világörökség része; strandja fölött magasodnak a falu színes házikói

Például: a legszebb strandok vakáció idején (Positano, Malaga, Gran Canaria, Dubrovnik, Zadar, Krk szigete, Menorca, Azori-szigetek, Algarve); a fenntartható, természetbarát turizmus legjobb képviselői (a Lahti-régió Finnországban, a Monte Isola Bresciában, Olaszországban, a Soomaa Nemzeti Park Észtországban).

A földi Paradicsom látnivalói közül kiemelkedik Capri, Korfu, Madeira, Kotor, vagy a norvég Lofoten-szigetek. A legjobb zöld városok között ott szerepel az ajánlatban Ljubjana, Helsinki, Bern, Grenoble, Stockholm, sőt még Budapest is felkapaszkodott e lista végére.

A legjobb, legszebb vasútvonalak közül Európában Svájcban van a legtöbb: a Glacier és a Bernina Express, a luzerni Mountain Rigi. Skóciából a Jacobite Steam Train található a listán.

Kulturális célpontok közül Athén, Basel, Varsó, Poznan, Berlin, Grenoble – és Veszprém is az ajánlatok között szerepel.

Íme a legjobb siklóvasutak települései, melyek a legszebb helyekre húznak fel: Lisszabon, Zágráb, Zürich, Lugano, valamint Budapest, a budavári siklóval.

A legjobb európai múzeumok a Pompidou Központ, a British Múzeum, a Rijksmuseum, a Prado és a Tate Modern.

A legajánlottabb nyári zenei fesztiválok élén a Tomorrowland, a belga elektronikus fesztivál áll, a magyar Sziget a lista ötödik helyét foglalja el.

A European Best Destinations nevű oldal hasznos leírásokkal, fényképekkel, térképekkel bővíti ismereteinket, és még szállástippeket is kapunk.

A National Geographic cool listája

A National Geographic (NG) már 2023 végén publikálta, hogy a szerkesztőség véleménye szerint a kontinenseken melyek lesznek idén a legnépszerűbb, illetve „cool”, vonzó úti célok a turisták körében. A The Cool List 2024 felsorolásába igazi különlegességek is felkerültek.

A harminc megnevezett helyből tizenhármat Európa söpör be, az amerikai kontinens (Észak- és Dél-Amerika együtt) kilencet, hármat-hármat Afrika és Ázsia, Ausztrália és Óceánia pedig egyet.

Ez utóbbi az ausztrál Victoria állam, a kontinens dél-keleti részén. Az állam fővárosa Melbourne, de a neves kiadvány elsősorban a Great Victorian Bathing Trailt ajánlja, azt a vasútat, mely 900 kilométeres útvonalán összeköti az állam termálforrásait és tengeri fürdőit.

Afrikából Sierra Leonét, Madagaszkárban az Andrefana száraz erdőket, Ruandában az Akagera Nemzeti Park felkeresését javasolja. A több mint ezer négyzetkilométernyi területen elfekvő parkban mocsarak, szavannák, erdőségek sokaságát találni. Vadon élnek itt leopárdok, oroszlánok, orrszarvúak, zsiráfok, elefántok, krokodilok.

Idegenforgalom, turizmus, utazás, programajánló 2024, New York

New Yorkot szinte minden listán ott találjuk

Az amerikai kontinensen New York, Miami, Texas mellett a kanadai Új-Skócia, Mexikóban a Yucatán-félsziget és Peru fővárosa, Lima került fel többek között a listára.

Ázsiában India legkisebb állama, a Himalája egy részét is magában foglaló Szikkim lehet vonzó, Kínában a Pekingtől 900 kilométerre fekvő Hszian, ahol a 220 éves agyaghadsereget lehet megcsodálni. Tajvanról a legrégebbi városa, a háromszáz templommal büszkélkedő Tajnan szerepel a cool ajánlatok között.

Európából a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság lehet sokak számára vonzó. Ismerős, ajánlott úti cél Pompeji, Valletta, Belfast, de emellett Tartu Észtországból, Wales és Észak-Yorkshire.

Talán meglepetés a cool-listán az Albán-Alpok, Skóciában Galloway és Ayrshire déli része, továbbá a finnországi Saimaa. Itt az NG azt emeli ki, hogy a szépséges erdők és tavak mellett a gasztronómia is elsőrangú. A vadhús, a rókagomba és az áfonya az itteni erdőkből származik, a sügér és a keszeg a helyi tavakból.


Kapcsolódó cikkek