A szurkolóknak is irány a futball-Európa-bajnokság!


Köln és Stuttgart magyarok tízezreivel telik majd meg idén június közepén a foci-Eb két helyszínén, ahol a magyar válogatott játszik.

Magyarország részvételével rendezi meg Németország a labdarúgó-Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között. A házigazdák rutinos szervezőknek számítanak, hiszen e sportágban 1988-ban már adhattak otthont Eb-nek, 1974-ben és 2006-ban pedig világbajnokságnak; tizennyolc éve 32 csapat részvételével, míg ezen a nyáron „csak” 24 európai együttest kell vendégül látniuk. A mérkőzéseknek tíz város lesz a helyszíne: Berlin, Frankfurt, München, Dortmund, Hamburg, Gelsenkirchen Düsseldorf, Lipcse, Köln és Stuttgart.

A magyar szurkolók számára ez utóbbi két város a fontos, hiszen a magyar válogatott itt játssza csoportmeccseit: Kölnben Svájccal találkozik június 15-én, Stuttgartban június 19-én a házigazda Németország, majd ugyancsak Stuttgartban június 23-án Skócia ellen lép pályára.

programajánló, labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, Berlin, magyar labdarúgó-válogatott, Németország,

Németország 1988-ban már rendezett Eb-t, 2006-ban pedig vb otthona volt. Akkor a Reichstag épülete előtti tér is a futballról szólt. (Fotó: Falus Tamás)

Szerencsés jegytulajdonosok

Szerte a világon nagy érdeklődés kíséri a jegyértékesítést: az 51 mérkőzésre összesen 2,7 millió belépő találhat gazdára. 2023 őszén, már az első körben több mint 20 millió igénylés érkezett a szervező UEFA-hoz. Pedig ekkor még ki sem sorsolták a csoportkört, így a jelentkezők nem tudhatták, mely csapatok találkozójára tudtak (volna) jegyet vásárolni. A decemberi sorsolást követően a második körben már konkrét mérkőzésekre lehetett jelentkezni. A túligénylés miatt itt is sorsolás döntött, kik lehettek a szerencsés vásárlók.

Márciusban következik a harmadik kör, amikor azokat a jegyeket bocsátják áruba, amelyeket január 30-áig nem fizettek ki az első két körben sikeres pályázók. A negyedik, márciusi–áprilisi szakaszban azoknak az országoknak a szurkolói vehetnek jegyet, amelyeknek a csapata a márciusi pótselejtezőn vívja ki az Eb-döntőbe jutást. E pótselejtezőn még tizenkét együttes küzd három helyért (Németországba még kijuthat Lengyelország, Ukrajna és Görögország is).

A kölni Magyarország–Svájc-találkozóra négyszázezer, a Németország, illetve a Skócia elleni stuttgarti mérkőzésre fél-félmillió jegyigénylés futott be. A 2006-os futball-vb-re felújított kölni RheinEnergieStadion befogadóképessége 50 ezer, a tavaly modernizált stuttgarti MHP Arenáé 51 ezer néző…

Programok a jegy nélkül utazóknak

Ráadásul a magyar szurkolóknak mérkőzésenként csak tíz-tízezer belépő jutott. A magyar és német szervezést bonyolítja majd, hogy a jegy nélkül maradt magyar focirajongók közül is vélhetően több ezren kelnek majd útra repülővel, autóval, vonattal, hogy minél közelebb legyenek a stadionokhoz, és remélhetően együtt ünnepelhessenek azokkal, akik testközelből láthatták kedvenceiket.

Ám a találkozókról ők sem maradnak le. Ezt már a Tensi Tours képviselője árulta el az Utazás+ Kiállítás foci-Eb-ről szóló szakmai konferenciáján. Az utazásszervező cég ugyanis a két városban saját szurkolói zónát alakít ki, melyet már a mérkőzés napjának délelőttjén megnyit. A drukkerek így már hangolódhatnak a délutáni, illetve esti mérkőzésekre. (Svájc ellen 15 órakor hangzik el a bírói sípszó, a hazaiak ellen 18 órakor, a skótokkal 21 órakor kezdődik a találkozó.) A mérkőzéseket a magyar szurkolók óriáskivetítőn magyar nyelven, Hajdú B. István sportriporter tolmácsolásában követhetik nyomon. Nap közben a zónákban a jó hangulatról DJ-k gondoskodnak majd, koncertek is várhatók, a büfékben pedig, az ígéretek szerint, a sör és kolbász mellett lesz rántott hús is.

A jegytulajdonosoknak 36 órás tömegközlekedési bérlet jár a mérkőzés napján reggel 6 órától másnap 18 óráig Kölnben is, Stuttgartban is. (A zónákba igyekvőkre ez nem vonatkozik.)

A Wizz Air Budapestről és Debrecenből is indít szurkolói különjáratokat június 15-én és 19-én Köln–Bonn, illetve Stuttgart repülőterére, többségében férfi utaskísérőkkel. Sőt, még Angliából, Romániából, Albániából, Szerbiából is szállnak fel gépek a magyar mérkőzések napján. A repülők még aznap vissza is indulnak. Néhány időpontra már most elfogytak a jegyek.

programajánló, labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, Köln, magyar labdarúgó-válogatott, Németország, kölni dóm

A kölni dóm, mely hatszáz éven át épült (Fotó: Pixabay)

Kölni látványosságok

Az utazásszervezők és a turisztikai szakemberek arra biztatják a Kölnbe és Stuttgartba igyekvő magyarokat, hogy jó előre szervezzék meg programjaikat, és legfőképp szállásukat. Ha már nincs mód arra, hogy még a mérkőzés napján visszarepüljenek, nem árt, ha van hol álomra hajtani a fejüket. Aki teheti, ne siessen haza a mérkőzés éjszakáján, hagyjon magának szabadidőt, hogy felfedezze az adott város vagy térség szépségeit, érdekességeit. Ha már annyi utazott…

A Rajna folyó két partján elterülő, egymilliós lélekszámú Köln Németország negyedik legnagyobb városa. Kihagyhatatlan látványossága a városképét meghatározó gótikus dóm, mely az UNESCO-világörökség része. A XIII. században kezdték el építeni, és több mint hatszáz éven át készült. 157 méter magas tornyaiba fel is lehet menni, és élvezni a panorámát. Az Óvárosban is érdemes sétálni a hangulatos kis utcácskákban, a színes házikók között. A Rajna vizén áll a Csokoládémúzeum, benne csokoládé-szökőkúttal. A finom édesség kultúrtörténetét négyezer négyzetméteren lehet megismerni, kóstolóval. A gyártóüzem több mint 1300 négyzetméteren, két emeleten terül el.

programajánló, labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, Stuttgart, magyar labdarúgó-válogatott, Németország, Mercedes-Benz Múzeum

A stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum futurisztikus épülete (Fotó: Pixabay)

Stuttgart autócsodái

Stuttgart Németország délnyugati részének legnagyobb települése, több mint 630 ezer lakóval. Szimbóluma a szinte mindenhonnan jól látható, 217 méter magas tévétorony, mely a világ első ilyen építményének számított. Aki szép időben megy fel a kilátójába, annak bámulatos panorámában lehet része. Látványos a Schlossplatz, azaz a Palota tér, ahol az egykori királyi rezidencia áll. Előtte a Jubileumi oszlop magasodik. A 2006-os futball-vb idején szurkolók ezrei gyűltek itt össze, hogy kivetítőn nézhessék a mérkőzéseket. Bizonyára ezúttal sem lesz majd másként. A város kihagyhatatlan ékessége a Mercedes-Benz Múzeum, mely egy futurisztikus épületben található. A Porsche Múzeum is igazi különlegesség, érdekelheti a futballbarátokat. Mindkét épület tele van történelmi automobilokkal és a legújabb csodákkal.


Kapcsolódó cikkek