Transzgenerációs önismereti kártyák: ez nem játék, ez maga az élet, a mi életünk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kíváncsiság, nyitottság, elfogadás szükséges ahhoz, hogy valaki e kártyák segítségével beszélgetésekre vállalkozzon.

Van olyan személy a felmenőid között, akinek történetével különösen mélyen együttérzel? Milyen emlékeket őrzöl a nagyszüleidről, dédszüleidről?

Milyen viszonyban voltak a szüleid a saját szüleikkel, testvéreikkel?

Belső tulajdonságaid szerint melyik családtagodra hasonlítasz leginkább? Milyen érzés ez?

Milyen volt a szüleid közötti érzelmi viszony? Hogyan hatott ez rád?

Mit tartasz a legfontosabb belső erőforrásodnak? Melyik családtagodtól „örökölted”?

Kihez volt a legnehezebb kapcsolódnod a családtagjaid közül? Miért?

Milyen címet adnál a családod múltjáról szóló filmnek?

*

2019 egyik nagy magyar könyvsikere volt Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című kötete, mely nem csupán az ismeretterjesztő kötetek listáját vezette, hanem az összetett listán is dobogós volt. A nagy érdeklődés azt bizonyította, hogy egyre többen kívánják őszintén megismerni családi múltjukat, hogy általa gazdagabb önismerettel rendelkezhessenek.

A klinikai szakpszichológus szerző szakmai tapasztalatai alapján is állítja: a felmenők feldolgozatlan félelmei, kapcsolati válságai az utódokban tovább élhetnek érzelmi mintákban, tudatalatti viselkedésben. Vagyis egyetlen ember sorsa sem érthető meg a transzgenerációs, generációkon átívelő szemlélet nélkül. Tehát ahhoz, hogy megértsük önmagunkat, feltárjuk szorongásaink, párkapcsolati nehézségeink okát, nem elég saját életünket megvizsgálni, hanem azt is fel kell tárni magunkban, milyen volt a viszonyunk szüleinkkel, nagyszüleinkkel, ők milyen családi drámákat éltek át.

*

2023 tavaszán a szakember, mintegy a könyv folytatásaként, Egymás címmel megjelentette különleges kártyacsomagját, hogy a téma iránt érdeklődök, a saját magukat jobban megismerni vágyók a gyakorlatban, beszélgetések révén juthassanak közelebb önmagukhoz.

A kártyák által motivált beszélgetések célja, hogy jobban megismerjük magunkat, akár őseink életútjának feldolgozásával, tudatosan vagy tudat alatt átadott és bennünk lakozó múltjuk segítségével. Az emléktöredékek, emlékek felidézésével kerek egésszé is formálódhatnak a töredékek, eddig fel nem fedezett összefüggések válhatnak nyilvánvalóvá. A családi gyökerekkel való szembenézés, azok bátor feltárása, az esetleges sérülések, traumák felidézése egyben gyógyító folyamatot indíthatnak el a bensőben, mely erőforrást jelenthet a jövőben.

„A beszélgetések célja a megértés és egy harmonikusabb énkép kialakítása” – fogalmazza Orvos-Tóth Noémi, aki 2023 április végén budapesti sajtóbeszélgetésen mutatta be kártyacsomagját, és mesélt megjelentetésének céljáról. A kártyán azok a kérdések szerepelnek, amelyek felvetődnek azoknál a pácienseknél, akik megfordulnak nála, vagy biztos feltenné nekik a terápia alatt.

A kötet egyes fejezeteinek végén is szerepeltek kérdések. „Amikor megjelent a könyv, az egyik nagyon markáns visszajelzés-csokor arról szólt, hogy ezek a kérdések milyen sokat segítettek” – mondja a szakember, aki vallja: mentális egészségünkhöz szervesen hozzátartozik, hogy életünket folyamatosan nyomon követjük, hogy tudatosítjuk magunkban, kik is vagyunk, hogyan működik a testünk. Szembesülnünk kell önmagunkkal, fel kell tárnunk, hogy gyerekként milyen sokkok, traumák értek minket, milyen drámák történtek őseink életében, és ez miként hatott, hat ránk a mai napig. Olykor feldolgozatlanul.

Orvos-Tóth Noémi (bal), könyvbemutató, Örökölt sors című könyv, Winkler Nóra (jobb)

Orvos-Tóth Noémi (képünkön balra) azt javasolja, a konkrét válaszok mellett mindenki bátran mondja ki érzéseit, gondolatait (Falus Tamás felvétele a sajtóbemutatón készült, ahol a pszichológus beszélgetőtársa Winkler Nóra volt)

„Erre a régióra különlegesen érvényes, hogy tabuként kezelünk dolgokat, nem beszélünk dolgokról, nem mondunk ki érzéseket… Két ember akár évtizedeket tud leélni úgy, hogy nincsenek tisztában azzal, milyen fájdalmakat, félelmeket hordoz magában a másik ember – magyarázza a klinikai szakpszichológus. – Őseink történetére visszagondolva látni kell azt a történelmi, társadalmi, kulturális, gazdasági, történelmi, környezetet is, amelyben ők éltek, amelyben megtörténtek bizonyos események. Mindezt ahhoz, hogy megértsük, mi, miért, és hogyan zajlott le. Tudni kell belehelyezni magunkat a szülők, nagyszülők, dédszülők életébe ahhoz, hogy akár utólag is sok mindent megértsünk. Ha így rálátunk a korábban megoldatlannak ítélt dolgokra, akkor sokféle új tudásra tehetünk szert, el tudunk feledni korábbi haragos, sérelmet, és ez stabilitást adhat számunkra.”

*

A kártyán négy témakörben egyenként negyven kérdés található: az egyik témakör a kártyahúzó saját magáról szól („énkérdések”); egy másik a távolabbi múltra, a traumákra, a családi tabukra kérdez rá; a harmadik a kapcsolati minták, a nemi nevelés gondolatkörére épül; a negyedik csoport pedig az elvárások, szabályok érzelmi nevelés kérdéseire vár választ.

A kérdésekre a feleleteket bárkinek megadhatjuk, a beszélgetést folytathatjuk családtagokkal: gyermekekkel, szülőkkel, házastárssal, barátokkal, de akár önismereti csoportokban is, sőt egymagunkban is lehet válaszolni.

A beszélgetés során minden témakörből egy-egy kártyát lehet húzni, és tetszés szerinti sorrendben lehet megválaszolni. A szerző azt javasolja, hogy a válaszadók ne tőmondatokban feleljenek, s a kérdésekre adott konkrét válaszok mellett mindenki bátran mondja ki érzéseit, gondolatait. Aki megválaszolt egy kérdést, átadja a szót a következő résztvevőnek. Ha mind a négy kártyára megtörtént a felelet, lehet újakat húzni. A 160 mellett a dobozban található 8 darab ÉN IS feliratú kártya is; amikor valaki olyan történetet hall, amit ő is megélt, az egyik ilyen kártyát felemeli, ezzel a gesztussal jelezve: történetével, érzelmeivel a másik nincs egyedül, ahhoz kapcsolódni tud.

*

Orvos-Tóth Noémi hangsúlyozza: még ha kártyacsomagja formailag hasonlít is egy játékhoz, ez valójában nem játék, hanem egy forma a minél alaposabb önismeret megszerzéséhez. Mert a családi múlt ismerete és megértése elengedhetetlen a régi sérülések, traumák feltáráshoz, gyógyításához. A kérdések, de legfőképp a válaszok hozzájárulhatnak az egyéni és családi önismereti folyamatok elmélyítéséhez, egymás és önmagunk jobb megértéséhez.

További információk: www.egymas.hu.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.