Belföldi kalandozások II. – Koncert a kőfejtőben, csoki a múzeumban, naplemente a tó közepén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élménygazdag programokat szervezhetünk magunknak Fertőrákostól Veszprémen és a Balatonon át Szerencsig.

Fertőrákosi fellépések

Páratlan helyszín a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. Egyszerre remek kirándulási célpont kilátóval, kiállítási helyszínnel, zenei programmal. Látványos mészkőbányájában már az ókori rómaiak is bányásztak, de még a XX. század első felében is iparszerűen működött a függőlegesre fejtett bánya, melynek falai ma is páratlan látvány nyújtanak. A kőfejtőt 1951-ben nyilvánítottak műemlékké. 1970 óta működik itt barlangszínház, melyet azóta többször is korszerűsítettek.

A 2023-as szezon május 20-án kezdődik a Sopron Táncegyüttes fellépésével. Ezt követően egész nyáron színi előadások, koncertek szerepelnek a programban: fellépnek komolyzenészek és popsztárok, musical és operett is színesíti majd a kínálatot. Május 26-án a 100 Tagú Cigányzenekar ad koncertet ötven zenésszel, május 27-én és 28-án pedig a Rátonyi Róbert Színház mutatja be a Mágnás Miska című operettet.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, koncert, turizmus, utazás

Különleges hatása van egy-egy barlangkoncertnek (Fotó: fertorakosikofejto.hu)

Június 3-án a Gyöngyhajú lány balladája című darab látható-hallható a TBG Production szervezésében, melyben 21 Omega-dal hangzik el. Érdekesség, hogy fellép Kóbor Lili is, az Omega egykori frontemberének, Kóbor Jánosnak a lánya. Június 9-én és 10-én a Kvártélyház Szabadtéri Színház Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián musicaljét, A Pál utcai fiúkat adja elő.

A Győri Filharmonikus Zenekar három alkalommal is hangversenyt ad a barlangszínházban: június 18-án a Szimfonikus ABBA című koncerttel jelentkezik, július 2-án Rost Andreával együtt lép fel, augusztus 19-én pedig Örökzöld klasszikusok címmel lesz koncertjük.

Júliusban fellép majd a Neoton együttes, Kökény Attila és Ákos, augusztusban Fenyő Miklós és Szandi ad közös koncertet, Fenyő 75+ címmel. Ugyancsak augusztusban a Budapesti Operettszínház két alkalommal adja elő a Hegedűs a háztetőn című musicalt.

A látnivalókról és a programokról bővebben a kőfejtő weboldalán olvashatunk.

Veszprém: Európa legjobb úti céljai között

Hetedik helyen végzett a European Best Destination 2023 nemzetközi turisztikai szavazáson Veszprém, amely 2023-ban, közösen a Bakony-Balaton régióval, az Európa Kulturális Fővárosa címmel is büszkélkedhet. A brüsszeli központú, 2009-ben életre hívott szervezet célja, hogy népszerűsítse az öreg kontinens turizmusát.

Portálja, a szavazás végeredményével itt érhető el.

Idén Veszprém is bekerült ama 20 település közé, amelyekre voksolni lehetett, így a város jogosulttá vált az Európa legjobb úti céljai 2023 cím használatára. A netes felhívásra rekordszámú, 686 ezer szavazat érkezett, 178 országból. A végeredmény szerint Varsó végzett az élen, Athén, Maribor, Bécs előtt. 41 ezer szavazatával a királynék városa megelőzte többek között Londont, Toledót, Koppenhágát és Prágát.

Ez az elismerés is a közép-dunántúli városra összpontosíthatja a figyelmet, ám a fő attrakció 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címmel összefüggő eseménysorozat. Ennek már része például az InterUrbán című, egész éven át zajló összművészeti rendezvénysorozat, melynek keretében 25 ország 29 városa 150 programmal mutatkozik be Veszprémben és a Balaton-régióban; például Sevilla, Genf, Bologna, Újvidék.

Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa, utazás, turizmus

Fokozatosan újul meg a várnegyed (Fotó: www.veszpreminfo.hu)

A város ékessége a várnegyed, mely idén is tovább épül-szépül. A vár eredetileg a X–XI. században épült a Várhegyen, hét dombra. Folyamatosan fejlődött, és alapvetően barokk arculatot kapott. Templomok és paloták épültek, de kápolnák, szobrok is impozánssá teszik a negyedet, együtt a Tűztoronnyal és a Hősök kapujával. Bő egy éve tart a veszprémi várnegyed rekonstrukciója, melynek keretében 18 műemléképület újul meg, így a Szent Mihály-főszékesegyház és az Érseki Palota is. A munkálatok összesen 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érintenek. Az épületek egy része már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosának évében megújul. Így a Körmendy-házban látogatható lesz a főegyházmegyei gyűjtemény és a Bíró–Giczey Palotában lévő kiállítás is. Májustól tekinthető meg a Work in Progress 2023 kiállítássorozat, melynek során az érdeklődők restaurálási munka közben vehetik szemügyre a várnegyed egyes épületeit, sőt, korábban elzárt kertjeit is. A teljes projekt 2025-ben fejeződik be.

Az egész évi eseményekről bővebben itt lehet tájékozódni, a Veszprémi Várról pedig itt.

Születésnap a Balaton vizén

Egyre többen ismerik fel, hogy a Balatonon jó időben nagy élmény a hajózás, ennek bizonysága, hogy 2022-ben rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart), a magyar tengeren a közösségi hajók üzemeltetője. 2022-ben a Szántód és Tihany között közlekedő kompokon 1,4 millió utast szállítottak, a menetrendi hajózás utasforgalma is növekedett, de a legjelentősebben a séta-, nosztalgia és a programhajók iránti érdeklődés nőtt meg. Siófokról, Balatonfüredről és Balatonalmádiból 2023-ban, az immáron 177. hajózási szezonban átlagosan másfél óránként szállnak majd vízre sétahajók.

Balatoni hajózás, Bahart, utazás, turizmus

Akár pezsgőt is kortyolhatunk a sétahajón naplementekor (Fotó:bahart.hu)

Várhatóan népszerűek maradnak jó időben a páratlan élményt nyújtó naplemente-sétahajók, amelyeken az utasok pezsgőt kortyolhatnak a tó közepén, a lebukó Nap látványát csodálva.

Mind többen használják ki a lehetőséget, hogy a Baharttól különböző nagyságú hajókat béreljenek, nevezetes eseményekre: esküvőre, születés- és névnapok alkalmából, legény- és leánybúcsúra, ballagás vagy diplomaosztó megünneplésére. Céges rendezvényeket: tréningeket, csapatépítő programokat, konferenciákat, partikat is lehet tartani, de indok sem kell ahhoz, hogy egy baráti társaság egy jó bulira kihajózzon a nyílt vizekre. Kívánságra a vállalat teljes körű vendéglátást kínál, gazdag étel- és italválasztékkal, multimédiás eszközökkel, hangosítással.

A tervek szerint idén is csaknem kétszáz bulihajó és legalább száz varázshajó hagyja majd el a kikötőket. Ez utóbbiak gyermekeknek szóló műsorral egybekötött, meghatározott kikötőből induló és ugyanoda visszaérkező hajójáratok. Siófok–Tihany, Balatonboglár–Révfülöp között 2023-ban a megszokottnál is korábban megkezdődött a hajózási szezon, május 1-jétől pedig, a legnépszerűbb Fonyód–Badacsony útvonalon már óránként indulnak majd a járatok.

A Bahartnál újdonság, hogy már elkészült a komáromi hajógyárban két új komp és két új katamarán, melyeket hamarosan vízre is bocsátanak.

Menetrendekről, bérlési lehetőségekről a Bahart weboldalán lehet tájékozódni.

Édes évek Szerencsen

2023. június 8-án nyílik meg Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kiállítás a neves csokigyár vadonatúj múzeumában. Sok-sok régi tárgy, fotó, dokumentum mutatja be a gyártás legfontosabb állomásait, történéseit.

Csokoládé, szerencsi csokoládégyár, Artúr Napok Fesztivál 2023, utazás, turizmus

A fesztivál idején gyárlátogatáson is részt vehetünk (Fotó: szerencsibonbon.hu)

Augusztus 26–27-én rendezik meg a városban az Artúr Napok Fesztivált, középpontban a csokoládéval és a szórakozással. Idén is készül csokoládészobor, a résztvevők örömére. Az érdeklődők előtt ideiglenesen megnyílik a Szerencsi Bonbon Kft. által működtetett gyár kapuja is, hogy az édesszájúak és a kíváncsiak testközelből is láthassák, hogyan születnek a finomságok.

A Belföldi kalandozások című cikkünk első részét itt olvashatja el.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.