Tudatosan élem az életemet!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Kovács Annamária 1948-ban született. 1980-ban az ELTE Jogi Karán diplomázott. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium Egyházi Főosztályának jogász munkatársaként részt vett a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény, valamint a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről szóló törvény kodifikációs munkájában. Ügyvédi pályáját a 12. számú Bocskai úti Ügyvédi Irodában kezdte, majd a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Igazgatási és Jogi Főosztályát vezette. Szakterülete az ingatlanjog, társasági jog, nonprofit szervezetek és családjog. 1995-ben pénzügyi-tanácsadói oklevelet szerzett. 1990-től 16 éven át a Jeunessues Musicales…

Dr. Kovács Annamária
1948-ban született. 1980-ban az ELTE Jogi Karán diplomázott. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium Egyházi Főosztályának jogász munkatársaként részt vett a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény, valamint a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről szóló törvény kodifikációs munkájában. Ügyvédi pályáját a 12. számú Bocskai úti Ügyvédi Irodában kezdte, majd a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Igazgatási és Jogi Főosztályát vezette. Szakterülete az ingatlanjog, társasági jog, nonprofit szervezetek és családjog. 1995-ben pénzügyi-tanácsadói oklevelet szerzett. 1990-től 16 éven át a Jeunessues Musicales Egyesület Etikai-Jogi Szakbizottságának, 2004 óta a Magyar Ügyvédnők Egyesülete Felügyelő Bizottságának elnöke. Számos szakmai továbbképzésen vesz részt. Rendszeresen teniszezik és asztaliteniszezik. A lovaglás és a lovak nagy szerelmese. Szenvedélye a könyvgyűjtés.

Első generációs ügyvéd vagyok. Tekintettel a korlátozott lehetőségekre, végzés után elég rögös út vezetett idáig, de nem bántam meg, hogy ezt a hivatást választottam.

1980-ban az ELTE Jogi Karán diplomáztam. Ezt követően még 10 évig a közigazgatásban dolgoztam, jogi gyakorlatot nem ügyvédjelöltként szereztem. Ügyvédként a 12. számú Ügyvédi Irodában kezdtem, ahová felvettek tagként. Itt leginkább dr. Tasnádi Sándor ügyvéd mellett ismerkedtem az ügyvédi tevékenység rejtelmeivel és sokat segített néhai dr. Zaránd Péter ügyvéd és az irodavezető dr. Barczi Teréz ügyvédnő is.

Ügyvédi tevékenységemet 1994. szeptember 15. és 1998. szeptember 30. között szüneteltetve, főosztályvezetőként a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Igazgatási és Jogi Főosztályát vezettem. Ügyvédi tevékenységemet megelőzően a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Egyházi Főosztályának jogász munkatársaként részt vettem a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény, valamint a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről szóló törvény kodifikációs munkájában. Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye érsekétől, aki akkor még a Papnevelde oktatója volt, nagyon sokat tanultunk kánonjogi és ingatlan témában. Ezt megelőzően a minisztérium Jogi Főosztályának munkatársaként tevékenységi körömbe tartozott a kodifikációs és véleményező feladatok mellett – az alapítványi szabályozás korábbi rendelkezése szerint – az országos hatáskörű és minisztériumi illetékességi körbe tartozó alapítványok nyilvántartásba vétele. E témakörben megjelent két szakmai publikációm, egyik az akkor még létező és havonta megjelenő „Állam- és Igazgatás” című folyóiratban, másik a „Magyar Jog” című szakmai folyóiratban. Megalakulása óta tagja vagyok a Nonprofit Kutatócsoportnak, korábban számos tanulmány összeállításában vettem részt. 1995-ben pénzügyi-tanácsadói oklevelet szereztem.

A Magyar Ügyvédnők Egyesülete Felügyelő Bizottságának elnöke vagyok megalakulása óta.

1990-től a Jeunessues Musicales Egyesület Etikai-Jogi Szakbizottságában 16 éven keresztül szintén elnöki feladatot láttam el.

Ügyvédi tevékenységem keretében főként ingatlan, gazdasági társasági és nonprofit ügyekkel, egyházi szervezetek ügyeinek intézésével foglalkozom. Megteremtettem 2006-ban az infrastrukturális feltételeit az elektronikus cégeljárásban való közreműködésnek. Az első 100 között voltam, akik igényelték az elektronikus aláírást. Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember haladjon a korral. A mi pályánkon elengedhetetlen a folyamatos képzés, nemcsak a jogszabályváltozások miatt, hanem hogy ne fásuljon bele az ember a szakmába. Muszáj megújulni és én egyébként is szeretek mindig valami újat tanulni, ha módom van rá. A Budapesti Ügyvédi Kamara szakmai továbbképzéseiben aktívan részt veszek és szívesen hallgatom dr. Kurucz Mihály, az ELTE Agrárjogi Tanszék docense előadásait ingatlan témában, mert mindig tud valami újat mondani számomra, mindig tanulok tőle valamit. Rendszeresen részt veszek a Jogi Továbbképző Intézet ingatlannal, nonprofit szervezetekkel és gazdasági társaságokkal kapcsolatos előadásain.

Foglalkozom még családjogi és hagyatéki-öröklési ügyekkel is. Amikor családjogi problémákkal keresnek meg, akkor megkérdezem az ügyfelet, hogy érintett-e kiskorú gyermek az ügyben, mert ha igen, akkor nem vállalom. Nagyon szeretem a gyerekeket és lelkileg megvisel egy ilyen ügy. A praxisom elején volt két ilyen esetem, s azóta sem tanultam meg kezelni az ilyen típusú ügyeket.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Mindig legalább 15 évre előre tervezek. Tudatosan élem az életemet. Szoktak nevetni rajtam, hogy mi lesz, ha nem érem meg a tervezett időszakot. Azt szoktam válaszolni, hogy ha sikerül, legalább az utolsó pillanatig céljaimnak és terveimnek megfelelően zajlik az életem. Most azt tervezem, hogy szeretném elvégezni az ingatlan szakjogász képzést, mert az ingatlanjog nagyon közel áll hozzám. Az ügyvédi praxisom során számos rendezetlen hátterű ingatlan üggyel találkoztam, ezek megoldása nagyon érdekel, foglalkoztat.

Szenvedélye a könyvgyűjtés.

Imádom a régi könyveket, a régi iratokat, a régi térképeket. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium Egyházi Főosztályának jogász munkatársaként felüdülés volt, amikor egy 100–150 éves iratot, régi, kézzel írott telekkönyvet olvashattam. Valószínű onnan jön ez a könyvek iránti gyűjtő szenvedélyem és szeretetem, hogy nyomdász famíliából származom. Édesapám a Zrínyi nyomdának volt a termelési főosztályvezetője, amíg nyugdíjba nem ment és ő testvéremmel együtt belénk oltotta a könyvek és írott anyagok iránti szeretetet. Érdekes könyveim vannak, különleges nyomtatással, ritka papírokra nyomtatva.

Van pl. egy Petőfi Sándor „Tisza” című kötetem, amelyik olyan papírra készült, amilyenre a japán császár levelei íródtak. Sok dedikált könyvem van, közöttük számos facsimile kiadás is található, valamint nagyon sok mini könyvem, amit apukám révén gyűjtöttem. Féltve őrzöm ezeket a könyveket és nagyon vigyázok rájuk.

Kevés szabadidőmben szívesen járok hangversenyre, színházba. Szeretem a klasszikus zenét. Korábban nagyon sokat lovagoltam, de mostanában sajnos erre nincs időm, ezért ha tehetem, a lovasversenyeket látogatom szorgalmasan.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.