Ügyvédek a kifutón


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ügyvédvilág 2012. decemberi, „Kifutó(n) ügyvédek?” címmel dr. Pál Edithtel megjelent riportunk végén azt ígértük, hogy a kifutón szereplő ügyvédek közül is választunk riportalanyokat. Most ígéretünkhöz híven itt ül velem szemben dr. Mátó Géza ügyvédjelölt, aki az elegáns Bado-öltönyök egyikét viselte a kifutón.


Hogyan kerültél bele Pál Edith csapatába?

Az utolsó pillanatban véletlenül. Másfél héttel a rendezvény előtt, a Budapesti Ügyvédi Kamara ­büféjében voltam, amikor össze­futottam Pál Edithtel, aki megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem részt venni az „Ügyvédek a kifutón” divatbemutatón.

 

Ott mindjárt igent mondtál?

Nem, dehogy, bár már akkor tetszett az ötlet. Kértem egy kis gondolkodási időt, de persze már útközben arra gondoltam, hogy miért ne, ki kell ezt is próbálni, ezért írtam Edithnek, hogy elvállalom.

Fotó: Balkányi László

Maradt elég időd a próbára?

Nem volt különösen sok próba. Egyszer elmentem a Bado Öltönyszalonba, ahol nagyon kedvesek voltak hozzám. Kaptam több zakót és nadrágot, melyek közül én választhattam. Szempont volt számomra, hogy egyrészről kényelmes legyen, másrészről ­pedig azt is figyelembe vettem, hogy melyik ­illik az egyéniségemhez, meg persze azt is, hogy melyik áll jól. A divatbemutató előtt közvetlenül egy nappal, illetve a divatbemutató napján gyakoroltunk a felkért koreog­ráfussal.

 

Milyen érzés volt ebben a más szerepben lenni?

Minden szempontból nagyon pozitív volt átélni magát a divatbemutatót is, de az előtte való készülődést is. Egyáltalán nem bántam meg, hogy igent mondtam Pál Edithnek.

 

Legközelebb is részt vennél egy hasonló rendezvényen?

Igen, mindenképpen.

 

Úgy tudom, hogy a Moldován és Társai Ügyvédi Irodában vagy ügyvédjelölt. Milyen szakterületekre specializálódott az irodátok?

Ügyvédi irodánk több mint 20 éve, 1990-ben alakult olyan ügyvédek közreműködésével, akik pályafutásukat a nyolcvanas évek elején kezdték. Jelen­legi helyére viszont 2005-ben költözött. Magyar és külföldi ügyfelek magyarországi képviseletét egyaránt ellátjuk. Mindemellett tanácsadást nyújtunk Európában, a Közel-Keleten és a tengerentúlon is azoknak a magánszemélyeknek és társaságoknak, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek a magyar jogszabályokkal. Az iroda vezetője és egyben principálisom, dr. Moldován András, akitől nemcsak szakmailag, de emberileg is nagyon sokat tanul­hatok.

 

Milyen nyelveken tudtok kommunikálni az ügyfelekkel?

Ügyfeleinknek magyar, angol, német és orosz nyelven nyújtunk jogi szolgáltatást. Irodánk több területen is jelentős jogi tapasztalattal rendelkezik. Az iroda profiljába tartoznak többek között a társasági és kereskedelmi ügyek, az adó- és ingatlanügyek, a különböző befektetések, gazdasági ügyek, de az egyesülésekkel és vállalatfelvásár­lásokkal (azaz ún. M&A tranzakciókkal), ­valamint értékpapírokkal kapcsolatos jogi kérdések megoldásában is segítséget tudunk nyújtani az ügyfeleinknek. Mindezeken kívül a munkajog, médiajog, szellemi alko­tások joga és környezetvédelmi jog területén is ­magabiztosan mozgunk, de közbeszerzési ügyekkel – különösen a gyógyszeripar és egészségügy területén –, PPP ügyekkel és légiközlekedési jogi ügyekkel is foglal­ko­zunk. Ügyfeleink megbízása alapján irodánk tevékenységének fontos részét képezik a társaságok jogi helyzetére és működésére, munkajogi előírások betartására, illetve ingatlanok jogi helyzetére vonatkozó jogi átvilágítással összefüggő feladatok elvégzése.

A Moldován és Társai Ügyvédi Iroda ezek szerint nemzetközi ügyvédi ­iroda?

Nem, az iroda magyar, de sok nemzetközi ügyfelet képviselünk, illetve irodánk 2003-ban csatlakozott a MACKRELL INTERNATIONAL nemzetközi szervezethez.

Ez a szervezet mivel foglalkozik?

A MACKRELL INTERNATIONAL az egyik első innovatív, független ügyvédi irodákból álló szervezet a világon. A jelenleg 50 országban található körülbelül 4000 ügyvédet magában foglaló globális hálózatával a szervezet elkötelezte magát a gyors jogi segítségnyújtás és tanácsadás mellett a világ minden ­táján. A szervezet jogász tagjai között képzett és tapasztalt, hazájukban elismert szakemberek találhatók, akik széles körű tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi ügyfelek egyre összetettebb problémáinak megoldásában.

Te főleg milyen szakterületekbe ástad bele magad?

Legfőképpen polgári joggal foglalkozom, ezen belül is egyrészről társasági és cégjoggal, másrészről pedig kötelmi joggal, leggyakrabban bérleti, ingatlan-adásvételi és kölcsönszerződésekkel. Ezenkívül lehetőségem nyílt részt venni polgári peres eljárásokban, bizonyos esetekben a kollégákkal együtt, de többször önállóan is. Természetesen találkozom öröklési jogi kérdésekkel, csőd- és felszámolási eljárásokkal, közigazgatási hatósági eljárásokkal is.

 

Ha nemzetközi ügyet kapsz, akkor milyen nyelven tárgyalsz a külföldi ügyfelekkel?

Angolul. Szinte minden nap használom a jogi angolt itt az irodában. Nagyon sokat haladtam előre ezen a területen, mióta itt dolgozom. Bár az általános, köznyelvi angoltudásommal nem volt gond, mielőtt ide kerültem, de a napi munka során a principá­lisom, valamint a kollégáim segítségével, és az irodánk korábbi angol nyelven írt szerződéseit tanulmányozva, tudtam fejleszteni a nyelvtudásom szakmai részét.

Terveid?

Minél előbb szeretném letenni a szakvizsgát.

Ez mikorra várható?

Kb. 1 év múlva tudom elkezdeni.

Hogyan készülsz erre a megméret­tetésre?

Részben a Budapesti Ügyvédi Kamara képzésén veszek részt, később pedig az egyik budapesti jogi kar mellett működő jogi továbbképző szakvizsga-előkészítő kurzusára is fogok járni. Véleményem szerint viszont a szakvizsgánál a legnagyobb haszna az ér­demi jogászi munkával szerzett szakmai tapasztalatnak lehet.

Egyébként pedig szeretnék minden jelenlegi és leendő jogászhallgatót, friss diplomást kicsit ösztönözni, hogy nem feltétlenül csak a közhiedelemben élő ügyvédjelölti sanyarú sorsok léteznek, hanem van lehetőség ügyvédjelöltként is komoly, érdemi jogászi munkát végezni és kivívni a principálisok, a kollégák, de akár az ügyfelek szakmai elismerését is.

 

Dr. Mátó Géza: 2010-ben fejezte be a Miskolci ­Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát.

2010 óta ügyvédjelöltként dolgozik.

Munkája során elsősorban gaz­dasági és társasági jogi kérdésekkel, ingatlanjoggal, valamint polgári és kereskedelmi szerződésekkel foglalkozik.

 

Az interjú az Ügyvédvilág 2013. februári számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.