Újra mozikban a Royal Opera House és a Met előadásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha nem jutunk el Londonba vagy New Yorkba, sebaj. A legnagyobb operaházak produkcióit élőben láthatjuk a magyar filmszínházakban is.

Nincs nagyobb élmény, mint amikor az operabarát ott lehet a világ szentélyeiben: a New York-i Metropolitan Operában, a milánói Scalában, Londonban, a Covent Gardenben, a Royal Opera House-ban vagy épp Sydney városában, az Operaházban (mely a hozzáértők szerint külső látványában pazarabb, mint belső hangzásában).

A helyszíni élmény nem pótolható: a városba utazás, a készülődés, az öltözködés, a helyszínre érkezés, az épület látványa, az élő zene varázsa, az akusztika, az előadás élménye.

Vagy egy kissé talán mégis?

A műholdas közvetítések immáron évek óta eljuttatják a helyszínekről az opera- és balettvarázslatot, akár egyik kontinensről a másikra. Elég a lakóhelyünkön megváltani jegyünket egy igényes filmszínházba, és máris New Yorkban vagy Londonban érezhetjük magunkat. A kiváló, HD-minőségű közvetítések ma már elsőrangú hang- és képélményt képesek nyújtani. Ráadásul nem egy nézőpontból, hanem sok-sok kameraállásból, akár premier plánból élvezhetjük az énekesek mély átélésű játékát. Az előadások szünetében pedig elvisznek minket a színpad mögé, és megismerhetjük a kulisszatitkokat is.

A Royal Opera House a Covent Gardenben

A Royal Opera House a Covent Gardenben (Fotók: Pannonia Entertainment)

Ebből az élményből ebben az évadban sem maradunk ki Magyarországon. A londoni Royal Opera House világszínvonalú opera- és balettelőadásai közül az évadban hét operát és hat balettelőadást tekinthetünk meg a fővárosi és vidéki színvonalas mozikban, köztük több világpremiert és új rendezést, világsztárokkal.

Az ígéretek szerint a brit királyi operaház az eddigi leggazdagabb repertoárú mozis évaddal jelentkezik: a nagyvilág ezerháromszáz filmszínházába és koncerttermébe sugározzák a Covent Gardenből a Royal Ballet és a Royal Opera színvonalas produkcióit. Az opera- és balettközvetítések kiemelt helyszíne Budapesten a Cinema MOM filmszínház, továbbá a fővárosban a Puskin, a Pólus és Gobuda (volt EuroCenter) mozi, a vidéki városokban pedig a debreceni Apolló, a szolnoki TiszapART, a szegedi Belvárosi és a pécsi Apolló mozik.

A Cinema MOM-ban a műholdas élőközvetítést esténként informatív felvezető előadások előzik meg, és minőségi hideg vacsorák kísérik. Az előadók között ott találjuk Bősze Ádám zenetörténészt, rádiós műsorvezetőt, valamint kollégáit: dr. Hoványi Márton bölcsész-irodalmárt és Megyeri Léna balett-történészt, tánckritikust. A Covent Gardenbeli operaház 2008 óta közvetíti előadásait a nagyvilág mozivásznaira. Szüneteiben, immár hagyományosan, interjúk, rövid dokumentumfilmek mutatják be az előkészületeket és a próbafolyamatokat.

Mozart A sevillai borbély című operaelőadás a Covent Gardenben

A sevillai borbély az új évadban ismét műsoron szerepel

Így 2022. október 20-án például Puccini Bohémélet című darabja látható-hallható, Richard Jones új rendezésében. Az előadás érdekessége, hogy Rodolphe szerepében visszatér a színpadra Juan Diego Flórez argentin tenor, aki hangszálproblémái miatt több évad kihagyására kényszerült. Mimit Ailyn Pérez, Musette-et Danielle de Niese alakítja. 2023 februárjában érkezik Mozarttól A sevillai borbély Bryn Terfel (Basilio), Aigul Akhmetshina (Rosina) és Andrzej Filonczyk (Figaro) énekével. Márciusban Puccinitől a Turandot jön, melyben többek között Anna Pirozzi (Turandot), Yonghoon Lee (Kalaf), Masabane Cecilia Rangwanasha (Liu) énekét hallhatjuk. Az operák sorában április végén Mozarttól a Figaro házassága következik, Riccardo Fassi (Figaro) és Giulia Semenzato (Susanna) főszereplésével, júniusban Verditől A trubadúr, Yusif Eyvazov (Manrico) és Ludovic Tézier (Luna gróf) előadásában.

The Royal Ballet: A Diamond Celebration című világpremierje

A The Royal Ballet gyémántévfordulót ünnepel

A balettkedvelők számára igazi különlegesség lesz a november 16-ai közvetítés, mivel a Royal Ballet gyémántévfordulót rendez. The Royal Ballet: A Diamond Celebration címet viselő világpremieren a Royal Opera House Baráti Köre fennállásának 60. évfordulója alkalmából magántáncosok ünnepelnek három kortárs világpremierrel (Pam Tanowitz, Joseph Toonga és Valentino Zucchetti koreográfiáival). A művészeti vezető, Christopher Wheeldon Négyünk számára című balettetűdjével, valamint további három rövidebb balettdarabbal jelentkezik. December 8-tól érkezik az elmaradhatatlan karácsonyi családi kedvenc, A diótörő, Csajkovszkijtól. A darabot Lev Ivanov nyomán Peter Wright koreografálta a Royal Ballet számára.

A 2023-as esztendő első balettja január 19-étől a Ha ló nincs… Laura Esquivel mexikói írónő azonos című mágikus realista regénye alapján született, s ugyancsak Christopher Wheeldon koreografálta, erotikus töltetű baletté. (A vetítésen a 2022 júniusában rögzített világpremier felvétele pereg.) Áprilisban a Royal Ballet Hamupipőke mesebalettjére érdemes elvinni a gyerekeket is.

A Royal Opera House-ból a Pannonia Entertainment forgalmazásában jutnak el a darabok a magyar filmszínházakba.

A 2022/23-as évad videoelőzetese itt tekinthető meg.

Az évad részletes műsora itt olvasható.

A Facebook-oldal itt látogatható.

A New York-i Metropolitan Opera közvetítései az Uránia Filmszínházban

A New York-i Metropolitan Opera közvetítései közül is választhatunk (Fotó: Uránia Filmszínház)

A 2006-os indulása óta már több mint 24 milliónyian váltottak mozijegyet a The Met: Live in HD elnevezésű sorozat előadásaira. A New York-i Metropolitan Opera darabjait évente több mint 70 ország mintegy 2200 filmszínházában vetítik. A közvetítéseket a Met sztárjainak műsorvezetésével láthatjuk, a szünetekben ők mutatják meg, mi zajlik a színfalak mögött, s ők interjúvolják meg az előadás szereplőit, készítőit. A 2022/23-as évad október 22-én, szombaton kezdődik, és 2023 júniusáig tart, Magyarországon az Uránia Nemzeti Filmszínház díszterme ad otthont a szombati és vasárnapi előadásoknak. Az évadban hét új produkció kap helyet, köztük három Met-premier.

A nyitódarab Cherubini Médeiája, a főszerepben Sondra Radvanovskyval, aki a mitológiai varázslónőt alakítja. A háromórás darab október 22-én este élőben csendül fel, de megtekinthető lesz 30-án is. November 5-én szintén élőben tekinthető meg Verditől a Traviata, Michael Mayer rendezésében, Daniele Callegari vezényletével.

A szezon világpremierje Kevin Puts: Az órák című operája, mely Michael Cunnigngham regénye alapján született, csakúgy, mint a 2002-es Oscar-díjas film, melynek főszereplői Nicole Kidman, Julianne Moore és Meryl Streep voltak. A színpadon Renée Fleming, Kelli O’Hara és Joyce DiDonato alakítja a három nőt. A december 8-ai premier ismétlése január 8-án lesz az Urániában.

Ugyancsak jövő év január 14-én Umberto Giordano ritkán látható, Fedora című darabját adják elő New Yorkban Szonja Joncsevával, Rosa Feolával. Márciusban Wagner Lohengrinje kerül színre a Met szintén új produkciójaként, François Girard rendezésében, a címszerepben Tamara Wilsonnal, Piotr Beczałával. Április elején Verdi Falstaffja következik, a hónap végén pedig a Metropolitan ugyancsak új előadásaként Terence Blanchard műve, a Bajnok. A rendező James Robinson, vezényel Yannick Nézet-Séguin. Tavasszal két Mozart-mű, a Don Giovanni és A varázsfuvola zárja a sort.

Az operákat angol és magyar felirattal vetítik.

A részletes program itt olvasható el.

A Met-évad videoelőzetese itt tekinthető meg.


Kapcsolódó cikkek