Városi forgatagban a természet lebilincselő világa

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fantasztikus kültéri fotókiállítás-sorozattal lepi meg a világot Máté Bence természetfotós.

A sorozat szó ezúttal több értelmében is megállja helyét: a 34 éves világhírű magyar alkotó, Máté Bence több mint hatszáz(!) fényképen, számos fotósorozaton keresztül, rendhagyó kiállításon mutatja be a természet páratlan gazdagságát. Elsőként a fővárosiak csodálhatják meg a képeket a Bazilika előtt, a Szent István téren 2019. március 13-tól március 31-éig, majd a fényképek útra kelnek, hogy az ország nagyvárosaiban kápráztassák el nézőit. Minket betonrengetegben élőket, hogy ráébresszenek minket arra: létezik egy másfajta világ is, ahol növények, állatok milliói élik önálló életüket. Talán ez a szemkápráztató tárlat egyik legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a természet szépségeire, értékeire, a természet- és környezetvédelem fontosságára.

Máté Bence természetfotós kiállítása

Képeink a budapesti kiállításon készültek (A szerző felvételei)

Az ingyenes, szabadtéri bemutatón tizenöt grandiózus tablópáron, háromszáz négyzetméter üvegfelületen tárul elénk Máté Bence elmúlt húszévnyi munkájának válogatása. Egy-egy paravánon tizenöt-harminc felvétele látható, mely az alkonyatot követően válik igazán szemkápráztatóvá, amikor a képeket belülről megvilágítva láthatjuk.

Máté Bence természetfotós kiállítása

A maguk természetességében tűnnek elénk oroszlánok, gepárdok, foltos hiénák, kafferbivalyok és sisakteknősök, dámszarvasok és afrikai elefántok, nílusi krokodilok és egerészölyvek. De a kamera előtt éli mindennapi életét a kajmánürge, a vidra, a bölömbika, a nádirigó, a búbosbanka és a gyurgyalag. Nem marad ki a sorból a szalakóta, a gém, a kormorán és a marcipánflamingó sem. Az elmúlt két évtizedben félszáznál is több országban járt az alkotó: fotózta Costa Rica madarait, Dél-Afrika, Kenya és Zimbabwe vadvilágában élő hatalmas állatait, Románia medvéit. Legjobban azonban az otthona, Pusztaszer közelében a saját maga által épített lesben tudta lencsevégre kapni a vidrákat.

Máté Bence természetfotós kiállítása

Bence munkáit már számos díjjal ismerték el: az egyik legrangosabb a World Press Photo 2017 Természet kategóriájában elért harmadik helyezése. Eddig csaknem húsz díjat nyert a világ legnagyobb természetfotós-versenyén, a Wildlife Photographer of the Year pályázaton.

A fotósnak nincs semmilyen titka. Művészetéhez a mesterségbeli tudás mellett megszállottság, elszántság, kitartás, tapasztalat szükségeltetik. Ami a legelsőt illeti, szívesen ad belőle tanácsokat a kiállításon is. Az óriástablók egyik oldalán egy nagyméretű fotó alatt az adott fotósorozatot, projektet bemutató néhány mondatnyi szöveg olvasható hat nyelven, jó tanácsok kíséretében, a másikon pedig, a fényképgyűjtemények alatt egy-egy rövidebb ismertető arról, hogy az adott kép hol készült, és pontosan mit is ábrázol. Mindegyik felvétel alatt ott találjuk a legfontosabb képkészítési infókat is: mekkora záridővel, rekeszértékkel, ISO-fényérzékenységgel és objektívval született meg a kompozíció. Megtudjuk, például, hogy Bence Costa Rica madarait összesen nyolc hónapon át fényképezte a 2008 és 2015 közötti időszakban, és összesen 169 ezer felvételt készített. Az afrikai vadvilágot 2012 és 2017 között fedezte fel, 156 napot áldozott rá, és 231 ezer képet exponált.

Máté Bence természetfotós kiállítása

A fotóművész vallja, hogy a természet, a fizika és a művészet iránt egyaránt érdeklődők a természetfotózásban egyszerre élhetik ki mindhárom szenvedélyüket, és nem feltétlenül az ér el jobb eredményt, akinek drágább a felszerelése. Elegendő kreativitással olyan innovatív felvételek készíthetők, amelyek túlnyomórészt a fotósnak köszönhetők, és kevesebb százalékban a technikának. Kezdetnek például elég a zársebességet, a blendét és az érzékenységet összehangolni – biztat mindenkit a természet megörökítésére.

Egyik tablóján azt is elmeséli, hogy képein nem hajt végre semmiféle digitális manipulációt, a photoshopos utómunkával csak arra törekszik, hogy a végeredmény életszerűbben adja vissza a rögzített jeleneteket, mint ahogy arra a fényképezőgép önmagában képes.

Máté Bence természetfotós kiállítása

Tippeket kapunk a csillagfényes éjszakai hangulat megörökítéséhez is, melyre ma már az egyszerűbb digitális fényképezőgépek is alkalmasak. Holdfénymentes, felhőmentes, fényszennyezésmentes csillagos éjszaka, állványra helyezett fényképezőgép, végtelenre állított élesség, és manuális kamerabeállítások kellenek: 10-40 másodperces képkészítési idő, nyitott blende és ISO 100 feletti érzékenység. Még izgalmasabb lehet a felvétel témákkal, tárgyakkal vagy épp állatokkal.

A fotóművész szívesen alkalmaz halszemobjektívet, és elárulja annak előnyeit is: 180 fokos látómezőjében jól mutat a táj, viszont emiatt centiméterekre kell megközelíteni az állatokat, hogy azok ne vesszenek el környezetükben. Ezért is épített például 25 méter hosszú, keskeny alagutat, a végében egy apró kabinnal, hogy igazán közel kerülhessen a madarakhoz.

Máté Bence természetfotós kiállítása

(Fotó: www.matebencekiallitas.hu)

Budapest után a kiállítás 2019. április 4-ike és 28-ika között Debrecenbe költözik, majd május 3-ika és 10-ike között Gödöllőre, a Királyi kastély kertjébe. Majd az év végéig még látható lesz Keszthelyen, Szegeden, Győrött és Miskolcon. A tárlatnak helyet adó városokban a természetfotós egy-egy alkalommal előadást is tart munkájáról.

A magyarországi bemutatókat külföldi kiállításhelyszínek követik majd, elsőként Kínában.

További információk a szabadtéri bemutatókról, az előadások helyszínéről és időpontjáról: www.matebencekiallitas.hu

Kapcsolódó cikkek:


Az Őrség és zöld aranya
2020. augusztus 7.

Az Őrség és zöld aranya

Ha kiváló belföldi úti célt keresünk, ahol egyszerre szívhatjuk a friss levegőt, túrázhatunk, megidézhetjük a múltat, és még a tökmagolaj-készítés rejtelmeit is megismerhetjük, akkor irány az Őrség!

A magyar Picasso
2020. július 31.

A magyar Picasso

Gorka Géza kerámiaművész alkotásaiból nyílt meg a karantén utáni első kiállítás a Kieselbach Galériában, melyhez társult a pályaművet összegző, minden eddiginél jelentősebb magyar iparművészeti album megjelenése is.

Kertmozik előnyben
2020. július 17.

Kertmozik előnyben

Sorra nyílnak az országban a kertmozik, melyek 2020 nyarán népszerűbbé válhatnak, mint az előző években.

Művészeti fesztiválok 2020 – lesznek is, meg nem is
2020. július 10.

Művészeti fesztiválok 2020 – lesznek is, meg nem is

Nem tántorítják el a nyári magyar összművészeti és jazzfesztiválok szervezőit a tavaszi kényszerű leállások. Ahol lehet, megtartják az eseménysorozatot vagy átalakítják a programokat, ahol nem, ott már a jövő nyárra készülnek.

Szabad szabadtéri színházak
2020. július 3.

Szabad szabadtéri színházak

Mégsem marad el a nyári szezon, megkötések nélkül láthatunk szabadtéri színházi előadásokat, koncerteket 2020 nyarán is.