Vízi turizmus a Balaton régióban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vízi turizmus piaci helyzete szoros összefüggésben van a gazdasági helyzet, az életszínvonal, az általános szabadidő és a szabadidős szokások alakulásával, a diszkrecionális jövedelmek nagyságával. A balatoni turizmus helyzete, a vendégforgalom alakulása és a Balaton imázsa is hat a balatoni vízi turizmusra.


Személyhajózás

A Balatoni Hajózási Zrt. 22 személyhajókikötővel és 2 kompkikötővel rendelkezik.

A kompközlekedésben a társaságnak monopolhelyzete van. A 2 kompkikötő között 4 komp biztosítja az összeköttetést. A menetrendi hajózásban társaságunknak nincs konkurense. Az utóbbi években viszont egyre nagyobb konkurenciával kell számolnunk a sétahajózásban, programhajózásban és rendezvényhajózásban, nő a versenytársak száma is, és egyre újabb hajók kerülnek a Balatonra.

Menetrend szerinti hajózás

A legtöbb utas minden évben a menetrendi hajókat veszi igénybe. 2011-ben 484 ezren utaztak menetrendi hajókon és 141 ezren a sétahajókon, ez összesen 625 ezer utast jelentett. A menetrend szerinti hajózás minden évben Nagyszombaton indul a Balatonon, s általában október elejéig, közepéig közlekednek menetrend szerint a hajók. Az időjárás függvényében azonban előfordul, hogy a sétahajók már március közepétől a tavon vannak, illetve október végéig szállítják az utasokat.

Kompforgalom

Jelenleg a Balatonon egy kompátkelő működik, Szántódrév és Tihanyrév között, s az útvonalon főszezonban 4 komp közlekedik. 2011-ben a balatoni kompok 864 ezer utast és 261 ezer gépjárművet szállítottak, s a szállított kerékpárok száma is 43 ezer volt. Jelenleg előkészítés alatt van a Fonyód – Badacsony közötti második balatoni kompátkelő, megjelent a közbeszerzési kiírás tanulmány készítésére. A kompátkelő tervezése során fontos szempontot jelent a gazdasági hatékonyság, a környezetvédelem, a kedvező hatás a településszerkezetre és a Szigliget – Keszthely közti Balaton-parton a közúti forgalom csökkentése.

Vitorláskikötők

A Balatonnál jelenleg közel 100 vitorláskikötő üzemel, kb. 5 ezer férőhellyel. A Balaton egyetlen vitorláskikötő-láncával a Balatoni Hajózási Zrt. rendelkezik, ez 10 nagyobb és 11 kisebb vitorláskikötőt jelent. Az elmúlt években a férőhelyek száma folyamatosan nőtt, 2011-ben a Társaság kikötőiben 2152 vitorlásférőhely volt, a kikötők férőhely-kihasználtsága 83,8% volt. A kikötőlánc előnye, hogy éves bérlőink az úgynevezett kikötői háromszöggel és mágneskártyájukkal további díj fizetése nélkül használhatják kikötőinket.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.