Vízi turizmus a Balaton régióban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vízi turizmus piaci helyzete szoros összefüggésben van a gazdasági helyzet, az életszínvonal, az általános szabadidő és a szabadidős szokások alakulásával, a diszkrecionális jövedelmek nagyságával. A balatoni turizmus helyzete, a vendégforgalom alakulása és a Balaton imázsa is hat a balatoni vízi turizmusra.

Személyhajózás

A Balatoni Hajózási Zrt. 22 személyhajókikötővel és 2 kompkikötővel rendelkezik.

A kompközlekedésben a társaságnak monopolhelyzete van. A 2 kompkikötő között 4 komp biztosítja az összeköttetést. A menetrendi hajózásban társaságunknak nincs konkurense. Az utóbbi években viszont egyre nagyobb konkurenciával kell számolnunk a sétahajózásban, programhajózásban és rendezvényhajózásban, nő a versenytársak száma is, és egyre újabb hajók kerülnek a Balatonra.

Menetrend szerinti hajózás

A legtöbb utas minden évben a menetrendi hajókat veszi igénybe. 2011-ben 484 ezren utaztak menetrendi hajókon és 141 ezren a sétahajókon, ez összesen 625 ezer utast jelentett. A menetrend szerinti hajózás minden évben Nagyszombaton indul a Balatonon, s általában október elejéig, közepéig közlekednek menetrend szerint a hajók. Az időjárás függvényében azonban előfordul, hogy a sétahajók már március közepétől a tavon vannak, illetve október végéig szállítják az utasokat.

Kompforgalom

Jelenleg a Balatonon egy kompátkelő működik, Szántódrév és Tihanyrév között, s az útvonalon főszezonban 4 komp közlekedik. 2011-ben a balatoni kompok 864 ezer utast és 261 ezer gépjárművet szállítottak, s a szállított kerékpárok száma is 43 ezer volt. Jelenleg előkészítés alatt van a Fonyód – Badacsony közötti második balatoni kompátkelő, megjelent a közbeszerzési kiírás tanulmány készítésére. A kompátkelő tervezése során fontos szempontot jelent a gazdasági hatékonyság, a környezetvédelem, a kedvező hatás a településszerkezetre és a Szigliget – Keszthely közti Balaton-parton a közúti forgalom csökkentése.

Vitorláskikötők

A Balatonnál jelenleg közel 100 vitorláskikötő üzemel, kb. 5 ezer férőhellyel. A Balaton egyetlen vitorláskikötő-láncával a Balatoni Hajózási Zrt. rendelkezik, ez 10 nagyobb és 11 kisebb vitorláskikötőt jelent. Az elmúlt években a férőhelyek száma folyamatosan nőtt, 2011-ben a Társaság kikötőiben 2152 vitorlásférőhely volt, a kikötők férőhely-kihasználtsága 83,8% volt. A kikötőlánc előnye, hogy éves bérlőink az úgynevezett kikötői háromszöggel és mágneskártyájukkal további díj fizetése nélkül használhatják kikötőinket.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.