2023-ban is a legszabadabb embereket keresi a TASZ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország legszabadabb embereit keresi a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – idén ismét SZABAD-díjjal jutalmazzák azokat, akik példamutató tettekkel álltak ki azért, hogy mindannyian egy szabadabb és egyenlőbb országban élhessünk. A díjra május 8-ig lehet jelölni a hétköznapi hősöket.

A TASZ honlapján május 8-ig bárki tehet javaslatot a 2023-as SZABAD-díj jelöltjeire. Közülük a szervezet munkatársai választják majd ki azokat, akiknek történetét a szélesebb közönséggel is megismertetik. A jelöltek a szeptember 20-i eseményen mutatkoznak majd be, s közülük a két nyertest nyilvános szavazással és szakmai zsűri döntése alapján hirdetik ki.

Idén a jogvédő szervezet egy különleges kategóriát is elindít. Keresik a legszabadabb fiatalokat, vagyis azokat a 18 és 25 év közöttieket, akik példamutatásukkal, energiájukkal, lelkesedésükkel egy szabad, egyenlő és bátor országért tesznek. A pályázó fiatalok közül a szakmai zsűri választja ki azt, aki a Holland Nagykövetség támogatásának köszönhetően idén ősszel egy hétvégét társaival Amszterdamban tölthet megismerkedve ottani hasonló kezdeményezésekkel.

„A SZABAD-díjat 2019-ben alapítottuk, hogy a másokért és a közös ügyeinkért kiálló emberek történeteit eljutassuk minél több emberhez, és meg is ünnepeljük azokat a nem mindennapi embereket, akik a hétköznapokban nincsenek reflektorfényben, de mindennapi teendőik mellett közös ügyeinkért tesznek” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ stratégiai igazgatója.

A tavalyi évben a szakmai zsűri díját Glonczi László kapta, aki 14 éve küzd fáradhatatlanul a roma magyarok szegregációjának felszámolásáért. A közönségdíjat pedig az aHang önkéntes aktivistái kapták, akik 2021-ben lebonyolították az ellenzéki előválasztást, ami az elmúlt évek legfontosabb politikai innovációja volt és a közéleti aktivizmus teljesen új szintjét jelentette.

„Már nagyon várjuk az idei jubileumi, ötödik SZABAD-díjat, mert hisszük, hogy a jelöltjeink évről-évre bátorságot és a reményt adnak nemcsak nekünk, hanem az egész országnak. Különösen izgalmas most számunkra az, hogy kifejezetten keressük azokat a fiatalokat, akik a történeteikkel megmutatják az egyéni cselekvés erejét. ” – mondta Kapronczay Stefánia.

A jelölés feltételeiről az alábbi linken írunk, itt lehet a SZABAD-díj idei jelöltjeire is javaslatot tenni, május 8-ig: https://tasz.hu/szabad-dij-jeloles-2023


Kapcsolódó cikkek

2024. október 25.

GVH-elnök: Kulcskérdés az MI széleskörű, de helyes alkalmazása

„A mesterséges intelligencia széleskörű, de helyes alkalmazása jelentős pozitív hatással lehet a hazai vállalkozások termelékenységére és versenyképességére” – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke az 50. Európai Versenynapon, Budapesten. Az egynapos konferencia során a kontinens versenyjogi közösségének prominens szakértői vitatták meg a szakpolitika legaktuálisabb kérdéseit, többek között a fenntarthatóság és a versenypolitika kapcsolatát és a mesterséges intelligencia jövőbeli lehetőségeit és kockázatait is. A GVH a konferencia keretében a nemzetközi közösség számára is bemutatta a mesterséges intelligencia piacelemzésének eredményeit.

2024. október 25.

Megjelent a CEPEJ igazságszolgáltatási rendszerek értékeléséről szóló 2024. évi jelentése

Az Európa Tanács égisze alatt működő, az Igazságszolgáltatás Hatékonyságáért Felelős Európai Bizottság (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ) az európai igazságszolgáltatási rendszerek minőségének és hatékonyságának megerősítése érdekében jött létre. Feladata, hogy elemezze az igazságügyi rendszerek elért eredményeit, feltárja a nehézségeket, és javaslatokat dolgozzon ki ezek leküzdésére, egyúttal támogatást nyújtson a tagállamoknak.