2023-ban is a legszabadabb embereket keresi a TASZ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország legszabadabb embereit keresi a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – idén ismét SZABAD-díjjal jutalmazzák azokat, akik példamutató tettekkel álltak ki azért, hogy mindannyian egy szabadabb és egyenlőbb országban élhessünk. A díjra május 8-ig lehet jelölni a hétköznapi hősöket.

A TASZ honlapján május 8-ig bárki tehet javaslatot a 2023-as SZABAD-díj jelöltjeire. Közülük a szervezet munkatársai választják majd ki azokat, akiknek történetét a szélesebb közönséggel is megismertetik. A jelöltek a szeptember 20-i eseményen mutatkoznak majd be, s közülük a két nyertest nyilvános szavazással és szakmai zsűri döntése alapján hirdetik ki.

Idén a jogvédő szervezet egy különleges kategóriát is elindít. Keresik a legszabadabb fiatalokat, vagyis azokat a 18 és 25 év közöttieket, akik példamutatásukkal, energiájukkal, lelkesedésükkel egy szabad, egyenlő és bátor országért tesznek. A pályázó fiatalok közül a szakmai zsűri választja ki azt, aki a Holland Nagykövetség támogatásának köszönhetően idén ősszel egy hétvégét társaival Amszterdamban tölthet megismerkedve ottani hasonló kezdeményezésekkel.

„A SZABAD-díjat 2019-ben alapítottuk, hogy a másokért és a közös ügyeinkért kiálló emberek történeteit eljutassuk minél több emberhez, és meg is ünnepeljük azokat a nem mindennapi embereket, akik a hétköznapokban nincsenek reflektorfényben, de mindennapi teendőik mellett közös ügyeinkért tesznek” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ stratégiai igazgatója.

A tavalyi évben a szakmai zsűri díját Glonczi László kapta, aki 14 éve küzd fáradhatatlanul a roma magyarok szegregációjának felszámolásáért. A közönségdíjat pedig az aHang önkéntes aktivistái kapták, akik 2021-ben lebonyolították az ellenzéki előválasztást, ami az elmúlt évek legfontosabb politikai innovációja volt és a közéleti aktivizmus teljesen új szintjét jelentette.

„Már nagyon várjuk az idei jubileumi, ötödik SZABAD-díjat, mert hisszük, hogy a jelöltjeink évről-évre bátorságot és a reményt adnak nemcsak nekünk, hanem az egész országnak. Különösen izgalmas most számunkra az, hogy kifejezetten keressük azokat a fiatalokat, akik a történeteikkel megmutatják az egyéni cselekvés erejét. ” – mondta Kapronczay Stefánia.

A jelölés feltételeiről az alábbi linken írunk, itt lehet a SZABAD-díj idei jelöltjeire is javaslatot tenni, május 8-ig: https://tasz.hu/szabad-dij-jeloles-2023


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.