Ombudsman: jogsértők a fogvatartottakat sújtó magas percdíjak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büntetés-végrehajtás alatt álló személyek telefonos kapcsolattartásának jelenleg hatályos szabályozása – ide nem értve a koronavírus-járványhelyzet miatt kihirdetett rendkívüli szabályokat –, különös tekintettel a készülékbirtoklásért fizetendő óvadékra, valamint az irányadó díjtételekre, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapvető jog sérelmét idézheti elő – állapította meg egyebek mellett dr. Kozma Ákos ombudsman hivatalból indított átfogó vizsgálata során.

Egy büntetés-végrehajtás alatt álló magánszemély a fogvatartási körülményeivel összefüggésben fordult az alapvető jogok biztosához, és egyebek mellett a büntetés-végrehajtás keretében használható mobiltelefonok magas percdíjai tekintetében fejezte ki aggályait.

Dr. Kozma Ákos az AJB-2236/2021. számú ügyben készült jelentésében megállapította, hogy a telefonos kapcsolattartás jelenleg hatályos szabályozása – ide nem értve a koronavírus-járványhelyzet miatt kihirdetett veszélyhelyzetből eredő rendkívüli szabályokat –, különös tekintettel a készülékbirtoklásért fizetendő óvadékra, valamint az irányadó díjtételekre, összességében alkalmas arra, hogy a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapvető jog szükségtelen és aránytalan sérelmét idézze elő, így az Alaptörvény VI. cikkében meghatározott magánszférához való joggal összefüggésben visszásságot okoz. Mindez ellentétes a büntetés-végrehajtás egyik fő célkitűzésével is, azaz azzal, hogy az elítélt személy szabadulását követően reintegrálódhasson a társadalomba. Figyelemmel továbbá arra, hogy a telefonhasználat a védővel való kapcsolattartásra is kihatással van, a jelenleg hatályos szabályozása összességében egyúttal alkalmas arra, hogy a büntetőeljárásban a védelemhez való alapvető jog sérelmét idézze elő. Az ombudsman rámutatott továbbá arra is, hogy normál jogrendben az elektronikus kapcsolattartás nem valamennyi fogvatartott számára jelent alternatívát.

fogvatartottak telefonos kapcsolattartása

Az alapvető jogok biztosa felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy – a bv. intézetekkel és az érintett szolgáltatókkal együtt, szükség esetén az Innovációs és Technológiai Minisztérium bevonásával – egyeztessen a mobil- és közösségi telefonhívások percdíjainak csökkentéséről. Kezdeményezte olyan belső szabályozás kialakítását is, amely a nehéz anyagi körülményekkel rendelkező fogvatartottak számára is garantálja a magán- és családi élethez való jog, valamint a védelemhez való jog minél teljesebb körű érvényesülését. Javaslatot tett továbbá az internetes kommunikációs lehetőségek valamennyi fogvatartott számára történő fenntartására és kiszélesítésére is.

(ajbh.hu)




Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.