A bíróság több mint a felével mérsékelte a Donald Trump számára előírt letétet 


A fellebbezési bíróság 10 nap haladékot adott, és 175 millió dollárra mérsékelte azt az összeget, amelyet Donald Trump volt amerikai elnöknek letétbe kell helyeznie az ellene és cége ellen született bírósági ítéletben szereplő 464 millió dolláros bírságból.

New York fellebbviteli bírósága hétfőn hozott határozata szerint Donald Trumpnak 175 millió dollárnyi fedezetet kell letétbe helyeznie, a március 25-i határidőt pedig 10 nappal meghosszabbítják. A volt elnök, valamint családtagjai és cége ellen üzleti visszaélés miatt indult polgári perben eljáró bíró február végén összesen 355 millió dollár büntetést állapított meg, amely kamatokkal együtt eléri a 464 milliót.

Donald Trump és ügyvédei az ítélet ellen fellebbeztek, ugyanakkor a pert kezdeményező New York-i főügyész elvárta, hogy a bírság teljes összegének fedezetét letétbe helyezzék az ítélet jogi felülvizsgálatának idejére. Letitia James, New York állam demokrata párti főügyésze előzetesen azt is jelezte, hogy amennyiben a volt elnök nem tudja előteremteni a közel félmilliárd dollárnyi letétet, akkor a Trump-vagyon egyes elemeit lefoglalhatja.

Szintén hétfőn tartottak meghallgatást Donald Trump részvételével New Yorkban az ellene indított büntetőper ügyében is, ezen a bíró azt mérlegelte, hogy eleget tesz-e a védelem kérésének a tárgyalás további elhalasztására, illetve a vádak elejtésére. A volt elnök és jogi képviselői arra hivatkoztak, hogy a hallgatási pénzek kifizetéséhez fűződő gazdasági bűncselekmények vádjával indult büntetőeljárás során a védelem nem jutott hozzá maradéktalanul azokhoz az dokumentumokhoz, amelyek az ügyhöz kapcsolódó vizsgálatról szólnak, többek között a szövetségi igazságügyi minisztérium részéről.

A bíró a meghallgatás végén közölte, hogy nem járult hozzá a büntetőper további halasztásához, és annak kezdődátumát április 15-ben állapította meg. A bűnper kezdeti dátuma eredetileg a meghallgatás napja, március 25-e lett volna. Donald Trump a két bírósági döntést követően sajtótájékoztatón a választásokba való beavatkozásnak minősítette a büntetőpert, és elsietettnek mondta a tárgyalás megkezdésére kitűzött dátumot. Úgy vélte, hogy a választási időszakban nem lenne helye az ellene indult eljárásokban bírósági tárgyalást tartani, de kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a hallgatási pénzekhez kapcsolódó büntetőügyben kész tanúskodni a bíróság előtt is. A polgári peres eljárásában rá kiszabott több száz millió dolláros büntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy rendelkezik az összeggel, de pénzét újraválasztási kampányára szeretné fordítani, azok pedig, akik az eljárást indították ellene, ebben akarják megakadályozni.
Donald Trump ellen New York város kerületi ügyésze tavaly áprilisban emelt vádat gazdasági bűncselekmények miatt, amelyek hallgatási pénzek kifizetésének körülményeivel függenek össze. Ennek első tárgyalását tartják a mostani bejelentés szerint április 15-én. Donald Trump ellen további három büntetőeljárás is zajlik, végleges tárgyalási időpont még egyik esetében sincs, és elemzők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy ezek a novemberi elnökválasztás előtt megkezdődhetnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. február 11.

A Szenátus is megszavazta a Trump elleni eljárást

Az amerikai Szenátus kedden 56–44-re szavazta meg Donald Trump volt elnökkel szembeni impeachment eljárás folytatását, megállapítva, hogy az amerikai alkotmány alapján fennáll a hatáskörük.
2023. december 29.

Donald Trump indulásának jogi útvesztői: fellebbezés Coloradóban, kizárás Maine államban

Donald Trump is szerepelni fog Colorado állam republikánus előválasztási szavazólapján, miután a republikánus párt helyi szervezete fellebbezést nyújtott be a szövetségi legfelsőbb bíróságon – közölte Colorado közigazgatásának vezetője. Kizárta Donald Trumpot az elnökválasztási indulásból Maine állam közigazgatásának demokrata párti vezetője a helyi idő szerint csütörtök este megjelent döntésével.
2022. április 26.

Donald Trump megsértette a bíróságot

A bíróság megsértése miatt elítélte Donald Trumpot egy New York-i bíró hétfőn, amiért a volt amerikai elnök nem adta át Letitia James, az állam demokrata párti főügyésze által kért üzleti dokumentumokat.