A Szenátus is megszavazta a Trump elleni eljárást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai Szenátus kedden 56–44-re szavazta meg Donald Trump volt elnökkel szembeni impeachment eljárás folytatását, megállapítva, hogy az amerikai alkotmány alapján fennáll a hatáskörük.

Az impeachment eljárás vezetője Jamie Raskin, egy videóval nyitotta a napot, amely az amerikai Capitolium január 6-i megrohamozásáról készült. A videó azzal kezdődött, hogy Trump egy tüntetésen beszélt és követelőit arra szólította fel, hogy „állítsák le a lopást”, majd azt a felvételt mutatták, amikor az erőszakos tömeg belépett a Capitoliumba azon a napon, amikor a Kongresszus jóváhagyta az elnökválasztás eredményét.

Legalább hét ember vesztette életét, és több mint 140 rendvédelmi alkalmazott szenvedett fizikai sérüléseket azon a napon.

Ezután Raskin foglalkozott kitért az eljárás alkotmányosságára, az amerikai alkotmány I. cikk 3. szakaszára, amely a Szenátus számára „kizárólagos hatalmat biztosít minden felelősségre vonás megindítására”.

A Képviselőház január 13-án indított eljárást Trump ellen a január 6-i felkelésre való felbujtás miatt. Erre még az elnök hivatali ideje alatt került sor. Raskin szerint a jogtudomány képviselői között, politikai nézetüktől függetlenül elsöprő egyetértés van abban, hogy az alkotmány lehetővé teszi a felelősségre vonási eljárást akkor is, ha az adott személy már távozott hivatalából.

Az alapító atyákat különösen aggasztották a hatalommal való visszaélések, amelyek megzavarhatják a hatalom békés átadását. Az impeachment többről szól, mint a hivatalból való elmozdítás: az elszámoltathatóságról is szól. Emiatt Raskin a szenátorokat arra utasította, hogy utasítsák el Trump „januári kivétellel” kapcsolatos állítását, amely tiltja az elnök felelősségre vonását, miután már nem tölti be hivatalát.

Trump egyik védőügyvédje, Bruce Castor nyitóbeszédében számos érvet fogalmazott meg: a tárgyalás alkotmányellenes, az elnök beszédét az első módosítás védi, és ő nem felelős a január 6-i eseményekért. A védelem azzal vádolta a demokratákat, hogy politikai ügyet csinálnak a felelősségre vonásból.

Trump február elején lecserélte jogi csapatát, mert nem értettek egyet a jogi stratégiában.

Hat republikánus szenátor csatlakozott a demokrata szenátorokhoz, hogy folytassák a felelősségre vonási eljárást.

Bill Cassidy republikánus szenátor azt mondta: „Az egyik oldalról nagyszerű munkát végzünk. A másik oldalról viszont szörnyű munkát végzünk az ügyben.” A szóbeli meghallgatások szerdán kezdődnek. Mindkét fél 16 órát kap majd és legfeljebb két napon keresztül adhatják elő érveiket a Szenátus esküdtjei előtt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.