Súlyos jogsértések Oroszországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése miatt az orosz tüntetéseken.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közzétette az orosz belügyminiszternek, Vladimir Kolokoltsevnek, küldött levelét, amelyben számos emberi jogi aggodalmának adott hangot az elmúlt hetekben, Oroszország szerte, kirobbant tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszak kapcsán.

A biztos hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok nem tartották be a gyülekezés szabadságának biztosítására vonatkozó kötelezettségüket, és hogy a koronavírus járvány miatt alkalmazott korlátozások nem voltak szükségesek és arányosak a közegészségügyi helyzet alapján a nemzetközi emberi jogi normák szerint.

A biztos aggodalmát fejezte ki a tüntetésekkel kapcsolatban az egész országban tapasztalt tömeges, önkényes letartóztatások miatt és érdeklődött a belügyminisztérium politikájáról, módszereiről és irányelveiről a békés gyűlések feloszlatásáról és a békés tüntetők szabadságtól való megfosztásával kapcsolatban.

Dunja Mijatovic pontosításokat kért a tüntetésekről tudósító újságírók és médiamunkások letartóztatásának okairól, mivel ezek a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság Emberi Jogok Európai Egyezményében garantált jogának súlyos korlátozását jelentik.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.