Súlyos jogsértések Oroszországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése miatt az orosz tüntetéseken.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közzétette az orosz belügyminiszternek, Vladimir Kolokoltsevnek, küldött levelét, amelyben számos emberi jogi aggodalmának adott hangot az elmúlt hetekben, Oroszország szerte, kirobbant tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszak kapcsán.

A biztos hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok nem tartották be a gyülekezés szabadságának biztosítására vonatkozó kötelezettségüket, és hogy a koronavírus járvány miatt alkalmazott korlátozások nem voltak szükségesek és arányosak a közegészségügyi helyzet alapján a nemzetközi emberi jogi normák szerint.

A biztos aggodalmát fejezte ki a tüntetésekkel kapcsolatban az egész országban tapasztalt tömeges, önkényes letartóztatások miatt és érdeklődött a belügyminisztérium politikájáról, módszereiről és irányelveiről a békés gyűlések feloszlatásáról és a békés tüntetők szabadságtól való megfosztásával kapcsolatban.

Dunja Mijatovic pontosításokat kért a tüntetésekről tudósító újságírók és médiamunkások letartóztatásának okairól, mivel ezek a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság Emberi Jogok Európai Egyezményében garantált jogának súlyos korlátozását jelentik.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.