Tiltakoznak a lengyel reklámadó ellen Koronavírus

A magánkézben lévő lengyel tévécsatornák és rádiók közül sok elhallgatott, az online oldalak és újságok pedig fekete címlappal jelentek meg szerdán egy összehangolt tiltakozás keretében. A tiltakozás egy tervezett adó miatt robbant ki, mert a kritikusok attól tartanak, hogy az adó bevezetése egyes médiumok gyengüléséhez vagy megszűnéséhez vezet.


A TVN és a Polsat TV csatornák elsötétült képernyőin a “ilyen lenne a világ független média nélkül” üzenet volt látható.

A vezető híroldalaknak fekete címlapján, a “média választási lehetőség nélkül” szlogen jelent meg. A hirdetési bevételek megadóztatásának tervét a hónap elején jelentették be.

Lengyelország jobboldali kormánya a javasolt adót “szolidaritási díjként” kívánja bevezetni, az adószedés céljaként a koronavírus-járvánnyal küzdő Nemzeti Egészségügyi Alap és a kultúra segítését nevezte meg.

Az elsötétülés előtt a hatóságokhoz intézett nyílt levélben több tucat magánkézben lévő médiatársaság közölte, hogy szerintük “drasztikus lépésre van szükség, mert szabad média nélkül nincs szabad választás, és szabad választás nélkül nincs szabadság”.

Egy nap független média nélkül

Amikor a lengyelek ma reggel felébredtek, és a reggeli hírekre vagy szappanoperára kapcsoltak, csak egy fekete képernyőt láttak, amelyen a következő volt olvasható: “Itt kellett volna lenni a kedvenc műsorodnak”.

A rádióállomások elnézést kértek a hallgatóiktól, amikor bejelentették, hogy szeretnék megmutatni a lengyeleknek, milyen 24 óra független média nélkül. A magánkézben lévő médiumok tulajdonosai szerint a tervezett reklámadó évente 270 millió dollárral (195 millió font; 220 millió euró) növelné a költségeiket, amely sok céget bezárásra késztetne, amelyek már most is a bevételek csökkenésével küzdenek.

Az adójavaslat fokozta a médiapluralizmus megszűnésével kapcsolatos aggályokat Lengyelországban. A köztelevízió, a TVP mára kormányzati szócsővé vált, az esti hírek naponta dicsérik a kormány eredményeit. A kormány szerint túl sok a külföldi tulajdonban lévő média Lengyelországban.

A közelmúltban Lengyelország legnagyobb, állami ellenőrzés alatt álló olajcége, a PKN Orlen bejelentette, hogy német tulajdonosoktól megvásárolja az ország vezető regionális médiavállalatát, a Polska Presst, ésszerű üzleti indokokra hivatkozva.

Nyílt levelükben a magánkézben lévő médiacégek úgy nyilatkoztak, hogy míg az illeték miatt 270 millió dolláros többletköltséggel kell szembenézniük, a közmédia évente kétszer ennyiből gazdálkodhat az adófizetők pénzéből.

Piotr Müller kormányszóvivő a TVP Info közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a törvényjavaslat még korai szakaszban van, a tervezetet még a miniszterek sem hagyták jóvá.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök az adót az olyan digitális technológiai óriásvállalatok, mint a Facebook és a Google megadóztatására törekvő európai kísérlet részeként mutatta be. A lengyel javaslatok azonban a digitális piac hazai szereplőire is vonatkoznának.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


USA – Szövetségi államból államszövetség?
2021. április 8.

USA – Szövetségi államból államszövetség?

A demokraták és a republikánusok kölcsönösen blokkolják egymást Washingtonban. A tagállamok a lehetőséget kihasználva egyre több életviszonyt maguk szabályoznak. Azt viszont nem szeretik, ha a helyhatóságok is ugyanezt teszik. Rendeleteiket gyakran megvétózzák a kormányzók.

A digitális társadalom olvasatai – XX.
2021. április 7.

A digitális társadalom olvasatai – XX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a munka világának jövőjéről értekezik.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről
2021. április 2.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely egy kötelezettségszegési eljárás során született az osztrák mozdonyvezetők minősítését végző szervezet kapcsán, az Európai Bizottság kontra Osztrák Köztársaság-ügyben[1].

A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját
2021. március 31.

A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját

Később indulhatnak az Európai Újjáépítési Alap kifizetései a német alkotmánybíróság döntése miatt. A testület ugyanis felfüggesztette a közös hitelfelvétel ratifikálását, hogy kiderüljön, jogellenes-e a közös hitelfelvétel.