Újabb per indul a Cambridge Analytica botrány ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Peter Jukes újságíró és író kedden jelentette be, hogy pert indított a Facebook ellen az Egyesült Királyságban, mivel egy harmadik féltől származó „This Is Your Digital Life” nevű alkalmazás a felhasználók hozzájárulása nélkül gyűjtötte a személyes adatokat 2013 és 2015 között.

A Facebook ellen egy második csoportos pert is indítottak a Londoni Törvényszéken a tavasszal indított perhez hasonlóan most is a közösségi oldal adatgyűjtéssel kapcsolatos botránya a per tárgya, amely mintegy egymillió ember személyes adatait érintette Angliában és Walesben. Peter Jukes újságíró és író kedden jelentette be, hogy egyelőre pontosan meg nem nevezett, de „jelentős” károkozás miatt indított pert három évvel azután, hogy a közösségi média óriásra pénzbírságot szabtak ki az Egyesült Királyságban, mivel egy harmadik féltől származó „This Is Your Digital Life” nevű alkalmazás a felhasználók hozzájárulása nélkül gyűjtötte a személyes adatokat 2013 és 2015 között.

A mostani perben azt állítják, hogy a Facebook engedélyezte harmadik féltől származó alkalmazások számára, hogy a felhasználók engedélye vagy tudta nélkül gyűjtsék a személyes adatokat.

A Milberg London követelésérvényesítő cég, tavaly októberben nyújtott be hasonló keresetet. Most azt nyilatkozták, hogy meglepődtek az azonos tárgyú per megindításán. A per újra reflektorfénybe helyezi az adatvédelmi botrányt, amely azzal kezdődött, hogy a Cambridge Analytica, brit politikai tanácsadó cég, amelyet Donald Trump volt elnök 2016-os amerikai választási kampánya során  alkalmazott, egymillió Facebook felhasználó személyes adataihoz jutott hozzá.

Az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala (ICO) 2018-ban 500.000 font (687.000 dollár) pénzbírságot szabott ki a Facebookra a felhasználók személyes adatainak tisztességtelen kezelése miatt, mivel az alkalmazásfejlesztők 2007 és 2014 között megfelelő tájékoztatás nélkül kértek beleegyezést a felhasználóktól, amely megadásával a felhasználók hozzáférést biztosítottak saját és barátaik személyes adataihoz.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy „Az Adatvédelmi Biztos Hivatalának vizsgálata… nem talált bizonyítékot arra, hogy az Egyesült Királyság állampolgárainak vagy az eu-s felhasználók személyes adatait a „This Is Your Digital Life „alkalmazás fejlesztője, Dr. Aleksandr Kogan továbbította volna a Cambridge Analytica-nak.” anélkül, hogy további észrevételt tett volna.

A Cambridge Analytica, amely ellen 2018 óta csődeljárás van folyamatban, tagadta, hogy ilyen adatokat használt volna fel a 2016-os amerikai választási kampányhoz. Azt is elmondták, hogy a Leave.UK 2016-os Brexit-kampányban végzett munka sem volt sikeres.

A mostani keresetet olyan nagykorú Facebook-felhasználók nevében terjesztették elő, akik 2015 májusát megelőzően „barátok” voltak az alkalmazásban. Jukes-t az amerikai Hausfeld Ügyvédi Iroda képviseli a perben, az eljárást pedig a Balance Legal Capital finanszírozza.

Az amerikai stílusú „opt-out” adatvédelmi csoportos per, amelyek lényege, hogy egy meghatározott személyi kör automatikusan perbe lép, hacsak egyéni nyilatkozatukkal ki nem lépnek a perből, szokatlan az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága várhatóan áprilisban tárgyal egy másik ügyet, amelyben a Google internetes keresőóriást vádolják azzal, hogy 2011-2012-ben jogellenesen követte egy harmadik fél cookie-jain keresztül az iPhone-felhasználókat. A Legfelsőbb Bíróság döntése a most indított perre is kihatással lehet.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.