Bejegyzések Lengyelország címkével

2024. május 6. Napi

Az Európai Bizottság kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást

Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért kezdeményezni kívánja az eljárás lezárását – tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

2024. január 16. Napi

Passzív választójog és politikai párthoz való csatlakozás joga

Lengyelország és a Cseh Köztársaság megsértette a választásokra vonatkozó uniós jogot azáltal, hogy az olyan uniós polgároktól, akik nem az állampolgáraik, de ott rendelkeznek lakóhellyel, megtagadja azt a jogot, hogy politikai párt tagjai legyenek – áll az Európai Bíróság sajtóközleményében.

2023. december 21. Napi

Elítélték a lengyel korrupcióellenes hivatal volt vezetőjét, akinek korábban megkegyelmezett az államfő

Kétéves szabadságvesztésre ítélte szerdán másodfokon a varsói kerületi bíróság Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) volt vezetőjét, akit ugyanebben az ügyben Andrzej Duda elnök korábban már kegyelemben részesített. Az ítélet jogerős, Kaminski azonban a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjeként mentelmi jogot élvez.

2023. június 5. Napi

Uniós bíróság: a 2019-es lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot

A 2019 decemberében elfogadott lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot, ugyanis nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének egyebek mellett a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működése – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága hétfőn.