Varsó a Minszkkel szembeni szankciók bővítését követeli Szvjatlana Cihanouszkaja elítélése miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újabb fehéroroszországi bírósági döntések is azt mutatják, hogy Minszkkel szemben újabb, messzemenő lépéseket kell tenni a nemzetközi szankciók terén – reagált Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető és társai elítélésére.

Müller annak kapcsán válaszolt újságírók kérdéseire varsói sajtóértekezletén, hogy Cihanouszkaját és társait hétfőn távollétükben többéves börtönbüntetésre ítélték Minszkben.

„A minszki rezsim, sajnos, következetesen bekeményít belpolitikájában” – jelentette ki Piotr Müller. Az utóbbi időben rendezett kirakatperek mutatják, hogy „sajnos, a nemzetközi szankciók terén messzemenő lépéseket kell tenni Fehéroroszországgal szemben” – hangsúlyozta.

Felidézte: Lengyelország nemrég azt kezdeményezte az Európai Unió Tanácsánál, hogy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat terjesszék ki Fehéroroszországra is, egyrészt az annak területéről Ukrajnával szemben irányuló orosz támadások miatt, másrészt éppen a fehérorosz ellenzékkel szembeni, egyre keményebb hatósági fellépések miatt is.

Megerősítette: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt szorgalmazta európai partnereinél, hogy vegyék fel az Európai Unió szankciós listájára a fehéroroszországi ellenzék üldöztetéséért felelős személyeket. A nemzetközi elveket sértőnek minősítette a hétfői ítéletet Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője is a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A perben szinten elítélt Paval Latuska, Lengyelországban élő volt fehérorosz kulturális miniszter és volt varsói nagykövet a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a bírósági döntés biztatást jelent neki  a fehérorosz rezsimmel szembeni további küzdelemhez. Latuska is a Minszkkel szembeni nemzetközi szankciók bővítését szorgalmazta. A jogvédő szervezetek 1500 fehéroroszországi politikai foglyot tartanak számon – idézte fel a volt miniszter, hozzátéve: valójában mintegy 5 ezer elítéltről lehet szó.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

2024. június 20.

Zöldül a fogyasztóvédelem

Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.