Oroszország javára folytatott kémkedés miatt Lengyelországban elítéltek két külföldi állampolgárt


Oroszország javára folytatott kémkedés címén elsőfokon négyévi szabadságvesztésre ítéltek Lengyelországban egy orosz és egy fehérorosz állampolgárt – közölte pénteken a Bialystokban működő illetékes bíróság sajtóosztálya.

A 2022 áprilisában őrizetbe vett külföldiek a vád szerint 2017 és 2022 között folytattak kémtevékenységet Oroszország javára. Az ügyészség szerint információkat gyűjtöttek lengyel és szövetséges katonai alakulatokról, telepítésükről, felszerelésükről és létszámukról. Információkat adtak át a migrációs válság kapcsán a fehérorosz határhoz vezényelt lengyel katonai alakulatok feladatairól is.

Mindkét vádlott legálisan tartózkodott Lengyelországban. A fehérorosz férfi kezdetben egy bialystoki főiskola hallgatója volt, majd ejtőernyős tanfolyamok szervezésével foglalkozott, és ott szerzett kapcsolatait kémtevékenységhez használta fel. Az orosz férfi kulturális és idegenforgalmi vállalkozások leple alatt tevékenykedett.

A nem nyilvános per közel egy évig tartott. A büntetésbe mindkét elítélt esetében beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött időt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.