A több állami gondozottat megkéselő lengyel férfi vallott, egy lány meghalt


Egy fiatal férfi több állami gondozottat megkéselt a lengyelországi, Lódzi vajdaságbeli Warta gyermekotthonában, egy 16 éves lány meghalt, tízen megsebesültek – közölte szerdán a vajdasági rendőrség.

A támadás kedd éjjel történt, a rendőrség egy órával a történtek után saját lakásában őrizetbe vett egy 19 éves helyi fiatalembert. A gyanúsított józan volt, vérmintát vettek tőle annak kiderítésére, hogy nem állt-e esetleg kábítószer hatása alatt. A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió értesülései szerint a fiatalember értelmileg fogyatékos lehet.

Aneta Sobieraj, a Lódzi vajdaság rendőrkapitányságának szóvivője szerda hajnalban a PAP hírügynökséggel közölte: a 16 éves lány a késelés következtében a helyszínen életét vesztette. Az elkövető összesen 10 személyt támadott meg, közülük öten kórházba kerültek, de nincsenek életveszélyes állapotban. Négy állami gondozott a gyermekotthonban részesült orvosi ellátásban.

Az intézményben a támadás időpontjában 13-an tartózkodtak, köztük egy pedagógus, aki a megtámadott lány segítségére sietett, és maga is sérüléseket szenvedett. Marlena Malag család- és szociálisügyi miniszter a Twitteren közölte: kapcsolatba lépett a vajdasági vezetéssel, és a bűnügy helyszínére indultak a tárca képviselői. A wartai gyermekotthon gondozottainak és munkatársainak pszichológiai támogatást is nyújtanak.

A bűntettet rendőrség és ügyészség vizsgálja. Jolanta Szkilnik kerületi ügyész a sajtóval közölte: az őrizetbe vett férfi beismerte, hogy ő volt az elkövető. Várhatóan csütörtökön az ügyészség előzetes letartóztatását fogja kezdeményezni a bíróságnál, és vádat emelnek ellene. Szkilnik szerint gyilkosság, valamint ötrendbeli gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolhatják meg, e tettekért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Mariusz Ciarka, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője a Polsat News kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a tettes indítéka szerelmi csalódás lehetett.

Az első vizsgálati eredmények szerint az elkövetőt maga a későbbi áldozata engedte be szobája ablakán át, a bűntettre a kettejük között kibontakozott vita közben került sor. Warta község polgármestere háromnapos gyászt hirdetett meg a történtek miatt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a tüntetésen rendőrre támadó férfit

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást az ellen a férfival szemben, aki a május 19-i tüntetésen ököllel megütötte az egyik intézkedő rendőrt. A férfi felfüggesztett szabadságvesztést kapott – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

2023. június 1.

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék tavaly

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) tavaly: 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Budapesten.