A büntetés-végrehajtási szervezet is felkészült a koronavírus elleni védekezésre Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben.

A börtönök felkészültek – a járványügyi helyzettől függő – szükséges intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszköz-fertőtlenítés, illetve megtörtént az egészségügyi személyzet védőeszközökkel és érintés nélküli, digitális hőmérőkkel való felszerelése. Emellett rendszeres a figyelemfelhívás a személyi állomány és a fogvatartottak számára a prevenciós higiéniai szabályok betartására; a napi többszöri kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés lehetősége biztosított.

A büntetés-végrehajtási szervezet – járványügyi megelőző érdekből, a személyi állomány és a fogvatartottak egészségének megóvása céljából – felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások (kimaradás, eltávozás) engedélyezését a fogvatartottak számára, beleértve a korábban engedélyezett – de még meg nem kezdett – ügyek végrehajtását. A már engedélyezett kérelmek – amennyiben azok indoka továbbra is fennáll – utólag pótlásra kerülnek.

A büntetésüket kezdő elítéltek büntetés-végrehajtási intézetbe történő egészségügyi befogadása alkalmával ún. közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton esnek át, e nélkül közösségbe nem helyezhetőek. Fertőzés gyanúja esetén az érintett azonnal elkülönítésre kerül addig, amíg a laborvizsgálati eredmények megerősítik vagy kizárják a koronavírus jelenlétét. Amennyiben az eredmény pozitív és a fogvatartott polgári egészségügyi intézménybe szállítása és járványügyi elkülönítése indokolt, úgy azt a mindenkori biztonsági szabályok betartásával, egyben az intézkedést végrehajtó személyi állomány egészségügyi védelmének biztosításával hajtják végre.

A látogatófogadás lebonyolítására szintén preventív intézkedések bevezetése történt: jelenleg a fogvatartottak és hozzátartozóik fizikális érintkezése nem lehetséges a látogatás során, továbbá kiemelt figyelemmel kezeljük azokat a fogvatartottakat, akiknek külföldi hozzátartozóik vannak.

Valamennyi bevezetésre kerülő – az aktuális járványügyi helyzethez igazodó – megelőző intézkedésről mind a fogvatartottak, mind hozzátartozóik, kapcsolattartóik tájékoztatást kapnak, de kérjük a Kollégákat, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet hivatalos weboldalán (bv.gov.hu) folyamatosan tájékozódjanak a legfrissebb információkról.

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Mit jelent a gyakorlatban a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli törvénykezési szünet? A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összefoglalja


Kapcsolódó cikkek

2020. március 9.

Koronavírus a munkahelyen: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?

A koronavírus nemzetközi elterjedése miatt a cégeknek fel kell készülnie arra, hogy a megbetegedések és az esetleges hatósági intézkedések érdemben befolyásolják a vállalatok működését. Felmerül azonban a kérdés, hogy amennyiben a munkahelyen megjelenik a járvány, úgy a munkáltató milyen intézkedések megtételére jogosult, illetve köteles, és mit tehet a munkavállaló? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői összeszedték a legfontosabb munkajogi tudnivalókat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.
2020. március 9.

Koronavírus és GDPR: a cégek pandémiás tervében az adatkezelésre is gondolni kell

A vállalkozások Magyarországon is sorra vezetnek be intézkedéseket a koronavírus járvány megelőzése és enyhítése érdekében. A protokollok kialakításánál azonban kulcsfontosságú a kapcsolódó adatkezelési feladatok átgondolása a személyes jellegű információk biztonsága érdekében – hívja fel a figyelmet Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportjának vezetője. Az adatkezelők megfelelő tájékoztatást kötelesek nyújtani az érintettek számára, ideértve a jogaikkal kapcsolatos felvilágosítást is.
2020. március 16.

Koronavírus és fogyasztók befolyásolása

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a COVID-19 megbetegedésekre tekintettel az alábbiakra hívja fel a fogyasztók, a hirdetők, a hirdetések közzétevői figyelmét.
2020. február 28.

Koronavírus: a szerződésekben kell definiálni a vis maior eseteket

Az a termelő vagy kereskedelmi cég, amely nem tud eleget tenni majd szerződéses kötelezettségeinek a bevezetett járványügyi korlátozások miatt, elvileg mentesülhet a szerződésszegéssel okozott kár megtérítésének kötelezettsége alól, ám ennek sikere alapvetően függ attól, hogy a szerződéses jogviszonyra mely állam jogát kell alkalmazni, illetve, hogy az adott szerződés hogyan definiálja a vis maior fogalmát – hívták fel a figyelmet jogi szakértők.