A büntetés-végrehajtási szervezet is felkészült a koronavírus elleni védekezésre Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben.

A börtönök felkészültek – a járványügyi helyzettől függő – szükséges intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszköz-fertőtlenítés, illetve megtörtént az egészségügyi személyzet védőeszközökkel és érintés nélküli, digitális hőmérőkkel való felszerelése. Emellett rendszeres a figyelemfelhívás a személyi állomány és a fogvatartottak számára a prevenciós higiéniai szabályok betartására; a napi többszöri kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés lehetősége biztosított.

A büntetés-végrehajtási szervezet – járványügyi megelőző érdekből, a személyi állomány és a fogvatartottak egészségének megóvása céljából – felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások (kimaradás, eltávozás) engedélyezését a fogvatartottak számára, beleértve a korábban engedélyezett – de még meg nem kezdett – ügyek végrehajtását. A már engedélyezett kérelmek – amennyiben azok indoka továbbra is fennáll – utólag pótlásra kerülnek.

A büntetésüket kezdő elítéltek büntetés-végrehajtási intézetbe történő egészségügyi befogadása alkalmával ún. közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton esnek át, e nélkül közösségbe nem helyezhetőek. Fertőzés gyanúja esetén az érintett azonnal elkülönítésre kerül addig, amíg a laborvizsgálati eredmények megerősítik vagy kizárják a koronavírus jelenlétét. Amennyiben az eredmény pozitív és a fogvatartott polgári egészségügyi intézménybe szállítása és járványügyi elkülönítése indokolt, úgy azt a mindenkori biztonsági szabályok betartásával, egyben az intézkedést végrehajtó személyi állomány egészségügyi védelmének biztosításával hajtják végre.

A látogatófogadás lebonyolítására szintén preventív intézkedések bevezetése történt: jelenleg a fogvatartottak és hozzátartozóik fizikális érintkezése nem lehetséges a látogatás során, továbbá kiemelt figyelemmel kezeljük azokat a fogvatartottakat, akiknek külföldi hozzátartozóik vannak.

Valamennyi bevezetésre kerülő – az aktuális járványügyi helyzethez igazodó – megelőző intézkedésről mind a fogvatartottak, mind hozzátartozóik, kapcsolattartóik tájékoztatást kapnak, de kérjük a Kollégákat, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet hivatalos weboldalán (bv.gov.hu) folyamatosan tájékozódjanak a legfrissebb információkról.

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Mit jelent a gyakorlatban a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli törvénykezési szünet? A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összefoglalja

Kapcsolódó cikkek:


Koronavírus és fogyasztók befolyásolása
2020. március 16.

Koronavírus és fogyasztók befolyásolása

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a COVID-19 megbetegedésekre tekintettel az alábbiakra hívja fel a fogyasztók, a hirdetők, a hirdetések közzétevői figyelmét.