A gyermekek online szexuális zaklatása elleni küzdelem: mik az EU lépései?


Az Európai Parlament hatékony szabályokat szeretne létrehozni a gyermekek online szexuális zaklatásának megelőzése és leküzdése érdekében, a magánélet védelme mellett.

2022-ben több mint 32 millió bejelentés érkezett a gyermekek online szexuális zaklatásának gyanújáról, ami történelmi csúcsot döntött.

A gyermekek szexuális zaklatására vonatkozó uniós jogszabályok fejlesztése

Az EU stratégiát fogadott el a gyermekek szexuális bántalmazása elleni hatékonyabb küzdelemről. E kötelezettségvállalás részeként a Bizottság a már meglévő, 2011-es szabályokra épít. 2023 novemberében a Parlament állampolgári jogi bizottsága jelentést fogadott el a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzését és leküzdését célzó rendeletjavaslatról.

A 2021-től hatályos ideiglenes szabályok lehetővé teszik a digitális vállalatok számára, hogy olyan tartalmakat keressenek, amelyeket platformjaikon tesznek közzé és amelyek a gyermekek szexuális zaklatását ábrázolják. A szabályok ideiglenes mentességet biztosítanak bizonyos uniós e-adatvédelmi szabályok alól. A javaslat, amelyen a Parlament dolgozik, állandó szabályokat szeretne megállapítani arra vonatkozóan, hogy a vállalatok hogyan észlelhetik a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagokat az interneten.

A magánélet védelme

Az Európai Parlament egyensúlyt kíván teremteni a gyermekek digitális szférában való védelme és az olyan alapvető jogok tiszteletben tartása között, mint a magánélethez való jog. Az EP-képviselők álláspontja az új szabályokkal kapcsolatban nem támogatja a széles körben elterjedt webszkennelést vagy a magánkommunikáció általános megfigyelését, illetve az alkalmazásokban a titkosítás gyengítésére szolgáló hátsó ajtók létrehozását.

A szolgáltató feladatai: kockázatértékelés és kockázatcsökkentés

A javasolt jogszabály értelmében a tárhely- vagy interperszonális kommunikációs szolgáltatók kötelesek lesznek kockázatértékelést végezni a gyermekek bevonásával készült szexuális tartalom esetleges jelenlétével kapcsolatban a platformjainkon. Miután a szolgáltatók azonosították a kockázat szintjét, mérséklő intézkedéseket kell tenniük annak kezelésére.

A rendelet kiterjedt listát tartalmaz azokról a lehetséges intézkedésekről, amelyeket a szolgáltatók választhatnak. Ide tartozik például a beépített biztonság elve (a termékek vagy szolgáltatások fejlesztése olyan módon, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges károk), a kötelező szülői felügyelet, a felhasználói bejelentési rendszer létrehozása, valamint az életkor-ellenőrző rendszerek alkalmazása, ha fennáll a veszélye annak, hogy gyermekeket szólíthatnak meg a platformon.

A rendelet konkrét kötelező mérséklő intézkedéseket is bevezet a közvetlenül a gyermekeket megcélzó szolgáltatások, az elsősorban pornográf tartalmak terjesztésére használt platformok és a játékokon belüli egyes chat szolgáltatások tekintetében.

A szolgáltatók önállóan választhatják meg, hogy milyen technológiákat használnak felderítési kötelezettségeik teljesítéséhez. A szabályok egyszerűsített eljárást írnak elő a kisebb vállalkozások számára.

Felderítési parancsok végső intézkedésként

Ha a szolgáltatók nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, a hatóság csak végső esetben élhetnek végzéssel a felderítésre. Ez a végzés arra kényszerítené a szolgáltatót, hogy bizonyos technológiákat alkalmazzon a gyermekek szexuális zaklatására vonatkozó ismert és új anyagok felderítésére.

Felderítési parancsot csak akkor alkalmaznának, ha megalapozottan gyanítható, hogy egyes felhasználók vagy csoportok kapcsolatban állnak gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokkal. A megrendelések időkorlátosak lennének, a végpontok közötti titkosított kommunikáció és a szöveges üzenetek nem tartoznak a hatályuk alá. Ennek a megközelítésnek a célja a digitális szolgáltatások felhasználóinak magánéletének és biztonságának megőrzése.

Az áldozatok és túlélők támogatása

A javaslat magában foglalja az EU-s gyermekvédelmi központ létrehozását. A központ fogadná, szűrné, értékelné és továbbítaná a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos tartalomra vonatkozó jelentéseket az illetékes nemzeti hatóságoknak és az Europolnak. Ezenkívül támogatja a nemzeti hatóságokat, vizsgálatokat folytat és pénzbírságokat szab ki.

A Bizottság javaslata konkrét jogokat fogalmaz meg az áldozatok számára, hogy tájékoztatást kérhessenek az őket ábrázoló online anyagokról, valamint igényelhessék a tartalom eltávolítását. A Parlament ezeket a jogokat kiterjeszti az EU-s gyermekvédelmi központjától, valamint a nemzeti szintű hatóságoktól kapott támogatásra és segítségre is.

A teljes cikk elérhető IDE kattintva

Forrás: https://www.europarl.europa.eu/topics/hu


Kapcsolódó cikkek