Az EU Tanácsa véglegesen jóváhagyta a fogyasztók szerepének növelését a zöld átállásban


Az új szabályok megerősítik a fogyasztói jogokat azáltal, hogy módosítják, valamint a zöld átálláshoz és a körforgásos gazdasághoz igazítják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet és a fogyasztói jogokról szóló irányelvet. Ez az utolsó lépés a döntéshozatali folyamatban.

„A ma elfogadott irányelvnek köszönhetően a fogyasztók tájékozottabbak lesznek, nagyobb védelmet fognak élvezni és felkészültebbé válnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy a zöld átállás tényleges előmozdítóivá váljanak.” – Pierre-Yves Dermagne, belga miniszterelnök-helyettes, gazdasági és munkaügyi miniszter

Védelem a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben

Az irányelv védeni fogja a fogyasztókat a környezetbarát jellegre vonatkozó megtévesztő állításokkal szemben, többek között a kibocsátáskompenzációra hivatkozó tisztességtelen állításokkal szemben. Egyértelművé fogja továbbá tenni a kereskedők felelősségét a korai elavulással kapcsolatos információk (vagy azok hiánya), valamint a szükségtelen szoftverfrissítések tekintetében, illetve olyan esetekben, amikor a fogyasztót indokolatlanul kötelezik arra, hogy az eredeti gyártótól vásároljon alkatrészeket. Az irányelv emellett javítani fogja a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatást, ami segíteni fogja őket abban, hogy körforgásos és ökológiai szempontból átgondolt döntéseket hozzanak. A termékeket például az egész EU-ban harmonizált címkével fogják ellátni, amelyen a tartósságra vonatkozó kereskedelmi jótállásra vonatkozó információk szerepelnek majd.

A következő lépések

Azzal, hogy a Tanács a mai napon jóváhagyta az Európai Parlament álláspontját, a jogalkotási aktus elfogadásra került. Miután az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke aláírta az irányelvet, azt ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az a kihirdetést követő huszadik napon hatályba lép.

Háttér-információk

A javaslat, amelyet 2022. március 30-án Didier Reynders biztos irányításával terjesztettek elő, a Bizottság 2020. évi új fogyasztóügyi stratégiájában és a körforgásos gazdaságra vonatkozó 2020-as cselekvési tervében szereplő kezdeményezések egyike, és az európai zöld megállapodás keretébe illeszkedik. Egy négy javaslatból álló csomag része, amelynek a többi elemét a környezettudatos tervezéséről szóló rendeletjavaslat, a környezetbarát jellegre vonatkozó állításokról szóló irányelvjavaslat, valamint a javítás előmozdításáról (más néven a javításhoz való jogról) szóló irányelvjavaslat képezi.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Forrás: https://hirlevel.egov.hu/


Kapcsolódó cikkek