Bejegyzések zöld átállás címkével

2024. június 6. Cégvilág

Zöld átállás: a Európai Tanács jóváhagyta a környezettudatos tervezésről szóló rendeletet

Az Európai Tanács elfogadta a környezettudatos tervezésről szóló rendeletet, amely követelményeket állapít meg a fenntartható termékekre vonatkozóan. A rendelet a környezettudatos tervezésről szóló meglévő irányelv helyébe lép, az energiahordozókon túl az uniós piacon forgalmazott minden terméktípusra kiterjesztve annak hatályát – közölte honlapján a testület.

2023. április 18. Napi

Az EP kulcsfontosságú törvényeket fogadott el a 2030-as éghajlat-változási cél elérése érdekében

Az európai parlamenti képviselők keddi strasbourgi plenáris ülésükön megszavazták uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer reformját, a szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmust és az zöld átállást megkönnyítő új Szociális Éghajlatvédelmi Alapot, annak az uniós célnak elérése érdekében, hogy az EU-ban 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gáz-kibocsátás az 1990-es szinthez képest.

2023. április 5. Cégvilág

Új kormányrendelet: itt a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer

Megjelent a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) működésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet (80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet), amelynek értelmében 2023 júliusától kezdve a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország adótanácsadói üzletága.