A kapcsolattartásra vonatkozó nemperes eljárás költségkedvezményei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 1-től kizárólagos illetékességgel járnak el a kapcsolattartási ügyekben az érintett gyermek belföldi lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti járásbíróságok.

Az Országgyűlés 2020. február 25. napján soron kívül megtárgyalta és elfogadta a T/9345. sz. törvényjavaslatot, amely – az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára – módosította a költségmentesség és a költségfeljegyzési jog polgári és közigazgatási bírósági eljárásban történő alkalmazásáról szóló 2017. évi CXXVIII. törvényt (Kmtv.), valamint az új nemperes eljárás illetékességi szabályait.

A módosítással a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti nemperes eljárásban tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg a feleket, ami azt jelenti, hogy az eljárás megindításakor illetéket fizetni nem kell, az eljárás befejezésekor a bíróság dönt annak viseléséről.

Emellett a 2020. március 1-jén hatályba lépő illetékességi szabályok megváltoznak, kizárólagos illetékességgel járnak el a kapcsolattartással érintett gyermek belföldi lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti járásbíróságok.

A törvény kihirdetése még nem történt meg, azonban a hatályba lépés időpontja 2020. március 1. napja.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

2023. június 7.

Adótörvények 2024: számos változással kell számolni

Klasszikus salátatörvény-tervezetet terjesztett az Országgyűlés elé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” címmel kedd délután; a szöveg 152 oldalas.