A kapcsolattartásra vonatkozó nemperes eljárás költségkedvezményei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 1-től kizárólagos illetékességgel járnak el a kapcsolattartási ügyekben az érintett gyermek belföldi lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti járásbíróságok.

Az Országgyűlés 2020. február 25. napján soron kívül megtárgyalta és elfogadta a T/9345. sz. törvényjavaslatot, amely – az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára – módosította a költségmentesség és a költségfeljegyzési jog polgári és közigazgatási bírósági eljárásban történő alkalmazásáról szóló 2017. évi CXXVIII. törvényt (Kmtv.), valamint az új nemperes eljárás illetékességi szabályait.

A módosítással a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti nemperes eljárásban tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg a feleket, ami azt jelenti, hogy az eljárás megindításakor illetéket fizetni nem kell, az eljárás befejezésekor a bíróság dönt annak viseléséről.

Emellett a 2020. március 1-jén hatályba lépő illetékességi szabályok megváltoznak, kizárólagos illetékességgel járnak el a kapcsolattartással érintett gyermek belföldi lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti járásbíróságok.

A törvény kihirdetése még nem történt meg, azonban a hatályba lépés időpontja 2020. március 1. napja.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 25.

58 millió forintot kell visszafizetnie a CIB Banknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza.

2022. május 25.

Coface: Romlott a régió fizetésképtelenségi helyzete

A 2020-as csökkenés után, 2021-ben emelkedett a vállalati fizetésképtelenségek száma Közép- és Kelet-Európában (KKE), a legtöbb országban csaknem elérve a járvány előtti szintet – derül ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.