A kettős igazságszolgáltatásról indult vita az amerikai kampányban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kamala Harris szerint Donald Trump amerikai elnök és William Barr igazságügyi miniszter „egy másik valóságban él”, amikor cáfolják, hogy rendszerszintű fajgyűlölet uralná az igazságszolgáltatást.

“Amerika valósága az, amelyet nemzedékek, őszintén szólva, már a kezdetek óta látunk, vagyis hogy két igazságügyi rendszerünk van” – fogalmazott CNN hírtelevíziónak adott interjújában vasárnap a demokrata párti szenátor, aki a megválasztása előtt Kalifornia igazságügyi minisztere volt.

Harris ezzel Trump és Barr szerdai – szintén a CNN-ben elhangzott – interjújára utalt. Az igazságügyi tárca vezetője akkor azt hangsúlyozta, hogy “hamis narratíva” az, amely arról szól, hogy rendőrök afroamerikaiakat lőnek agyon, s az országban nincs kétféle igazságszolgáltatás. Donald Trump pedig a kenoshai látogatása kapcsán a rendszerszintű rasszizmusról kérdező CNN-műsorvezetőnek azzal válaszolt, hogy “mindig ugyanarra lyukad ki” és azt javasolta, hogy inkább a wisconsini Kenoshában és az oregoni Portlandban kirobbant erőszakot kellene megvitatni.

A demokrata párti alelnökjelölt vasárnap leszögezte: “nem kérdéses”, hogy az Egyesült Államokban nemzedékeken keresztül elfogadhatatlan számú fegyvertelen fekete amerikait gyilkoltak meg rendőrséggel történt incidensekben. “Nem gondolom, hogy az ésszerű emberek, azok, akik egyáltalán odafigyelnek a tényekre, vitatnák, hogy vannak faji egyenlőtlenségek és a rendszer is rasszista abban, ahogyan a törvényeket alkalmazzák” – hangoztatta Kamala Harris. Hozzáfűzte: ennek tagadása senkinek nem tesz jót.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Benyújtották az Országgyűlésnek a digitális szolgáltatásokról szóló uniós szabályozást

“A mai napon javaslatot nyújtottunk be az Országgyűlésnek, mellyel megtettük az első lépést a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA) hazai alkalmazása érdekében” – jelentette be pénteki Facebook-posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a kormány részéről egyúttal üdvözölte az európai szabályozást, amelynek kidolgozásában -, mint hozzátette – “kezdeményezőként mi is aktívan részt vettünk”.