A kilakoltatási moratórium lejár, az Utcajogász maratoni ügyfélfogadásra készül


Április végén jár le a téli kilakoltatási moratórium, így az Utcajogász idén is maratoni ügyfélfogadást tart. Az Utcajogász Maraton április 26-án, pénteken lesz a Blaha Lujza téren.

Az Utcajogász Egyesület hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő emberek számára biztosít ingyenes jogi segítséget minden pénteken délután háromtól öt óráig a Blaha Lujza téren. Az ügyszám az elmúlt évben a gazdasági válság miatt radikálisan megnőtt, és a szervezet munkatársai most, a kilakoltatási moratóriumot megelőző pénteken a szokásosnál is több ügyfélre számítanak, hiszen ebben az időszakban sok család kap levelet a végrehajtótól, amelyben az kitűzi a kilakoltatás időpontját. Így a megszokott ügyfélfogadási idő helyett ezúttal déltől este hat óráig fordulhatnak hozzájuk azok, akiknek jogi tanácsra van szükségük, de nem tudnák megfizetni az ügyvédi munkát. Az utcajogászok azt kérik az ügyfelektől, hogy hozzanak magukkal minden, az ügyükre vonatkozó iratot a Blaha Lujza térre, mert hatékony segítséget csak így tudnak nyújtani.

Az Utcajogász Maraton célja az ügyfélfogadáson kívül az is, hogy felhívja a figyelmet a lakhatási válság problémájára, valamint szélesebb körben tegye ismertté az Utcajogász munkáját, hogy az egyesület önkéntes jogászai minél többeknek tudjanak a jövőben segíteni. Így április 26-án azokat is várják a Blaha Lujza térre, akik csak a munkájuk iránt érdeklődnek, vagy beszélgetnének velük a jelenlegi lakhatási helyzetről.

Az ügyfélfogadás után az Utcajogász Maraton az Aurórában folytatódik. Az Utcajogász csapata jótékonysági főzésre invitál mindenkit az Auróra Klímakertjébe, ahol adományért cserébe jogászok által készített lecsót és süteményeket fogyaszthatnak a résztvevők, közben pedig ismereteket szerezhetnek a lakhatás jelenlegi helyzetéről.

Forrás: Utcajogász Egyesület


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

2024. június 20.

Zöldül a fogyasztóvédelem

Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.