Eurobarométer: sokkal többen érdeklődnek az EP-választások iránt, mint öt éve


A geopolitikai kihívások miatt az emberek nagyobb része érzi úgy, hogy érdemes elmenni szavazni.

Elkészült az Európai Parlament utolsó eurobarométer felmérése az EP-választások előtt. Először is nézzük meg a legfontosabb eredményeket, utána pedig jöhetnek a részletek:

  • Tíz európai közül több mint nyolc (81 százalék) úgy véli, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt még fontosabb a szavazás, mint általában
  • Tízből hat polgár (60 százalék) érdeklődik a közelgő, június 6-9-i európai választások iránt, 11 százalékponttal többen, mint ugyanebben az időszakban az előző, 2019. májusi szavazás előtt
  • A polgárok 73 százaléka szerint az uniós intézkedések hatással vannak a mindennapi életükre
  • Az uniós védelemi-, és biztonságpolitika egyre fontosabb kérdéssé válik
  • A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (33 százalék), valamint a közegészségügy (32 százalék) a választás fő témái az uniós állampolgárok szerint

A ma közzétett felmérés pozitív, emelkedő tendenciát mutat a legfontosabb választási mutatók tekintetében, pár héttel június 6-9-e előtt, amikor majd az uniós polgárok leadják szavazataikat. A választások iránti érdeklődés, a választások időpontjának ismerete, valamint a szavazási hajlandóság mind emelkedtek a legutóbbi felmérés óta, amelyet 2023 őszén végeztek. A növekedés még szembetűnőbb a 2019. tavaszi felméréshez képest, melyet az előző európai választások előtt három hónappal végeztek.

Magyarországon is jóval nagyobb az érdeklődés a választás iránt, mint öt éve volt

A polgárok 60 százaléka mondja most, hogy júniusban szívesen szavazna (+3 százalékpont 2023 őszéhez képest és +11 százalékpont 2019. február-márciusához képest). 71 százalékuk mondja azt, hogy valószínű, hogy szavazni fog (7-10-es eredmény egy 1-10-ig terjedő skálán), ami 3 százalékpontos növekedést jelent 2023 őszéhez képest és +10 százalékpontot a 2019. február/márciusi felméréshez képest.

Az eredmények azt mutatják, hogy az uniós polgárok nagyon is tisztában vannak a választások fontosságával a jelenlegi geopolitikai helyzetben: tízből nyolc ember (81 százalék) egyetért azzal, hogy ez még fontosabbá teszi a szavazást. Ezt az állítást valamennyi tagállamban nagy többséggel támogatták a válaszadók.

A magyarok 65 százaléka érdeklődik a 2024-es európai választások iránt (szemben az uniós 60 százalékkal), míg 35 százalékuk nem (az EU-ban ez 40%). A választás iránt érdeklődők aránya 15 százalékkal magasabb Magyarországon, mint 2019-ben.

A magyarok 70%-a mondja azt, hogy valószínűleg szavazni fog, ami 3 százalékpontos növekedést jelent 2023 őszéhez képest (67%), és 10 százalékpontos növekedést a 2019. február/márciusi felméréshez képest (60%).

Többen haragszanak az EP-re itthon, mint az EU más részein

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a felmérés eredményeit kommentálva azt mondta: „Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy nagy a tét az urnáknál, és hogy a szavazás a jelenlegi geopolitikai helyzetben még fontosabb. Szavazásra hívom polgárainkat, hogy megerősítsék az európai demokráciát és alakítsák Európa jövőjét.”

Az ötéves ciklus végéhez közeledve az uniós polgárok 81 százaléka pozitív vagy semleges képet alkot az Európai Parlamentről, és csak 18 százalékukban él negatív kép. Mi több, az EU-ban a többség (56 százalék) azt szeretné, ha az EP fontosabb szerepet játszana, míg csak 28 százalék szeretné ennek az ellenkezőjét, és 10 százalék tartaná meg a jelenlegi súlyát a testületnek.

Az emberek meg vannak győződve róla, hogy jól járnak az EU-tagsággal

Az uniós polgárok csaknem háromnegyede szerint az uniós intézkedések hatással vannak a mindennapi életükre (73 százalék, +3 százalékpont 2023 őszéhez képest). Húsz százalékuk szerint „nagyon” hatással vannak. Emellett az európaiak nagy többsége egyetért azzal, hogy országuk számára összességében előnyös az uniós tagság (71 százalék). Ezek az eredmények 2023 őszéhez képest stabilak, és továbbra is magas értéket mutatnak az egész EU-ban.

A magyar válaszadók 77 százaléka véli úgy, hogy az Unió hatással van mindennapjaira, míg 23 százalékuk szerint nem ez a helyzet. 77% szerint az ország javára vált az uniós tagság (ez 6 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot), amely érték a 2023 őszi adatokhoz képest 4 százalékpontos növekedést mutat.

Az Európai Parlament 2024. tavaszi Eurobarométer felmérését a Verian (korábban Kantar) kutatási ügynökség végezte 2024. február 7. és március 3. között mind a 27 uniós tagállamban. A felmérés személyesen zajlott, Csehországban, Dániában, Finnországban, Máltán és Dániában pedig videointerjúkkal (CAVI). Összesen 26 411 interjút készítettek. Az uniós eredményeket az egyes országok lakosságának nagysága szerint súlyozták. A teljes adatsor itt található.

A TELJES cikk IDE kattintva olvasható.

Forrás: Euronews


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]