Hatályba lép az interoperábilis Európáról szóló jogszabály


„Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály, amely áprilisban hatályba lépett, megkönnyíti a határokon átnyúló adatcserét és felgyorsítja a közszféra digitális átalakulását. A jogszabály elengedhetetlen az EU digitális évtizede célkitűzéseinek eléréséhez, például ahhoz, hogy 2030-ra a kulcsfontosságú közszolgáltatások 100%-a online elérhető legyen. Az interoperabilitás a működő digitális egységes piac központi eleme, és hozzájárul a közpolitikák digitális jellemzőinek hatékonyabb végrehajtásához, az igazságszolgáltatástól az egészségügyig és a közlekedésig.

A polgárok, a vállalkozások és a közigazgatási szervek számára előnyös lesz az új rendelet legnagyobb része, ha olyan összekapcsolt digitális közszolgáltatásokat használnak, amelyek határokon átnyúló adatcserét igényelnek. Az ilyen szolgáltatások közé tartozik például a felsőfokú oklevelek vagy szakmai képesítések kölcsönös elismerése, a járműadatok közúti közlekedésbiztonsági célú cseréje, a társadalombiztosítási és egészségügyi adatokhoz való hozzáférés, az adózással, a vámokkal, a közbeszerzési eljárások akkreditációjával, a digitális vezetői engedélyekkel és a kereskedelmi nyilvántartásokkal kapcsolatos információcsere. A hatásvizsgálat szerint a törvény várhatóan évente akár 5 milliárd EUR megtakarítást is eredményezhet.

A jogi aktus végrehajtására kulcsfontosságú intézkedések révén kerül sor:

  • Többszintű együttműködési keret létrehozása, amely összefogja a tagállamok legmagasabb rangú digitális kormányzati szakembereit, valamint a civil társadalom széles közösségét, a szakértőket, a tudományos szakembereket és a helyi szereplőket, hogy meghatározza a közös interoperabilitási menetrendet és a közös interoperabilitási megoldások fejlődő ökoszisztémáját. Ezt a keretet az Interoperábilis Európa Testület irányítja, és az Interoperábilis Európa közösség támogatja.
  • Kötelező interoperabilitási értékelések bevezetése a „beépített interoperábilis” közszolgáltatások kiépítése érdekében. Ez segíteni fogja a közszférabeli szervezeteket abban, hogy már az új szolgáltatások vagy eszközök tervezési szakaszában feltárják és adott esetben kezeljék a határokon átnyúló interoperabilitási szempontokat. A Bizottság biztosítja a szükséges iránymutatásokat és támogatást.
  • Az Interoperábilis Európa Portál, amely egy egyablakos ügyintézési pont, amely ösztönzi a magas színvonalú és megbízható interoperabilitási megoldások közigazgatási szervek közötti megosztását és újrafelhasználását.
  • Megerősített innovációs és szakpolitikai támogatási mechanizmusok, többek között képzés, a szakpolitikai kísérletekhez szükséges szabályozói tesztkörnyezetek, a köz- és magánszféra közötti GovTech és a szakpolitikák végrehajtását támogató projektek a megoldások kidolgozása, tesztelése és bővítése érdekében.

A rendelet a közszférabeli szervezetekre, köztük az uniós intézményekre és szervekre vonatkozik. Az interoperábilis Európáról szóló jogszabály végrehajtását a Digitális Európa program (DIGITAL) finanszírozza.

Teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Forrás: https://hirlevel.egov.hu/


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]