A koronavírus járvány tanuláságai az igazságszolgáltatásban Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A CEPEJ az online bíróságok feltételeinek mihamarabbi megteremtésére ösztönzi az Európa Tanács tagállamait, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alapvető jogokat és az eljárási garanciákat be kell tartani.

A koronavírus világjárvány lehetőséget kínál a hagyományos bíróságok jobb működésének átalakítására, mindaddig, amíg a minőségi igazságszolgáltatás és az egyéni jogok tiszteletben tartása áll a változások középpontjában – közölte az Igazságszolgáltatás Hatékonyságának Európai Bizottsága (CEPEJ)

Új iránymutatások bevezetésével a Bizottság, amely az Európa Tanács 47 tagállama szakértőiből áll, arra ösztönözte a kormányokat, hogy fektessenek be az internetes igazságszolgáltatásba, biztosítsanak online hozzáférést, távmeghallgatásokat, készítsék fel az igazságügyi dolgozókat az otthoni munkavégzésre és fektessenek be a számítógépes infrastruktúrába.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a változások nem veszélyeztethetik az alapvető jogokat, és hangsúlyozták, hogy a legsebezhetőbb személyeket, például az időseket vagy a fogyatékkal élőket érintő, valamint a közvetlenül a járvánnyal összefüggő ügyeket kiemelten kell kezelni.

Az iránymutatásokat 2020. június 10-én egy videokonferencián tartott ülésen fogadták el, és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának görög elnöksége szervezte. Az elfogadott dokumentumok közül kiemelkedik a „Nyilatkozat a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tapasztalatokról és az igazságszolgáltatás előtt álló kihívásokról a koronavírus járvány alatt és után” címet viselő CEPEJ nyilatkozat.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.