A koronavírus járvány tanuláságai az igazságszolgáltatásban Koronavírus

A CEPEJ az online bíróságok feltételeinek mihamarabbi megteremtésére ösztönzi az Európa Tanács tagállamait, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alapvető jogokat és az eljárási garanciákat be kell tartani.


A koronavírus világjárvány lehetőséget kínál a hagyományos bíróságok jobb működésének átalakítására, mindaddig, amíg a minőségi igazságszolgáltatás és az egyéni jogok tiszteletben tartása áll a változások középpontjában – közölte az Igazságszolgáltatás Hatékonyságának Európai Bizottsága (CEPEJ)

Új iránymutatások bevezetésével a Bizottság, amely az Európa Tanács 47 tagállama szakértőiből áll, arra ösztönözte a kormányokat, hogy fektessenek be az internetes igazságszolgáltatásba, biztosítsanak online hozzáférést, távmeghallgatásokat, készítsék fel az igazságügyi dolgozókat az otthoni munkavégzésre és fektessenek be a számítógépes infrastruktúrába.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a változások nem veszélyeztethetik az alapvető jogokat, és hangsúlyozták, hogy a legsebezhetőbb személyeket, például az időseket vagy a fogyatékkal élőket érintő, valamint a közvetlenül a járvánnyal összefüggő ügyeket kiemelten kell kezelni.

Az iránymutatásokat 2020. június 10-én egy videokonferencián tartott ülésen fogadták el, és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának görög elnöksége szervezte. Az elfogadott dokumentumok közül kiemelkedik a “Nyilatkozat a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tapasztalatokról és az igazságszolgáltatás előtt álló kihívásokról a koronavírus járvány alatt és után” címet viselő CEPEJ nyilatkozat.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Nem engedik szabadon az 1992-es gyilkosság elkövetőjét
2021. április 16.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírójának elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.

Portugáliában tárgyalt Varga Judit
2021. április 16.

Az igazságügyi miniszter abból az alkalomból találkozott a portugál kollégájával, hogy az idei első félévben Portugália látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét.