A koronavírus járvány tanuláságai az igazságszolgáltatásban Koronavírus

A CEPEJ az online bíróságok feltételeinek mihamarabbi megteremtésére ösztönzi az Európa Tanács tagállamait, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alapvető jogokat és az eljárási garanciákat be kell tartani.


A koronavírus világjárvány lehetőséget kínál a hagyományos bíróságok jobb működésének átalakítására, mindaddig, amíg a minőségi igazságszolgáltatás és az egyéni jogok tiszteletben tartása áll a változások középpontjában – közölte az Igazságszolgáltatás Hatékonyságának Európai Bizottsága (CEPEJ)

Új iránymutatások bevezetésével a Bizottság, amely az Európa Tanács 47 tagállama szakértőiből áll, arra ösztönözte a kormányokat, hogy fektessenek be az internetes igazságszolgáltatásba, biztosítsanak online hozzáférést, távmeghallgatásokat, készítsék fel az igazságügyi dolgozókat az otthoni munkavégzésre és fektessenek be a számítógépes infrastruktúrába.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a változások nem veszélyeztethetik az alapvető jogokat, és hangsúlyozták, hogy a legsebezhetőbb személyeket, például az időseket vagy a fogyatékkal élőket érintő, valamint a közvetlenül a járvánnyal összefüggő ügyeket kiemelten kell kezelni.

Az iránymutatásokat 2020. június 10-én egy videokonferencián tartott ülésen fogadták el, és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának görög elnöksége szervezte. Az elfogadott dokumentumok közül kiemelkedik a “Nyilatkozat a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tapasztalatokról és az igazságszolgáltatás előtt álló kihívásokról a koronavírus járvány alatt és után” címet viselő CEPEJ nyilatkozat.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Csepeli késes támadó: közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja is fennáll
2021. február 25.

Közösség tagja elleni erőszak bűntett és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt is eljárás folyik a késes támadó ellen, aki valószínűleg azért vágta meg egy nő arcát, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost
2021. február 25.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost

Sérti az európai uniós jogot, hogy Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - ismertette főtanácsnoki álláspontját az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.

Elítélték az anyát és kisgyermekét cserbenhagyó gázolót
2021. február 24.

Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban autójával - benne két kiskorú gyermekével - a zebrán gázolt el Nagykanizsán egy anyát és négyéves fiát és a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül távozott.