A koronavírus járvány tanuláságai az igazságszolgáltatásban Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A CEPEJ az online bíróságok feltételeinek mihamarabbi megteremtésére ösztönzi az Európa Tanács tagállamait, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alapvető jogokat és az eljárási garanciákat be kell tartani.


A koronavírus világjárvány lehetőséget kínál a hagyományos bíróságok jobb működésének átalakítására, mindaddig, amíg a minőségi igazságszolgáltatás és az egyéni jogok tiszteletben tartása áll a változások középpontjában – közölte az Igazságszolgáltatás Hatékonyságának Európai Bizottsága (CEPEJ)

Új iránymutatások bevezetésével a Bizottság, amely az Európa Tanács 47 tagállama szakértőiből áll, arra ösztönözte a kormányokat, hogy fektessenek be az internetes igazságszolgáltatásba, biztosítsanak online hozzáférést, távmeghallgatásokat, készítsék fel az igazságügyi dolgozókat az otthoni munkavégzésre és fektessenek be a számítógépes infrastruktúrába.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a változások nem veszélyeztethetik az alapvető jogokat, és hangsúlyozták, hogy a legsebezhetőbb személyeket, például az időseket vagy a fogyatékkal élőket érintő, valamint a közvetlenül a járvánnyal összefüggő ügyeket kiemelten kell kezelni.

Az iránymutatásokat 2020. június 10-én egy videokonferencián tartott ülésen fogadták el, és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának görög elnöksége szervezte. Az elfogadott dokumentumok közül kiemelkedik a “Nyilatkozat a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tapasztalatokról és az igazságszolgáltatás előtt álló kihívásokról a koronavírus járvány alatt és után” címet viselő CEPEJ nyilatkozat.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Terjed a jogsértő, rejtett befolyásolás az online kereskedelemben

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok gyorsvizsgálata alapján a kereskedők több mint harmada észrevétlen, ún. „sötét mintázatú” módszerekkel manipulálja a fogyasztókat az online térben. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – amely részt vett az európai gyorsvizsgálatban – itthon már felvette a harcot a vásárlói döntések rejtett torzítása ellen.