A médiatanács megbírságolta a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatóját


Négymillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatójára burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a médiatanács a Tények Plusz június 12-én 18 óra 45 perckor a TV2-n sugárzott adása, valamint az ugyanezen a napon közzétett, a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető „Tények Plusz” és „Magyar innovációval regenerálódik” című műsorszámok kapcsán. A műsorban egy étrend-kiegészítőkből álló termékcsalád jótékony hatásairól, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól esett szó egy közismert sportoló történetén keresztül. A műsorban bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrend-kiegészítők megvásárlását szorgalmazta.

A médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató háromszor sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt, ezért összesen 3 millió 900 ezer forint bírságot szabott ki a testület.

A médiatanács eljárást indított a Kalocsa 100,0 MHz-en sugárzó Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi jellegű rádió július 31. és augusztus 6. közötti adáshetének vizsgálata nyomán. A rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalását, és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok aránya is alulmaradt a hatósági szerződésben rögzítettekhez képest. Ezenfelül a hírműsorszámok aránya is kisebbnek bizonyult a vállaltnál, valamint több adásnapon nem érte el az előírt mértéket sem a szöveges tartalom, sem a magyar zene aránya.

A médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, annak vezető tisztségviselőjére pedig 10 ezer forint bírságot szabott ki az ismétlődő jogsértés miatt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).