A minimálbér drasztikus emelését tartják elfogadhatónak a szakszervezetek


Az infláció tragikus helyzetbe hozza a legkisebb keresetűeket, ezért már jó ideje nem kérdés, hogy kizárólag kétszámjegyű emelés jöhet szóba – hangsúlyozza az egyeztetések megkezdése előtt a szakszervezeti s

Érdemi, konkrét számokat is tartalmazó egyeztetést vár a jövő évi minimálbér emelésről a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) Monitoring Bizottsága holnapi, október 12-ei ülésén. Az infláció tragikus helyzetbe hozza a legkisebb keresetűeket, ezért már jó ideje nem kérdés, hogy kizárólag kétszámjegyű emelés jöhet szóba. A vita mindössze a mértéken lehet – írja közleményében a MASZSZ.

A MASZSZ tagszervezeteinek tapasztalata szerint már az eddigi infláció is végtelenül nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat, a dinamikus pénzromlás pedig még az egyes munkahelyeken megszerzett évközi kompenzációt is elviszi, sőt túlszárnyalja. Az már jó ideje nem kérdés, hogy a minimálbéreket kétszámjegyű mértékkel kell emelni úgy, hogy az a jelenleg 20 százaléknál tartó infláció ellenére is megőrizze a vásárlóértéket. A forint ilyen mértékű elértéktelenedése minden magyar állampolgárt a korábbinál lényegesen nehezebb helyzetbe hoz, ám a legkisebb keresetű munkavállalók és családok megélhetését egyenesen tragikusan érinti – érvel Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke reméli, hogy a VKF Monitoring Bizottság holnapi – október 12-ei – ülésén megkezdődnek az érdemi, már az inflációhoz igazított béremelési százalékról való tárgyalások. Ezen az ülésen már nem kerülgethetjük tovább a forró kását, nem ködös jövőről, hanem a sürgető valóságról, az egyre súlyosabb megélhetési válságról és annak megoldásáról kell egyeztetnünk, konkrét százalékok ismeretében – szögezte le az elnök.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.