Öt ország rendőrei fogtak össze egy nemzetközi gazdasági bűnbanda felszámolásáért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt ország, köztük Magyarország rendőreinek közreműködésével sikerült felszámolni egy csalásokat elkövető nemzetközi bűnbandát – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden a police.hu oldalon.

Németország irányításával zajlott a múlt héten a nagyszabású razzia, amelyben Hollandia, Málta, Spanyolország és Magyarország is közreműködött. A rendőrök egy olyan bűnszervezet ellen léptek fel, amely 2021 decemberétől német állampolgárok sérelmére folyamatosan követett el csalásokat.

A módszerük az volt, hogy a sértetteknek telefonon egy amerikai gazdasági társaság nevében magas hozammal kecsegtető befektetési lehetőséget, illetve a cégben részesedést kínáltak. Az üzletbe invesztálandó összeget egy általuk meghatározott bankszámlára kérték átutalni, de a csapat azután a megkapott pénzzel együtt „felszívódott”.

Miután a német nyomozóknak sikerült feltérképezniük a bűnhálózatot, a külföldi társhatóságokkal együttműködve megszervezték az akciót: a német, a holland, a máltai, a spanyol és a magyar nyomozók egyszerre, egy időben csaptak le a bűnbanda tagjaira, harmincnyolc helyszínen. A KR NNI nyomozói a bűnszervezet Magyarországon élő, német állampolgárságú tagjához köthető öt helyszínen kutatásokat tartottak. Így a gazdasági társaságok budapesti és Pest megyei székhelyein, telephelyein, valamint a gyanúsított által használt lakásokban és gépjárművekben. Ennek során számos iratot és elektronikai eszközt lefoglaltak.

A több mint 200 nyomozó részvételével lezajlott, sikeres nemzetközi kooperáció eredménye több száz lefoglalt bizonyíték. Ezek között van számos értékes vagyontárgy: gépkocsik, számítógépek, mobiltelefonok, de még fegyverek is. Mivel a nagyszabású nyomozás még zajlik, a bandatagokkal kapcsolatos információk egyelőre nem nyilvánosak – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek