A kusza tulajdonviszonyok hátráltatják a kenyérmezei csata helyszínére tervezett Kinizsi Pál-emlékpark létrehozását


A kusza tulajdonviszonyok hátráltatják az 1479-es kenyérmezei csata helyszínére tervezett Kinizsi Pál-emlékpark létrehozását az erdélyi Fehér megyében.

A Maszol.ro hírportál cikke emlékeztetett rá, a nagyvázsonyi Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért készült az emlékpark létrehozására, melynek alapkövét tavaly októberben le is rakták Bokajalfaluban, az egykori csatatér közvetlen közelében egy olyan telken, amelyen egy Árpád-kori templom romjai találhatók. A templom falai – melyek ma a református egyház tulajdonát képezik – már a 543 évvel ezelőtt vívott csata idején is álltak.

Miután sem a helyi, sem a megyei önkormányzat nem élt a műemlékek eladása esetén előírt elővásárlási joggal, a református egyház 2021 májusában eladta a Pontes alapítványnak a 2600 négyzetméteres telket, amelyen az Árpád-kori romok, és egy temető is állt. Az alapítvány vállalta az emlékpark kiépítését, turisztikai népszerűsítését, és az összeomlás határán álló templomtorony restaurálását is. Az adásvételi szerződést azonban megtámadta a bíróságon a községi tanács egyik képviselője, aki 2019-ben megvásárolta a telek egy részét egy helybélitől, és a tulajdonjogát be is vezettette a telekkönyvbe.

Amint a Maszol.ro írja: ekkor derült ki, hogy a templomromot körülvevő telekre, mely az 1948-as kommunista államosításkor is az egyház tulajdonában maradt, ám az egyház hívek hiányában nem használt, a polgármesteri hivatal az 1990-es években birtokleveleket állított ki. Egy család a temető sírjai fölött alakította ki új birtokát. „Az ilyen és ehhez hasonló esetekben szoktam felhívni a figyelmet arra, hogy egy tipikus dél-erdélyi szórványtörténetről van szó, amikor kihúzzák a lábunk alól a földet” – idézte a portál Gudor Kund Botondot, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperesét. Az esperes szerint a bokajalfalui történet tipikus esete annak a korrupciós folyamatnak, amely a földterületek birtokleveleinek kiállítása körül zajlott az 1990-es években, sőt 2000 után is.

Ladányi Árpád Csaba ügyvéd, az RMDSZ Fehér megyei szervezetének elnöke elmondta: pereskedni fognak az egyház tulajdonjogának a visszaállításáért. Ő is és Gudor Kund Botond esperes is nyomatékosította: nem adják fel a küzdelmet, és október 13-án, a kenyérmezei csata napján, megemlékezést tartanak a helyszínen. A kenyérmezei csatában Mátyás király seregei Báthori István erdélyi vajda, Kinizsi Pál délvidéki kapitány és Vuk Brankovics szerb vajda vezetésével döntő vereséget mértek az Erdélyben portyázó török seregre. A magyar hadak győzelme hosszú időre eltántorította a terjeszkedő Oszmán Birodalmat a magyarországi betörésektől.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.