A rokontartás szabályai a bíróságok gyakorlatában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rokontartás szabályaival kapcsolatos bírói gyakorlatot vizsgálta a Kúria. A joggyakorlat-elemző csoport tagjai egy igen komplex vizsgálatára vállalkoztak, miután a csoport felállítását több kollégiumvezető, egyetemi oktató is javasolta. 


A Kúria illetékes tanácsa is úgy látta, hogy a tartásdíjjal, annak megállapításával kapcsolatos kérdések indokolttá teszik a kérdéskör több szempontú, átfogó vizsgálatát. 
A Kúria Polgári Kollégiuma márciusi ülésén fogadta el a rokontartás szabályaival kapcsolatos ítélkezési gyakorlat kérdéseit vizsgáló joggyakorlat-elemző csoport összefoglaló véleményét
A csoportot dr. Makai Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának tanácselnöke vezette, aki háttérbeszélgetés keretében számolt be újságíróknak a vizsgálat és elemzés részleteiről, eredményeiről 2018. május 17-én a Kúria Bírói Klubjában.

(lb.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

A GVH több eszközzel is védi a gyermekeket az online térben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új epizódot adott ki hivatalos podcast csatornáján. A podcast epizódban, a nemzeti versenyhatóság által ez év májusában lefolytatott átfogó gyorselemzés (sweep) eredményeiről beszél dr. Hernádi Júlia, a GVH fogyasztóvédelmi irodájának helyettes-vezetője.