A Szegedi Törvényszéket és Ítélőtáblát értékelte az OBH elnöke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megalapozott és időszerű ítélkezés folyt tavaly a Szegedi Törvényszéken és Szegedi Ítélőtáblán – jelentette ki Senyei György.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Szegeden a bíróságok összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly a Szegedi Törvényszéken és Szegedi Ítélőtáblán is növekedett a befejezett ügyek száma, 3,3, illetve 6,7 százalékkal.

Tizenegy távmeghallgatási terem van

Jelentősen csökkent a folyamatban lévő eljárások száma, az ügyhátralék a törvényszéken 21, a táblabíróságon 17 százalékkal.

Az OBH 2020-ban hozott intézkedéseket az ítélkezés időszerűségének javításáért. Bár előfordulnak olyan ügyek, ahol a bizonyítás széles spektruma vagy a jogi kérdés összetettsége miatt nem lehet az ügyek gyors lezárását várni, a jogkereső közönség indokolt igénye, hogy ne legyenek elhúzódó ügyek.

Az 2020 augusztusa óta az idei első negyedév végéig országosan 38 százalékkal csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma. A Szegedi Törvényszéken és az Ítélőtáblán is sikerült komoly előrelépést elérni.

A pandémia következtében a bíróságok munkájában is előtérbe kerültek a digitális alkalmazások. 2021 első félévében országosan harminc új távmeghallgatási mobil végpontot alakítottak ki. A Szegedi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon tíz, az ítélőtáblán egy távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem van. A törvényszéken tavaly 1813, a táblabíróságon 55 távmeghallgatást tartottak.

Senyei György kifejtette, a távmeghallgatási rendszer használata a jövőben is indokolt, hiszen jelentős idő- és pénzmegtakarítást jelent nemcsak a bíróságoknak, hanem a jogkereső ügyfeleknek is – hangsúlyozta az elnök.

Egy döntést sem változtatott meg a Kúria

Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke szerint a bíróság leterheltsége a vidéki táblabíróságokhoz hasonló. Tavaly a büntető peres ügyek számának csökkenése megállt, a polgári ügyeké kis mértékben nőtt, a táblabíróságra 1489 ügy érkezett, 1538 ügyet fejeztek be.

A büntetőügyek több mint 60 százalékát befejezték hat hónapon belül, a polgári ügyeknél mintegy 98 százalék ez az arány – közölte.

Az ítéletek megalapozottságával kapcsolatban az elnök elmondta, büntető ügyszakban tavaly a táblabíróság 16 döntésével szemben nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, ezek közül a Kúria egyet sem változtatott meg vagy helyezett hatályon kívül.

Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke közölte, bár összességében csökkent a törvényszékre és az illetékességi területén működő járásbíróságokra érkező ügyek száma, a járásbírósági szinten polgári ügyszakban a legnagyobb mértékben nőtt országos összehasonlításban az ügyek száma. A büntető ügyszakban is jelentősen emelkedett a nem peres, különösen a nyomozási ügyek, a bírói engedélyes kényszerintézkedéssel kapcsolatos eljárások száma.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.