A végrehajtók is kötelesek az elektronikus kapcsolattartásra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kamara értesülései szerint több végrehajtó a jogi képviselők részére még mindig postai úton küldi meg az iratokat, pedig a hatályos törvényi szabályozás alapján elektronikus úton lennének erre kötelesek.

Dr. Tóth M. Gábor, a BÜK elnöke levélben fordult dr. Takács Katalinhoz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetőjéhez – melyet dr. Szecskó József igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárnak is megküldött – a bírósági végrehajtókkal történő elektronikus kapcsolattartás körében fennálló problémák miatt.

A Kamara értesülései szerint több végrehajtó a jogi képviselők részére még mindig postai úton küldi meg az iratokat, pedig a hatályos törvényi szabályozás alapján elektronikus úton lennének erre kötelesek. A veszélyhelyzet ideje alatt pedig még törvényi kötelezés hiányában is lényeges lenne az elektronikus kapcsolattartási forma.

A végrehajtói kar a saját maga által üzemeltetett és díjköteles rendszer (ún. Végrehajtási Iratok Elektronikus Kézbesítési Rendszere – VIEKR rendszer) használatához köti az elektronikus kapcsolattartást. A Kamara álláspontja szerint az MBVK nem rendelkezik olyan hatáskörrel, ami alapján ezt előírhatja, és maga az E-ügyintézési törvény sem ad prioritást az elektronikus kapcsolattartás ezen formájára.

A BÜK elnöke ezért kérte a hivatalvezető asszony közreműködését abban, hogy – a jelen helyzetre való tekintettel is – kezdeményezze a bírósági végrehajtói kar elektronikus ügyintézési szolgáltatását üzemeltető rendszer komplex felülvizsgálatát, továbbá a nem regisztrált végrehajtók rendszerbe történő integrálását a könnyebb kapcsolattartás érdekében.

(a Budapesti Ügyvédi Kamara 595. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.

2024. április 11.

Megerősített civil-állami együttműködés a gyűlölet-bűncselekmények leküzdésére

A Háttér Társaság több állami szervvel, köztük a rendőrséggel, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettessel és az Áldozatsegítő Központokkal működik együtt azért, hogy a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtott támogatásban ezentúl megjelenjen az áldozatközpontú és interszekcionális megközelítés is.