A végrehajtók is kötelesek az elektronikus kapcsolattartásra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kamara értesülései szerint több végrehajtó a jogi képviselők részére még mindig postai úton küldi meg az iratokat, pedig a hatályos törvényi szabályozás alapján elektronikus úton lennének erre kötelesek.

Dr. Tóth M. Gábor, a BÜK elnöke levélben fordult dr. Takács Katalinhoz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetőjéhez – melyet dr. Szecskó József igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárnak is megküldött – a bírósági végrehajtókkal történő elektronikus kapcsolattartás körében fennálló problémák miatt.

A Kamara értesülései szerint több végrehajtó a jogi képviselők részére még mindig postai úton küldi meg az iratokat, pedig a hatályos törvényi szabályozás alapján elektronikus úton lennének erre kötelesek. A veszélyhelyzet ideje alatt pedig még törvényi kötelezés hiányában is lényeges lenne az elektronikus kapcsolattartási forma.

A végrehajtói kar a saját maga által üzemeltetett és díjköteles rendszer (ún. Végrehajtási Iratok Elektronikus Kézbesítési Rendszere – VIEKR rendszer) használatához köti az elektronikus kapcsolattartást. A Kamara álláspontja szerint az MBVK nem rendelkezik olyan hatáskörrel, ami alapján ezt előírhatja, és maga az E-ügyintézési törvény sem ad prioritást az elektronikus kapcsolattartás ezen formájára.

A BÜK elnöke ezért kérte a hivatalvezető asszony közreműködését abban, hogy – a jelen helyzetre való tekintettel is – kezdeményezze a bírósági végrehajtói kar elektronikus ügyintézési szolgáltatását üzemeltető rendszer komplex felülvizsgálatát, továbbá a nem regisztrált végrehajtók rendszerbe történő integrálását a könnyebb kapcsolattartás érdekében.

(a Budapesti Ügyvédi Kamara 595. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Állatkínzási ügy: súlyosításért fellebbezett az ügyészség

Súlyosításért fellebbezett a járási ügyészség annak a karcagi férfinek az ügyében, aki azért vágatta el a kutyái hangszálait, hogy a szomszédokat ne zavarja a szaporítótelepről kiszűrődő csaholás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség.

2023. március 21.

ECRI: Megosztó és ellenséges a magyar politikai beszéd 

Az Európa Tanács bizottsági jelentése szerint a magyar közbeszéd az utóbbi években egyre idegengyűlölőbbé vált, és a politikai beszéd rendkívül megosztó és ellenséges jelleget öltött, különösen a menekültekkel, menedékkérőkkel és migránsokkal, a muszlimokkal és az LMBTI személyekkel szemben – olvasható a Háttér Társaság közleményében.