Az arcfelismerő technológia adatvédelmi kérdései


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyilvános egyeztetést követően az EDPB elfogadta az arcfelismerő technológia bűnüldözésben való használatáról szóló ajánlásának végleges változatát.

Az ajánlás iránymutatást ad az uniós és nemzeti jogalkotóknak, valamint a bűnüldöző hatóságoknak az arcfelismerő technológiai rendszerek bevezetésével és használatával kapcsolatban.
Az EDPB többek között hangsúlyozza, hogy az arcfelismerő eszközöket csak a bűnügyi irányelv (LED) szigorú betartásával szabad használni. Ezen túlmenően az ilyen eszközöket csak akkor szabad alkalmazni, ha az Alapjogi Chartában meghatározottak szerint szükséges és arányos.
Az EDPB az iránymutatásokban megismétli az arcfelismerő technológia használatának bizonyos esetekben történő betiltására vonatkozó felhívását, ahogyan azt a mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslatról szóló európai adatvédelmi biztossal közös véleményében is kérte.
A nyilvános konzultációt követően az ajánlást frissítették, és további pontosításokkal egészítették ki.

Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.

2024. június 13.

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a gyámhatóság elutasító határozatát és új eljárásra kötelezte a gyámhatóságot egy meleg kérelmező ügyében, akinek örökbefogadásra való alkalmasságát a hatóság – a gyermekvédelmi szakszolgálat és a pszichológus támogató véleménye ellenére elutasította. Az ítélet hangsúlyozza: a gyámhatóság nem veheti át a jogalkotó szerepét, nem hivatkozhat a jogszabályban nem szereplő kizárási okra (a kérelmező szexuális irányultságára), és köteles egyéniesített vizsgálatot lefolytatni.