Az EU egységesítené a határzárak és a karanténok kezelését Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tervet dolgoz ki az Európai Unió német elnöksége a határok átjárhatóságának biztosítására. Ezt azután jelentették be, hogy Magyarország keddtől megtiltja a külföldiek belépését a területére a koronavírus terjedése miatt.

Az EU-ban továbbra sincs egységes eljárás arra, hogy milyen fertőzési szint mellett, meddig zárják le a határokat a tagállamok. A fertőzés terjedésével most is egyre több ország nyúl a határzárhoz, illetve a korlátozásokhoz. Azonban az országok gyakran nem tájékoztatják egymást és az utazókat sem.

Magyarország keddtől megtiltotta a külföldiek belépését. Dánia korlátozza a külföldiek belépését bizonyos régiókból. Finnország is szigorított a Spanyolországból és a Franciaországból érkezők beléptetési szabályain.

És kaotikus helyzet van az országoknál a karantént és a kötelező teszteket illetően is.

„A határok lezárása praktikus eszköznek tűnik a vírus elleni harcban. De politikailag kikezdi az uniót, amely a személyek szabad áramlására épült. És a tagállamok kormányai ismét csak a saját nemzeti szempontjaikat helyezik előtérbe. Ez nem csak Schengeni Övezet életképességét kérdőjelezi meg, hanem az egész unióét” – mondta az Euronews tudósítója, Darren McCaffrey.

európai unió jogrendszere

Az uniós jog tiltja a diszkriminációt.

“Vannak olyan tagállamok, amelyek diszkriminatív módon bánnak az uniós polgárokkal és a családjukkal, akiknek joguk van utazni és költözni. Vagy azokkal a harmadik országból érkező polgárokkal szemben, akiknek szintén joguk van az unión belüli mozgáshoz. A Shengeni Övezetben nagyon világos szabályok vannak, amelyek szerint a korlátozásokat bevezető országoknak bizonyítaniuk, indokolniuk kell a lépéseket és azoknak arányosnak kell lenniük” – mondta egy szakértő.

Az Európai Parlament is egységes rendszert követel.

„A parlament több beleszólást szeretne az egészségügyi vészhelyzet ügyében, amelynek központi szerepe lett az Európai Unióban” – mondta Brando Benefei szocialista EP-képviselő.

“Az Európai Unió összes polgára számára fontos, legyen szó egy kis régió vagy egy nagyváros lakójáról, hogy ha utazni szeretne, vagy üzletet kötni, akkor ezt kiszámítható módon tudja ezt megtenni, és tudatában legyen annak, hogy milyen feltételei vannak az utazásnak” – mondta egy másik EP-képviselő, a néppárti Eva Maydell.

Magyarországot kedden az Európai Bizottság levélben figyelmeztette arra, hogy a határzár diszkriminatív lehet, mert mentességet ad a Visegrádi Országok polgárainak.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Katonák is taníthatnak a közoktatásban

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.