Az EB nyilvántartásba veszi a jogerős ítéletek EU-n belüli kölcsönös elismerésére irányuló európai polgári kezdeményezést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a nemzeti bíróságok ítéleteinek végrehajtása az uniós országokban elnevezésű európai polgári kezdeményezést – közölte a brüsszeli testület szerdán.

A közlemény szerint a polgári kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, tegyen javaslatot egy olyan kötelező erejű jogi szabályozásra, amely nemzeti szintű mechanizmus bevezetését írtja elő a más tagállamok bíróságai által hozott jogerős bírósági határozatok

A kezdeményezők a hasonló vagy azonos jogi kérdésekre vonatkozó bírósági precedens közös uniós fogalmának bevezetését is sürgetik valamennyi uniós tagállamban, amely biztosítja a szóban forgó ország bíróságai által hozott nemzeti bírósági ítéletekre való hivatkozás lehetőségét. A kezdeményezés szerint a mechanizmusnak lehetővé kell tennie a peres felek számára, hogy az eljárás bármely szakaszában kérjék az ügyük szempontjából releváns másik ország határozatának elismerését. A tagállamokat kötelezni kellene arra, hogy hatékony, visszatartó erejű és arányos szankciókat szabjanak ki azokban az esetekben, amikor a mechanizmusnak nem tesznek eleget.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A szerdai nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésére, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

Az uniós bizottsághoz az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-jei bevezetése óta eddig 125 kérelem érkezett, amelyek közül ez idáig 101 kezdeményezést vett nyilvántartásba. Eddig kilenc kezdeményezés esetében sikerült egymillió aláírást összegyűjteni. Közülük hét esetében a brüsszeli testület már válaszolt, kettőt pedig jelenleg még vizsgál.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.