Az ingatlanpiaci trendeket nem változtatta meg a szomszédos háború


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fegyveres konfliktus kitörése óta eltelt időszakban az elmúlt évhez hasonló pozitív lendületet érzékel az Otthon Centrum.

Jelenleg eltérő hatások jellemzik a piacot: van, akik éppen most igyekeznek megtakarításaikat lakásba fektetni ugyanakkor olyanok is akadnak, akik inkább kivárnak. Az Otthon Centrum hálózatában ezek a stratégiák egyelőre nem változtattak érdemben az év elején megfigyelt dinamikán. Továbbra is pozitív lendület érzékelhető mind az eladók, mint a vevők részéről” – ismertette Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője a legfrissebb adatokat.

ingatlanjog online

Ugyanakkor a korábbi évek tapasztalata szerint a tranzakciószám esetleges csökkenése nem vezet automatikusan árcsökkenéshez. A járványhelyzet sokkhatása is csak átmeneti állapot volt. Noha a turizmus kiesése visszafogta a belső városrészek befektetői keresletét, de tavaly már itt is kis árszint növekedés volt megfigyelhető. A hazai lakáspiac alakulását egyaránt befolyásolják majd a következő hetek fejleményei, az erre adott nemzetközi és magyar reakciók. Ezek hatása összegződik majd a fogyasztói bizalom alakulásában – olvasható a cég közleményében.

(Jogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.