A hágai bíróság ügyésze szerint már elkövettek háborús bűnöket


Az ügyész az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekre reagáló sürgős lépéseket helyezett kilátásba szerdai lengyelországi sajtóértekezletén. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tisztviselője Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és egyben főügyész kíséretében látogatott a Medyka lengyel-ukrán határátkelő közelében létesített egyik befogadóközpontba. A Ziobróval közös sajtóértekezleten Karim Khan közölte: találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint Irina Venediktova ukrán főügyésszel. Nem irányíthatják a rakétákat a civil épületekre Az ukrajnai háború történései miatt "nagyon sürgős, konkrét lépéseket" kell tenni, és "bebizonyítani, hogy a jogállamiság nem csak…

Az ügyész az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekre reagáló sürgős lépéseket helyezett kilátásba szerdai lengyelországi sajtóértekezletén. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tisztviselője Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és egyben főügyész kíséretében látogatott a Medyka lengyel-ukrán határátkelő közelében létesített egyik befogadóközpontba. A Ziobróval közös sajtóértekezleten Karim Khan közölte: találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint Irina Venediktova ukrán főügyésszel.

Nem irányíthatják a rakétákat a civil épületekre

Az ukrajnai háború történései miatt “nagyon sürgős, konkrét lépéseket” kell tenni, és “bebizonyítani, hogy a jogállamiság nem csak elvont dolog” – jelentette ki a hágai ügyész. A  háború kitörése, február 24-e után 48 órán belül 41 állam az ICC-hez fordult az ukrajnai nyomozás gyors elindítását kérve.

EU Jog online

“Senki nem irányíthatja a rakétákat civilek ellen, a civil épületeket védeni kell, a háborús foglyokkal a nemzetközi joggal összhangban kell bánni (…) nincs helye semmilyen, a gyermekek ellen irányuló, illetve nemi, faji alapon elkövetett bűntetteknek” – jelentette ki.

Minden felet érint

Elindította az ICC eljárását, mert “nagyon határozottan látja, hogy valóban elkövettek büntetőjogi felelősség alá eső cselekményeket”, amelyek – mint megjegyezte – a konfliktus minden felét érintik.

Zbigniew Ziobro a sajtókonferencián azon reménységének adott hangot, hogy az eljárás, ezen belül a bizonyítékok gyűjtése a bűnösök törvényszék elé állításával ér majd véget. A hágai nyomozást támogató, lengyel eljárásban a hatóságok már több, mint 300 tanúvallomást gyűjtöttek össze, és fénykép- illetve filmfelvételeik is vannak.

Az ICC március 2-án indított eljárást az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús bűntettek ügyében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek