Az OBH elnöke visszavonta a Szegedi Törvényszék elnökének megbízatását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke visszavonta Tárkány-Szűcs Babettnek a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására vonatkozó megbízatását – tudatta az OBH a Szeviép-ügyről kiadott közleményében.

Az OBH elnöke januárban elrendelte a szegedi törvényszéki elnök igazgatási tevékenységének büntető ügyszakot érintő vizsgálatát. A vizsgálati jelentés alapján további egy személlyel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek, így jelenleg három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás.

Az egyik érintettel szemben felfüggesztették a fegyelmi eljárást a Szeviép-ügyben a Pécsi Ítélőtáblán folyó harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

Az érintettek fegyelmi felelősségéről szolgálati bíróság dönt, a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a törvény szerint a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.

Tárkány-Szűcs Babettnek a törvényszéki elnöki feladatok ellátására vonatkozó megbízatása június 17-én, szerdán szűnik meg.

A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek – közölte az OBH.

A Legfőbb Ügyészség szintén szerdán közleményben tudatta: az OBH Szeviép-ügyben januárban elrendelt belső vizsgálata több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot tárt fel. Az OBH elnöke a vizsgálat lezárása után annak anyagát feljelentés megtétele nélkül, tájékoztatásul megküldte az ügyészségnek.

Az ügyészség megvizsgálta a jelentést, és – egyetértve az OBH belső vizsgálatának következtetéseivel – megállapította, hogy a tanácsban részt vett bírák vonatkozásában, illetve az ügyelosztás kapcsán – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt – közölte a Legfőbb Ügyészség.

A Szeviép-ügy büntetőperében első fokon a Szegedi Járásbíróság az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó Szeviép Zrt. egykori vezetőit társtettesként elkövetett csődbűncselekmény miatt bűnösnek mondta ki, ezért mindhármukat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A másodfokú eljárásban a Szegedi Törvényszék felmentő rendelkezést hozott, ez ellen azonban a vádhatóság fellebbezett, így került az ügy harmadfokon a Pécsi Ítélőtáblára.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 5.

Uniós bíróság: a 2019-es lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot

A 2019 decemberében elfogadott lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot, ugyanis nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének egyebek mellett a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működése – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága hétfőn.