Az OBH elnöke visszavonta a Szegedi Törvényszék elnökének megbízatását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke visszavonta Tárkány-Szűcs Babettnek a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására vonatkozó megbízatását – tudatta az OBH a Szeviép-ügyről kiadott közleményében.

Az OBH elnöke januárban elrendelte a szegedi törvényszéki elnök igazgatási tevékenységének büntető ügyszakot érintő vizsgálatát. A vizsgálati jelentés alapján további egy személlyel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek, így jelenleg három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás.

Az egyik érintettel szemben felfüggesztették a fegyelmi eljárást a Szeviép-ügyben a Pécsi Ítélőtáblán folyó harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

Az érintettek fegyelmi felelősségéről szolgálati bíróság dönt, a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a törvény szerint a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.

Tárkány-Szűcs Babettnek a törvényszéki elnöki feladatok ellátására vonatkozó megbízatása június 17-én, szerdán szűnik meg.

A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek – közölte az OBH.

A Legfőbb Ügyészség szintén szerdán közleményben tudatta: az OBH Szeviép-ügyben januárban elrendelt belső vizsgálata több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot tárt fel. Az OBH elnöke a vizsgálat lezárása után annak anyagát feljelentés megtétele nélkül, tájékoztatásul megküldte az ügyészségnek.

Az ügyészség megvizsgálta a jelentést, és – egyetértve az OBH belső vizsgálatának következtetéseivel – megállapította, hogy a tanácsban részt vett bírák vonatkozásában, illetve az ügyelosztás kapcsán – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt – közölte a Legfőbb Ügyészség.

A Szeviép-ügy büntetőperében első fokon a Szegedi Járásbíróság az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó Szeviép Zrt. egykori vezetőit társtettesként elkövetett csődbűncselekmény miatt bűnösnek mondta ki, ezért mindhármukat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A másodfokú eljárásban a Szegedi Törvényszék felmentő rendelkezést hozott, ez ellen azonban a vádhatóság fellebbezett, így került az ügy harmadfokon a Pécsi Ítélőtáblára.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.