Az online vitarendezés előnyei Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az online vitarendezéssel javul az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés, növelhető a bíróságok hatékonysága, illetve kényelmesebb és olcsóbb, mint tárgyalást tartani.


Napjaink koronavírus sújtotta világában a technológiai kínálat lehetővé tette számunkra, hogy számtalan személyes és szakmai igényünket online kielégítsük, korlátozva ezzel a személyes találkozásokat és a vírus terjedését.

Az elmúlt évben digitális eszközökkel tartottuk megbeszéléseinket, online oktatást szerveztünk, ételt is online rendeltünk és az orvoshoz is sokszor csak onilne mentünk el. A digitalizációból a bíróságok sem maradtak ki, amelyek új platformokat és alkalmazásokat kezdtek használni, hogy folytatni tudják az igazságszolgáltatást.

Sokan tapasztalják meg, hogy az online vitarendezési eszközök lehetővé teszik, hogy hozzáférhetőbb, megfizethetőbb és biztonságosabb igazságszolgáltatást nyújtson a szegények és a hátrányos helyzetűek számára.

De mi is az az online vitarendezés? Az online vitarendezés (ODR) egy olyan alkalmazás, amelyen keresztül a felek kizárólag online léphetnek kapcsolatba vitathatnak és oldhatnak meg egy jogvitát. Az ODR-t eredetileg a vevők és az eladók közötti vitarendezésben használták olyan webhelyeken, mint például az eBay. Mivel a felhasználók gyorsan megoldhatták a problémákat, hajlandóak voltak továbbra is az adott felületen online vásárolni. Az ODR annyira sikeres volt az e-kereskedelmi oldalak számára, hogy évente több mint 60 millió ilyen vita rendezésére használták, ami az Oklahomai Ügyvédi Kamara Folyóirata szerint több, mint az Egyesült Államok polgári bíróságai által tárgyalt ügyek száma. Az ODR-t az Egyesült Államok bíróságai már sok ügyben, így például közlekedési szabálysértések esetén is alkalmazzák. Egyes felületeken webkamerát is használnak, így a felek közvetlenül beszélgethetnek az eljáró bírákkal, ügyvédekkel és más érintettekkel. Azok a platformok azonban, amelyek nem kötik időponthoz a személyes megjelenést nagyobb rugalmasságot engednek meg. A bíróságok számára elérhető újabb online vitarendezési platformok lehetővé teszik az emberek számára, hogy az éjjel és nappal bármikor áttekinthessék beadványaikat, feltölthessék adataikat, a ellenőrizhessék az ügy részleteit és válaszolhassanak a többi félnek. Ez a kényelem lehetővé teszi a bíróságok számára az előadottak egyszerűbb vizsgálatát és az ügyek elbírálását is könnyíti, ezáltal csökkenti az eljárási határidőt.

Ez azt is jelenti, hogy nem fordulhat elő, hogy egy orvos azért nem tud megjelenni egy bírósági tárgyaláson, mert éppen műtétet hajt végre, ez már nem jelentene problémát.

Hogyan növeli az ODR az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést?

Az ODR lehetővé teszi a vádlottak számára, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján kapcsolatba léphessenek a bírákkal, ügyvédekkel és bírósági ügyintézőkkel, ez sok szempontból növeli az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, többek között:

Csökken a munkaszünet miatt kiesett idő: Az USA-ban is jelen van az egyenlőtlenség és a szakadék tovább nő, ha az embereknek a bírósági tárgyaláson személyes kell részt venniük. Ha valaki órabérért dolgozik, előfordulhat, hogy nem tud szabadságot kivenni és bíróságra járni egy útdíjjal kapcsolatos ügyben, még akkor sem, ha úgy gondolja, hogy a kiszabott útdíj nem volt megfelelő. A kieső jövedelem ugyanis meghaladja az elérhető előnyöket. Ugyanakkor, ha az emberek nem tartják helyesnek a beszedett útdíjat, előfordulhat, hogy egyáltalán nem vesznek jegyet, amely további hátrányokat eredményez. Az autópályafelügyelet adatai azt mutatják, hogy a legtöbb útdíjügy azért indul, mert az emberek nem fizették ki az útdíjat vagy nem jelentek meg a bíróságon.

Mindenki akkor van jelen, amikor ráért: Az esetek gyakran sokkal gyorsabban haladnak online, mint a személyes megjelenés esetén, különösen a koronavírus idején, amikor sok bíróságot bezártak vagy csökkentett kapacitással működnek. Az online vitarendezés csökkenti a bírósági időpontokat vagy határidőket. Gyakran a viták és a határozatok még az útdíjváltás napján megkezdődhetnek. Az online vitarendezési rendszer reggel 10 és este 10 óra között elérhető, így bármely időpontban kényelmesen válaszolhatunk, büntetés nélkül. Ez azt jelenti, hogy a bíróságon való megjelenéshez nincs szükség a munkából, vagy az iskolából való elkéreckedésre vagy a gyermekfelügyelet megoldására.

Csökkenti a megbetegedés kockázatát: Kutatások igazolták, hogy a szegények és a hátrányos helyzetűek nagyobb eséllyel kötnek ki a bíróságon, és közöttük magasabb a halálozási arány is, ha elkapják a koronavírust. De senki nem kaphatja el a koronavírust a bíróságon, ha ügyét online tárgyalják. Egy elvi jelentőségű ügyben a Los Angeles-i bíróság előtt pereskednek a jogsegély szerveztek, mert a vádlottak szükségtelen kockázatnak vannak kitéve a „szuperfertőző” személyes meghallgatások során.

Korlátozza a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét: Ha nem vesznek igénybe webkamerát az online vitarendezés során a vádlott faja, bőrszíne, etnikuma, vallása, fizikai megjelenése vagy szexualitása sokkal kevésbé vezethet diszkriminációhoz, vagy derül ki, mint egy bírósági tárgyaláson, ahol meg kell jelennie. Az ODR segít biztosítani az egyenlő bánásmódot, ami azt is jelenti, hogy támogatja a jogállamiságot.

Az ODR platformok használata

Az „igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” manapság nagyon felkapott téma elengedhetetlen, így biztosítani kell, hogy mindenki száméra elérhető és megfizethető legyen a jogviták tárgyalása. A rengeteg online vitarendezési rendszer, amelyek közül választani lehet kielégíti ezt az igényt. Az ODR platformok segítik a bíróságokat a koronavírus miatti ügyteher enyhítésében.

A járvány jobban kontrollálható az ODR-rel, és az emberek is biztonságban érzik magukat, de ha vége lesz a járványnak, az emberek továbbra is igénylik az ODR nyújtotta kényelmet. Napokról vagy hetekről órákra vagy percekre csökken az ügyre fordított időt. A bíróságok hatékonysága javul, a bírósági tárgyalásokkal járó kockázat csökken és nő a termelékenység a bírósági tárgyalásokkal kiesett idő megszűnéséve. Ezenkívül az ODR megkönnyíti az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést is.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.