Az Országgyűlés elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal 2022-es beszámolóját


Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a nemzeti versenyhatóság 2022. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az ülésen hangsúlyozta: a magyar emberek 2023-ban is számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra.

Összesen 2 milliárd forint fogyasztói jóvátételt ért el, valamint mintegy 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal 2022-ben. A nemzeti versenyhatóság tavaly 101 vállalkozást vont eljárás alá, ebből 57-et bírságolt meg, amelyek közül csak 5 élt a jogorvoslat lehetőségével, ami a GVH új, az együttműködésre törekvő stratégiájának eredménye.

A Gazdasági bizottság április 4-i ülésén elfogadott beszámoló alapján a GVH kartellekkel szembeni, határozott fellépése 2022-ben is folytatódott: a hatóság a versenyfelügyeleti bírságok 80%-át versenykorlátozó megállapodások miatt szabta ki, amelynek túlnyomó részét tették ki a legsúlyosabb, kartell típusú jogsértések.

A hatóság emellett – nemzetközi módszerek alapján – ismételten elemezte a versenyt védő tevékenységének hatásait. Az óvatos kalkuláció alapján az elmúlt öt évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 55 milliárd 412 millió forintos hasznot hozott Magyarország polgárainak.

Rigó Csaba Balázs a keddi bizottsági ülésen kiemelte: „A nemzeti versenyhatóság legfőbb célja 2022-ben is a magyar emberek védelme és a jogkövetésre törekvő vállalkozások segítése volt. A GVH kiemelt feladatának tekinti a magyar családok jogvédelmének biztosítását, a családokat érintő fogyasztóvédelmi fellépés erősítését. Emellett a GVH aktívan kiveszi a részét az infláció letöréséből is, azért, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció Magyarországon.”

A GVH elnöke ezzel a kapcsolatban elmondta: a Versenyhivatal több gyorsított ágazati vizsgálatot is folytat az élelmiszerágazatban az élelmiszerinfláció mögött rejlő – a versenyjogot érintő – okok részletes feltárása érdekében. Továbbá már dolgozik az a munkacsoport, amelynek célja egy online árfigyelő adatbázis létrehozása.

Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke az ülés követően hangsúlyozta: Az elmúlt időszakban tapasztalt bizonytalan és kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben minden korábbinál nagyobb szükség van az aktív és cselekvő versenyhatóságokra. A családok védelme, illetve a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta infláció letörése elsőszámú prioritások.  A mai napon elfogadott beszámoló azt bizonyítja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalkozások számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra.”

A GVH 2022. évi beszámolója teljes terjedelmében a hivatal honlapján érhető el.

A GVH Podcast csatornájának legfrissebb, ma megjelent epizódjában Rigó Csaba Balázs elnök beszél arról, hogy milyen eredményeket ért el a nemzeti versenyhatóság tavaly? Miért volt a 2022-es év a nemzetközi térnyerés éve, miért érdemes együttműködni a Versenyhivatallal, milyen eszközökkel védi a fogyasztókat és tereli jó irányba a vállalkozásokat a GVH?

GVH Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Iroda

(gvh.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.