Az űrjog nem rendezi egy Holdbázis viszonyait


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világűrjog szerint bűneset elkövetésekor az asztronautát küldő ország jogát kell alkalmazni – mondta Szatmári-Margitai Gergely ügyvéd az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a világűrben egyetlen államnak sincs kizárólagos uralma, ezért kell az űrjogot alkalmazni. Hozzátette: a légtér ugyan állami terület, de annak térbeli kiterjedése kérdéses, a nemzetközileg elfogadott érték 80-160 kilométer a földtől számítva, de vannak olyan elméletek, amelyek szerint az atmoszféra a határ.

Szatmári-Margitai Gergely felvetette: kérdés, hogy ha a Holdon bázist nyitnak és ott a polgárok között jogi összetűzés lesz, akkor azt milyen jog alapján fogják megítélni, mivel a világűrjog jelenleg csak asztronautákra vonatkozik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Katonák is taníthatnak a közoktatásban

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.