Balesetet okozott a büntetőfékező, megszületett az ítélet


A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság első fokon felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást is kiszabott azzal a férfival szemben, aki 2020 nyarán az Egér úton olyan ingerült lett egy közlekedési szituációban, hogy bevágott a másik sofőr elé, majd befékezett, amelynek következtében a sértetti autó egy másik vétlen autóval ütközött – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a férfi 2020. augusztus 22-én délután érvényes vezetői engedély nélkül haladt autóval a XI. kerületi Egér úton a belső forgalmi sávban, a megengedett 70 kilométer per óra helyett körülbelül 85 kilométer per órával.

A vele azonos irányban haladó másik sofőr az irányjelzőt szabályosan használva, a külső forgalmi sávból előzni kezdett, és a sávváltás miatt a vádlott elé került.
A vádlottnak emiatt – a megengedettet egyébként is túllépő sebességről – pár másodpercig lassítania kellett, azonban ennél erősebb fékezésre nem kényszerült. Az előzés befejezését követően a másik autó sofőrje visszatért a külső forgalmi sávba.

A vádlott a közlekedési helyzet miatt ingerült lett, és ahelyett, hogy a belső forgalmi sávban tovább haladt volna, felvette a külső sávba visszatérő jármű sebességét, és egy ideig mellette haladt, miközben a sofőr felé mutogatott. Ezután gyorsított, majd az autóját egy hirtelen mozdulattal jobbra kormányozva, bevágott a sértetti jármű elé, és büntetőfékezett – írták. A szándékos és közvetlen veszélyhelyzetben a sértett erőteljesen fékezett, próbálta az autót elkormányozni, ennek ellenére nekiütközött egy a belső forgalmi sávban szabályosan haladó másik gépkocsinak.

A balesetben senki nem sérült meg – tették hozzá. A vádlott a másik két jármű ütközését észlelte, ennek ellenére nem állt meg, hanem a lehúzott ablakon kinyúlva, a hüvelykujját mutatta a sértettek felé, majd elhajtott. A baleset következtében a két ütköző járműben összesen több mint 1 500 000 forint kár keletkezett.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit közúti veszélyeztetés bűntettével, valamint kétrendbeli rongálás bűntettével vádolta. A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás eredményeként a Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint két évre eltiltotta a járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség a vádlott és a védő felmentésre irányuló fellebbezésével szemben az ítélet helybenhagyását indítványozta a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéken – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. március 17.

Büntetőfékezés – végrehajtandó börtönbüntetést javasol az ügyészség

A vádlott – aki a Blikk információja szerint a valóságshow-kból ismert Berki Krisztián – a szabálytalan és indokolatlan fékezéssel egy utasokat szállító autóbuszt kényszerített vészfékezésre, a busz sofőrje azonban még így sem tudta elkerülni az ütközést. A férfival szemben az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza.
2021. június 4.

Büntetőfékezéses ügy: nem fogadták el az ügyészség ajánlatát

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott egy olyan büntetőügyben, amelyben a terheltet közúti veszélyeztetéssel, valamint jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálással vádolja az ügyészség – áll a Fővárosi Törvényszék Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.