Beszámolt az OBH elnöke az Országgyűlés előtt Koronavírus

Csökkent a bíróságok ügyhátraléka.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke 2020. május 6. napján számolt be az Országgyűlés plenáris ülésén a bíróságok 2018. évi általános helyzetéről és igazgatási tevékenységéről.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy a bíróságok valamennyi ítélkezési szinten több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, ennek köszönhetően az ügyhátralék tovább csökkent. Az ítélkezés időszerűségét mutatja, hogy a perek 86%-a 1 éven belül befejeződött. Az ítélkezés megalapozottságát tekintve civilisztikai ügyszakban a perek 91%-a, büntető ügyszakban pedig közel 80%-a első fokon jogerőre emelkedett, emellett mindkét ügyszakban csökkent a hatályon kívül helyezett ügyek aránya.

2018-ban jelentősen megváltozott a bírósági eljárások szabályozása: a három új eljárási kódex (Pp., Kp. és Be.) hatálybalépéséhez kapcsolódóan zökkenőmentesen valósult meg az átállás. Az elektronikus eljárások és az e-ügyintézés kiemelt szerepet kapott 2018-ban is, tovább bővült ugyanis azoknak az ügyeknek a köre, amelyekben a vonatkozó jogszabály kötelező elektronikus kapcsolattartást írt elő a bíróság és az ügyfelek között. A digitális fejlesztések eredményeként 72 tárgyalóteremben vált lehetővé a távmeghallgatás, az azóta tovább bővített rendszer szerepe a jelenlegi veszélyhelyzetben felértékelődött.

Az Igazságügyi Bizottság a beszámoló elfogadására tett javaslatot az Országgyűlés plenáris ülése számára, erről a testület egy későbbi időpontban szavaz.

Az Országgyűlés előtti általános vita során felszólalt az Igazságügyi bizottság elnöke, dr. Vejkey Imre, a FIDESZ frakció részéről dr. Becsó Károly, a JOBBIK frakció részéről dr. Gyüre Csaba és dr. Varga –Damm Andrea, az MSZP frakció részéről dr. Varga László, valamint a DK frakció részéről Arató Gergely.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Izrael végül kiadta a pedofil tanárnőt Ausztráliának
2021. január 25.

Hat évig tartó jogi csatározás után Izrael kiadta Ausztráliának a pedofíliával vádolt Malka Laufer tanárnőt, hogy Ausztráliában állíthassák bíróság elé egy ottani vallásos zsidó lányiskolában elkövetett bűncselekményei miatt.