Beszámolt az OBH elnöke az Országgyűlés előtt Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkent a bíróságok ügyhátraléka.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke 2020. május 6. napján számolt be az Országgyűlés plenáris ülésén a bíróságok 2018. évi általános helyzetéről és igazgatási tevékenységéről.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy a bíróságok valamennyi ítélkezési szinten több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, ennek köszönhetően az ügyhátralék tovább csökkent. Az ítélkezés időszerűségét mutatja, hogy a perek 86%-a 1 éven belül befejeződött. Az ítélkezés megalapozottságát tekintve civilisztikai ügyszakban a perek 91%-a, büntető ügyszakban pedig közel 80%-a első fokon jogerőre emelkedett, emellett mindkét ügyszakban csökkent a hatályon kívül helyezett ügyek aránya.

2018-ban jelentősen megváltozott a bírósági eljárások szabályozása: a három új eljárási kódex (Pp., Kp. és Be.) hatálybalépéséhez kapcsolódóan zökkenőmentesen valósult meg az átállás. Az elektronikus eljárások és az e-ügyintézés kiemelt szerepet kapott 2018-ban is, tovább bővült ugyanis azoknak az ügyeknek a köre, amelyekben a vonatkozó jogszabály kötelező elektronikus kapcsolattartást írt elő a bíróság és az ügyfelek között. A digitális fejlesztések eredményeként 72 tárgyalóteremben vált lehetővé a távmeghallgatás, az azóta tovább bővített rendszer szerepe a jelenlegi veszélyhelyzetben felértékelődött.

Az Igazságügyi Bizottság a beszámoló elfogadására tett javaslatot az Országgyűlés plenáris ülése számára, erről a testület egy későbbi időpontban szavaz.

Az Országgyűlés előtti általános vita során felszólalt az Igazságügyi bizottság elnöke, dr. Vejkey Imre, a FIDESZ frakció részéről dr. Becsó Károly, a JOBBIK frakció részéről dr. Gyüre Csaba és dr. Varga –Damm Andrea, az MSZP frakció részéről dr. Varga László, valamint a DK frakció részéről Arató Gergely.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.